Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Houtskelet voor renovatieprojecten

Lichte constructiemethoden zoals houtskeletbouw vinden almaar meer ingang bij renovatieprojecten. Met het architectenbureau hebben we al verschillende projecten gerealiseerd waarbij een aanbouw of uitbreiding aan een bestaande woning is uitgevoerd in houtskeletbouw.

Het gebruik van een houtskelet biedt verschillende voordelen ten opzichte van de klassieke bouwmethodes. Dankzij het lichte gewicht van de constructie is er een minimale belasting of draaglast op de bestaande constructie. Daardoor zijn er doorgaans geen aanpassingen nodig aan de funderingen, muren of vloeren van het bestaande gebouw. Bovendien blijven de funderingen voor het nieuwe bouwdeel vrij eenvoudig.

Korte bouwtermijn

Een tweede voordeel is de korte bouwtermijn dankzij de prefabricatie. De uitbreiding in houtskelet wordt geheel of gedeeltelijk geprefabriceerd op de werf geleverd. De werken op de werf zelf zijn dus heel kort van duur, wat een behoorlijke tijdswinst oplevert in de uitvoeringsperiode van de renovatiewerken. Bijkomend maakt dit het mogelijk om de verdere afwerking van de constructie meteen te laten starten na de montage van de houtskeletconstructie. Zo is het onder andere mogelijk om de productie van het buitenschrijnwerk al voor de montage op te starten. Zo kan de plaatsing van het buitenschrijnwerk onmiddellijk na de montage van het houtskelet volgen. Daardoor is het gebouw meteen wind- en waterdicht en kunnen mogelijke verbindingen met het bestaande gebouw meteen gerealiseerd worden.

Thermische prestaties

Een derde gegeven dat zeker mee speelt zijn de thermische prestaties van een houtskeletwand. Aangezien het isolatiepakket over de volledige dikte van de skeletwand wordt voorzien, presteert deze veel beter op vlak van warmteverliezen in vergelijking met een klassieke constructiewand met dezelfde dikte. Zo blijven de warmteverliezen in de nieuw aangebouwde delen beperkt, waardoor de extra warmtevraag in de winter eveneens beperkt blijft. De extra belasting op de bestaande verwarmingsinstallatie is bijgevolg ook beperkt. De kans is dus reëel dat er geen vervangingskost voor de verwarming is.
De leidingen voor elektriciteit en sanitair worden aan de binnenzijde van de skeletwanden geplaatst. Er is dus geen extra slijp- of kapwerk nodig. Zeker nadat de nieuwe ruimten verbonden zijn met de bestaande woonvertrekken is het wenselijk om stofvorming door de verdere afwerking zoveel mogelijk te vermijden. De leidingen worden nadien weggewerkt in een leidingenspouw gevormd door een regelwerk van houten latten, aangebracht op de binnenzijde van de skeletwanden.

Droogbouw

Een laatste element dat zeker meespeelt, is dat de verdere binnenafwerking gebeurt volgens de droogbouwmethode. Dit betekent dat alle binnenwanden worden afgewerkt met een droog afwerkingsmateriaal zoals gipskartonplaten. Deze worden meteen schilderklaar afgewerkt zodat er niet hoeft gewacht te worden met het schilderen van de binnenruimtes.
De buitenafwerking van de houtskeletwanden kan op alle mogelijke manieren: van gevelsteen tot plaatmateriaal. Plaatmateriaal kan via een bijkomend regelwerk rechtstreeks aan de houtskeletwanden bevestigd worden. Extra funderingen voor deze gevelaferking zijn in het laatste geval dan ook niet nodig.

Auteur: Geert Houtmeyers - zaakvoerder Houtmeyers Architecten - september 2014

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist

 
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in