Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Isoleer je hellend dak volgens de regels van de kunst

Het merendeel van de Belgische daken zijn hellende daken. En een belangrijk deel ervan is nog altijd niet geïsoleerd. Ben je intussen overtuigd van het belang van dakisolatie? Of wil je alle opties voor je nieuwbouw open houden? Dan doen we graag de verschillende werkwijzen voor je uit de doeken.
Voor de isolatie van een hellend dak zijn er heel wat opties. Belangrijk vertrekpunt in het keuzeproces is het antwoord op de vraag of je het dak volledig (op)nieuw plaatst of dat je enkel isolatie wilt toevoegen aan de constructie.

Nieuwe dakopbouw

Ga je voor een nieuwe dakopbouw, dan zijn er drie mogelijkheden: 
  • Isolatie tussen de draagstructuur

    Je vult de ruimte tussen de kepers of de spanten volledig op met isolatiemateriaal. Minerale wol leent zich het best voor deze toepassing aangezien je het materiaal kunt samenduwen. Wanneer de dikte van de spanten of kepers niet voldoende hoog is, kun je overwegen een extra opbouw te plaatsen in kruislingse richting om dikte te verhogen. Breng de twee isolatielagen ook kruislings aan, zo verklein je de naden en dus het risico op koudebruggen. Isolatie in minerale wol moet afgewerkt worden met een onberispelijk dampscherm.  
  • Zelfdragende dakelementen

    In dit geval bouw je het dak op uit elementen – ook wel sandwichpanelen genoemd – die kant-en-klaar zijn. Ze bevatten de isolatie, het onderdak, de tengellatten en vaak ook de binnenafwerking. De panelen zijn zelfdragend en kunnen grote overspanningen overbruggen. Wanneer je een bestaande woning van een nieuw dak wilt voorzien is dit een ideale werkwijze: op één, hooguit twee dagen leg je het dak volledig dicht.  
  • Sarkingdak

    Dit is de omgekeerde werkwijze van de isolatie tussen de draagstructuur aanbrengen, de isolatie komt immers op de kepers of spanten te liggen. Dit procedé wordt ook wel bovendaks isoleren genoemd. Voor deze werkwijze is een isolatieplaat de beste oplossing. Er bestaan systemen op de markt die voorzien zijn van de nodige afwerking om meteen de pannen te plaatsen.Wanneer de ruimtes onder het dak gebruikt worden als leefruimte, is het sarkingdak een geschikte oplossing om (bijkomend) te isoleren zonder de binnenruimtes te moeten openbreken.

    Bestaande dakopbouw bewaren

    Sta je voor een renovatie of isolatie-inspanning en raak je liever niet aan de bestaande dakopbouw, dan liggen er nog twee opties open:
     
    • Isolerende binnenafwerking

      Op de markt bestaan kant-en-klare panelen waarmee je in één beweging dakisolatie en een binnenafwerking aanbrengt. De thermische isolatielaag is daarbij al voorzien van een gipskartonplaat. Je brengt deze systemen aan de onderzijde van de draagstructuur aan.
    • Isolatie tussen de draagstructuur

      Hier hanteer je dezelfde aanpak als beschreven onder de nieuwbouwoplossingen. De aanpak is wel iets arbeidsintensiever dan het werken met de kant-en-klare oplossingen.

      Zoldervloer isoleren

      In het geval van een bestaande woning stel je je vooraf best de vraag of je de hellende vlakken van het dak wel moet isoleren. Wanneer de zolder ongebruikt is of enkel dienst doet als bergruimte en dat ook in de toekomst zo blijft, kun je al volstaan door de zoldervloer te isoleren. Dit oppervlak is beperkt en dus goedkoper te isoleren. Zorg er dan wel voor dat eerst je onder de isolatielaag een dampscherm aanbrengt.

      Tip

      Profiteer van een premie voor je dakisolatie (LINK)
       

      Lees meer:

      Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

      Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

      Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in