Financiele aspecten

Korting op nieuwbouw voor wie krot sloopt

Met een lager btw-tarief - 6 in plaats van de gebruikelijke 21 procent voor afbraak- en bouwwerken - gaat Vlaams minister van Energie Bart Tommelein mensen proberen aan te moedigen oude, energieverslindende woningen af te breken.
Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag. In plaats van die te renoveren komt er volgens Tommelein (Open VLD) beter een nieuwe, energiezuinige woning in de plaats.

Op dit moment is zo'n regeling enkel in de grote steden van kracht, maar de Vlaamse minister lobbyt fors bij de federale regering om dat uit te breiden naar heel Vlaanderen.

Niet meer te renoveren

'Goed initiatief, want overal in Vlaanderen staan woningen die eigenlijk niet meer te renoveren zijn', zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. 'Om zo'n huis voldoende energiezuinig te maken, moet je enorme kosten maken. En dan nog is er geen garantie, waardoor je achteraf misschien nog steeds met te hoge facturen wordt geconfronteerd.'

Het voordelige btw-tarief van 6 procent voor de afbraak en heropbouw in 32 steden en gemeenten werd in het leven geroepen om de verkrotting tegen te gaan. Het gaat om de steden Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Mechelen, Bergen, La Louvière, Sint-Niklaas, Seraing en Luik. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan dat in 10 van de 19 gemeenten: Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel, en Etterbeek. Voorts kunt u ook slopen en heropbouwen in Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers en Namen.

De enige vereiste is dat het gebouw na de werken uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning zal worden gebruikt. De aanwending van het pand voor de werken heeft geen belang. Het kan dus ook gaan om een kantoor- of appartementsgebouw dat volledig wordt afgebroken en heropgebouwd tegen 6 procent om vervolgens de appartementen te verhuren. Het speelt geen rol of het gebouw gelegen is in een stadskanker of in een andere wijk of deelgemeente van die stad.

Bron: Belga

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in