Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Velux logo
logo Xella
Dakwerken

Licht via het dak

Beter natuurlijk daglicht via je dak binnen halen, dan kunstlicht aan je plafond hangen. Lichtinval via een hellend dak of plat dak is mogelijk in eender welke ruimte. Niet alleen dakramen bieden deze mogelijkheid, ook een lichtkoepel of lichtstraat op een plat dak kunnen licht binnen brengen.

Bij een vrijstaande woning kun je normaliter in elke gevel wel een raam of ramen plaatsen. Bij een halfopen of rijgevelwoning heb je minder mogelijkheden via de gevel, maar kun je wel omhoog kijken. Het dak is een ideale oplossing om voor lichtinval te zorgen. Waar dakvlakken zijn, kun je een dakvlakvenster in het dak integreren. De meest populaire variant is het tuimeldakvenster. Weet echter dat er ook een uitzet tuimeldakvenster bestaat. In uitzetstand krijg je in dit raam een doorloopruimte tot aan de onderzijde van het dakvlakvenster. De nieuwste varianten van dakvlakvensters zijn sterk verbeterd op het vlak van thermische en akoestische isolatie. Er bestaan zelfs passief gecertificeerde dakvlakvensters.

Raamgrootte

Plaats dakvlakvensters niet ondoordacht. Voor een optimale lichtinval streef je ernaar dat het glasoppervlak minimaal 10% of tot 20% van het vloeroppervlak bedraagt. Een zolderkamer van 10m² kan dus een glasoppervlak van 1 tot 2m² gebruiken. Verdeel dat glasoppervlak over meerdere dakvlakvensters voor een betere lichtinval. Spreid de vensters en durf ze tot aan de randen van het dakvlak plaatsen. Het is raadzaam de ramen aan beide zijden van het dak te plaatsen, zo wordt het licht beter verdeeld. En ook: hoe hoger je het dakvlakvenster in het dak plaatst, des te meer licht er in de ruimte binnenkomt.

Welk glas kiezen?

Voor elk type vensterglas bestaat superisolerende beglazing, zo ook voor dakramen, lichtkoepels- en straten. Het zogenaamde vierseizoensglas reflecteert zonnestralen onder een bepaalde hoek bij te hoge temperaturen in de zomer. Het glas laat de zonnestralen wel door in de winter. Sommige beglazing heeft zelfs al een U-waarde van 0.6 W/m²K.
Het gebruik van drievoudige beglazing in een hellend dak(raam) is minder vanzelfsprekend. Het glas is vaak te zwaar en er is ook een risico op convectie tussen de glasbladen omwille van de hellingshoek waarin het glas wordt geplaatst.

Ook zonder dakrenovatie

Wil je louter extra lichtinval zonder je dak te vernieuwen? Dat kan. Een houten dakopbouw leent zich perfect om gemakkelijk een dakvenster of lichtkoepel te steken. Bij betonnen welfsels ligt dat wat moeilijker, maar in de bouw is wel veel mogelijk.

De vijf toepassingen

  • Dakraam

    In hellende daken kun je kiezen voor een dakkapel, die uiteindelijk een uitsprong betekent. Een dakraam is een waardig alternatief. Hierdoor heb je ook geen ruimteverlies, een bad past hier nog perfect onder.
  • Lichtkoepel

    Een koepel heeft een gebolde vorm, maar ook een platdakvenster is mogelijk. Een vaste koepel kun je niet openen. Als je ‘frisse lucht’ wil, kies je dus eerder voor een opengaande koepel. Die zijn ook elektrisch te bedienden of via een regensensor automatisch te sluiten bij regenval.
  • Lichttunnel

    Een lichttunnel kan doorlopen van de zolderruimte tot een onderliggende leefruimte om zelfs daar daglicht te brengen. Deze lichttunnel is een afgeleide van de lichtkoepel en werkt met een buizensysteem dat via spiegels het licht binnen haalt. De tunnel kan twee à drie meter lang zijn.
  • Lichtstraat

    Anders dan een lichtkoepel wordt een lichtstraat als het ware in het dak ingebouwd, en komt zo gelijk met het dak te liggen. De vorm kan ook gebogen zijn of in een driehoek opgebouwd.
  • Glaspartij

    Een glaspartij in een hellend dak levert niet alleen lichtinval op, maar geeft de woning ook extra cachet. De partij kan ook doorlopen van het dak tot deels over de gevel.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in