Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
bulex
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
Logo Bosch
Verwarming

Ketelonderhoud: laat je niet misleiden door lage prijzen

Met de start van het verwarmingsseizoen vraagt je verwarmingsketel weer om onderhoud. Een goed onderhouden cv-installatie is zuiniger, heeft een langere levensduur en is bedrijfszeker. Wettelijk gezien is het onderhoud overigens verplicht. Laat je echter niet misleiden door lage bedragen voor dat onderhoud.
Op het net zijn er tal van commerciële websites die een ketelonderhoud aanbieden tegen een extreem lage prijs. Meestal gaat het om 39 euro voor een gasinstallatie en 49 euro voor een stookoliesysteem. Wees echter op je hoede, waarschuwt de Confederatie Bouw. Het volstaat immers niet vlug met een borstel en stofzuiger de ketel te reinigen. Er moeten ook een aantal zaken worden gemeten en eventueel ingeregeld.
 

Kostprijs onderhoud

De Belgische burger moet zijn ketel wettelijk regelmatig laten nazien en onderhouden. In Vlaanderen is dat om de twee jaar voor gas (in de toekomst zal dat waarschijnlijk om de drie jaar worden) en elk jaar voor een stookolie-installatie. In Brussel en Wallonië is het respectievelijk drie jaar en één jaar.
Het voordeel is driedubbel: je zal minder brandstof verbruiken en het milieu zal properder zijn, maar belangrijker nog is het feit dat je beschikt over een veilige installatie. Voor een onderhoud volgens de regels moet je toch rekenen op een bedrag van 150 à 200 euro voor een gasgestookte installatie. In het geval van stookolie doe je daar nog eens 50 euro bij.

Erkend technicus

De Confederatie Bouw beveelt warm aan om te controleren of de technicus die bij je langs komt op de lijst met erkende technici vermeld is. Anders is het onderhoud onwettig en dus waardeloos. De firma is eveneens verplicht om je een reinigings- en verbrandingsattest te overhandigen in Vlaanderen en Brussel en een controle-attest in Wallonië.
Indien dit niet het geval is, of indien je twijfels hebt over de geldigheid van het document, moet je een klacht indienen bij de betrokken diensten (LNE voor Vlaanderen, BIM voor Brussel en AWAC voor Wallonië).
 
Op volgende websites vind je de lijst met erkende technici:
 
 
 
Lees meer
 
Bron: Confederatie Bouw

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in