Ketelonderhoud: laat je niet misleiden door lage prijzen

Gewijzigd op 22/10/2014 door TiM Vanhove

Met de start van het verwarmingsseizoen vraagt je verwarmingsketel weer om onderhoud. Een goed onderhouden cv-installatie is zuiniger, heeft een langere levensduur en is bedrijfszeker. Wettelijk gezien is het onderhoud overigens verplicht. Laat je echter niet misleiden door lage bedragen voor dat onderhoud.

Onze verwarmingsspecialisten

Condensatiegaswandketel ecoTEC plus HR TOP
Condensatiegaswandketel ecoTEC plus HR TOP.
© Vaillant
Cerapur Modul 04
Cerapur Modul 04
© Bosch Climate
Op het net zijn er tal van commerciële websites die een ketelonderhoud aanbieden tegen een extreem lage prijs. Meestal gaat het om 39 euro voor een gasinstallatie en 49 euro voor een stookoliesysteem. Wees echter op je hoede, waarschuwt de Confederatie Bouw. Het volstaat immers niet vlug met een borstel en stofzuiger de ketel te reinigen. Er moeten ook een aantal zaken worden gemeten en eventueel ingeregeld.
 

Kostprijs onderhoud

De Belgische burger moet zijn ketel wettelijk regelmatig laten nazien en onderhouden. In Vlaanderen is dat om de twee jaar voor gas (in de toekomst zal dat waarschijnlijk om de drie jaar worden) en elk jaar voor een stookolie-installatie. In Brussel en Wallonië is het respectievelijk drie jaar en één jaar.
Het voordeel is driedubbel: je zal minder brandstof verbruiken en het milieu zal properder zijn, maar belangrijker nog is het feit dat je beschikt over een veilige installatie. Voor een onderhoud volgens de regels moet je toch rekenen op een bedrag van 150 à 200 euro voor een gasgestookte installatie. In het geval van stookolie doe je daar nog eens 50 euro bij.
Calenta - gaswandketel
Calenta gaswandketel
© Remeha

Erkend technicus

De Confederatie Bouw beveelt warm aan om te controleren of de technicus die bij je langs komt op de lijst met erkende technici vermeld is. Anders is het onderhoud onwettig en dus waardeloos. De firma is eveneens verplicht om je een reinigings- en verbrandingsattest te overhandigen in Vlaanderen en Brussel en een controle-attest in Wallonië.
Indien dit niet het geval is, of indien je twijfels hebt over de geldigheid van het document, moet je een klacht indienen bij de betrokken diensten (LNE voor Vlaanderen, BIM voor Brussel en AWAC voor Wallonië).
 
Op volgende websites vind je de lijst met erkende technici:
 
 
 
Lees meer
 
Bron: Confederatie Bouw

Folders over verwarming

Meer informatie op de website van deze bedrijven