arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Nadenken over bouwen

Kiezen voor hout tal van voordelen

Hout is een unieke, hernieuwbare grondstof die tot stand komt door fotosynthese, een bijna magische reactie waarbij lichtenergie de bindende factor is tussen twee bestanddelen: CO2 uit de lucht en water uit de bodem. Houtbouw heeft diverse troeven die iedereen kunnen bekoren. Het is een duurzaam, milieuvriendelijk, energiezuinig, gezond en hygiënisch materiaal dat zich bovendien fraai laat verwerken.

Hout is een gezonde keuze

De kwaliteit van ons woonklimaat verdient alle aandacht. Iedereen kent het ‘sick building’-syndroom, maar hoe ver staan we met ‘healthy building’? Het vermoeden was er al lang: in een omgeving waarin veel hout is verwerkt, voelt men zich goed. Nu is er ook het wetenschappelijke bewijs dat hout een gunstige invloed heeft op het binnenklimaat. Dat werd geleverd door het Finse bouwonderzoeksinstituut VTT in samenwerking met het Duitse Fraunhofer-Institut für Bauphysik en de technische universiteit van Helsinki.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de aanwezigheid van hout op vloeren, wanden en plafonds het woonklimaat als het ware ‘buffert’. Het hoge absorptievermogen van onbehandelde houten oppervlakken zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in ruimtes met veel hout aanzienlijk stabieler is dan in kamers zonder hout.

In de relatie tussen hout en leefklimaat speelt de relatieve luchtvochtigheid – het vochtgehalte bij een bepaalde temperatuur – een belangrijke rol. De mens voelt zich het best bij een relatieve luchtvochtigheid tussen 45% en 65%. Een relatieve luchtvochtigheid die buiten deze comfortzone valt, beïnvloedt onze gezondheid en het goede gevoel. Een vochtig, drukkend klimaat belemmert de zweetafscheiding en stelt ons natuurlijke ‘koelsysteem’ zwaar op de proef. Dat zorgt voor een onaangenaam gevoel en kan in sommige gevallen onze gezondheid schaden. Bij een zeer lage luchtvochtigheid drogen de slijmvliezen uit en neemt het risico op infecties toe.

Hoe meer hout aanwezig is op de vloeren, wanden en plafonds, des te doeltreffender wordt het binnenklimaat gebufferd. De relatieve luchtvochtigheid wordt duidelijk gestabiliseerd en blijft binnen de grenzen van de comfortzone. Bij een relatieve luchtvochtigheid binnen de comfortzone zijn schimmels, huisstofmijten, virussen en bacteriën het minst actief en is de kans op allergische rhinitis, astma en infecties van de luchtwegen het kleinst.

Deze onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op studies in verschillende Europese klimaatomstandigheden: Scandinavië, Duitsland, België en Italië. De conclusie dat hout het leefklimaat gunstig beïnvloedt, geldt dan ook voor alle Europese klimaten.


Hout, Hygiënische keuze

  • Hout voor gebruik in de keuken is niet enkel een fraaie keuze. Ook inzake hygiëne scoort hout hoog. Beukenhout bijvoorbeeld wordt vaak gebruikt voor het vervaardigen van kapblokken, tafel- en werkbladen en snijplanken.
  • Duitse onderzoekers hebben de overlevingskansen van bacteriën op verschillende houtsoorten, plastic en metaal vergeleken. De conclusie was duidelijk: op hout sterft de bacteriënpopulatie sneller af dan op plastic en staal en overleven de bacteriën niet. Hout verdient dus de voorkeur bij direct contact met voedingswaren.


Hout, Milieuvriendelijke keuze

Hout is een duurzaam materiaal. Het is bovendien de enige natuurlijk hernieuwbare grondstof. Een van de belangrijke milieu-aspecten van hout is dat het CO2 aan de atmosfeer onttrekt en zo het broeikaseffect rechtstreeks afremt.

  • In vergelijking met andere grondstoffen vraagt hout aanzienlijk minder energie voor de verwerking tot producten. Op het einde van hun levensduur kunnen houten producten hergebruikt, gerecycleerd of als groene brandstof benut worden.
    De bosoppervlakte in de Europese Unie groeit aan een gemiddeld ritme van 340 00 hectare per jaar. Op dit moment wordt slechts 64% van de jaarlijkse aangroei geoogst.
  • Wil je echt een milieuvriendelijke keuze maken die maatschappelijk verantwoord is, kies dan voor hout met een FSC-label. Dit internationale label waardeert hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Als je kiest voor FSC-gelabeld hout dan mag je zeker zijn dat je geen illegaal gekapt hout in huis haalt. Kies tegelijk ook voor houtsoorten uit Europa, zo vermijd je meteen grote transportkosten en bijbehorende uitstoot voor hout dat van ver over zee moet komen.


Hout, Energiezuinige keuze

  • Houtbouwconstructies kunnen in 2 grote families worden opgedeeld: houtskeletbouw en massieve houtbouw.
    Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de dragende structuur vervaardigd is van hout. Bij houtmassiefbouw bestaan de wanden uit massieve balken die op elkaar worden geplaatst.
  • Kenmerkend voor houten woningen zijn de lage K-waarden, tussen K35 en K45. De K-waarde is de coëfficiënt voor de warmtegeleiding waarvan de waarde in België niet hoger dan 45 mag liggen (volgens de EPB-regelgeving).
  • Hoe lager de k-waarden, hoe beter een woning is geïsoleerd. In theorie is het mogelijk om een traditionele woning te bouwen met een K-waarde vergelijkbaar met die van een houten woning, maar in de praktijk zou dit heel dikke muren betekenen.
  • Mede dankzij het sterk isolerend vermogen van hout liggen de verwarmingskosten in een houtmassiefbouwwoningen heel wat lager dan in een traditioneel gebouwde woning. Doordat bij houtskeletbouw de isolatie wordt aangebracht in het zogenaamde binnenblad, dus niet in de spouw, is het risico op scheefzakkende isolatiedekens veel kleiner dan bij traditionele spouwmuren. Daardoor kunnen koudebruggen beter worden voorkomen en is er dus geen sprake van onaangename koudestraling en condensvorming.
    Hout biedt een hoog thermisch comfort en voelt steeds aangenaam warm aan. Zoals alle andere organische materialen verlopen de afkoeling en opwarming trager en minder extreem.
  • Op het vlak van thermische isolatie scoort hout 6x beter dan baksteen, 12x beter dan beton, 150x beter dan staal en 1 700x beter dan aluminium.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in