Hoeveel stopcontacten heb je nodig per ruimte?
Wanneer je bouwt of de elektrische installatie grondig renoveert, sta je onvermijdelijk voor de keuze van het aantal stopcontacten in iedere ruimte. Te weinig stopcontacten voorzien is onhandig. Te veel stopcontacten is zonde van het geld. Maar hoeveel stopcontacten heb je dan nodig per kamer en waar plaats je die? Om dat te bepalen, moet je zeker rekening houden met het aantal elektrische toestellen dat je per kamer gebruikt. Voor de woonkamer geldt de regel '1 stopcontact per 4 m² woonoppervlakte'. Voorzie er meerdere langs of boven mekaar op de plek waar bijvoorbeeld de tv.
Per ruimte ga je best na hoeveel toestellen je in die ruimte gaat gebruiken. Hou rekening met apparaten die permanent aangesloten blijven en hou rekening met apparaten die je tegelijk gebruikt.
Ook voorzie je best in elke ruimte één of twee extra stopcontacten, zo vermijd je verlengsnoeren, tafelcontactdozen of verdeelstekkers.
Belangrijk is om ook verder te denken dan je huidige leefgewoonten. Morgen kunnen die heel anders liggen en heb je andere behoeften op vlak van het aantal stopcontacten.
Vuistregels aantal stopcontacten
Naast deze algemene tips zijn er ook enkele vuistregels die helpen bij het bepalen van het aantal stopcontacten.
- Stopcontacten in de woonkamer
- Voorzie ongeveer één stopcontact per 4 m².
- In een woonkamer van 20 m² heb je minimaal 5 stopcontacten nodig. Is de ruimte groter dan 20 m², reken dan op 10 tot 12 stopcontacten. Voor een grote woonkamer voorzie je best 5à6 dubbele of 3à4 drievoudige stopcontacten.
- Op de plek waar de televisie staat voorzie je best meerdere stopcontacten bij elkaar.
- Stopcontacten in de slaapkamer
- In de slaapkamers voorzie je best minimaal 4 stopcontacten. Maar 4 stopcontacten is vaak nog weinig.
- Reken daarom op ongeveer 3 stopcontacten per bedzijde. Som de toestellen maar eens op die doorgaans langs het bed staan of liggen: gsm-laders, nachtlampje, misschien nog een wekkerradio, ...
- Hou bovendien ook rekening met de moderne noden zoals een televisie op de slaapkamer, airconditioning, ventilator, ...
- Staat in je slaapkamer ook je bureau, voorzien dan nog zeker 2 extra stopcontacten op de plek waar je bureau komt te staan.
- Stopcontacten in de keuken
- Voor de keuken moet je uitgaan van één stopcontact per verplaatsbaar toestel, aangevuld met minimaal 6 stopcontacten op 20 cm boven het werkblad.
- In een kleine keuken – maximaal 4m² - is een minimum van 4 stopcontacten een aanrader. Heb je een keuken met eethoek, voorzie dan 12 stopcontacten, een keuken zonder eethoek redt het met 8 stopcontacten. Heb je een keukeneiland, dan is het ook interessant wanneer je hier enkele stopcontacten in verwerkt.
- Voorzie in de omgeving rond het fornuis en de dampkap een aantal dubbele stopcontacten, dit voor de aansluiting van een mixer, keukenrobot, friteuse, waterkoker, ...
- Stopcontacten in de badkamer
- Ook in de badkamer gebruiken we een heel aantal elektrische apparaten, denk aan een tandenborstel, föhn, stijltang, ...
- Voorzie zeker 2 stopcontacten aan elke zijde van de wastafel
Goede locatie
Plaats de stopcontacten ook doordacht, zodat ze niet verdwijnen achter kasten, zetels, radiatoren,… Bij de tv-kast kan het net wel de bedoeling zijn de stopcontacten achter de kast te plaatsen om deze aan het oog te onttrekken. Hou er dan wel rekening mee dat het niet zo eenvoudig zal zijn de stekkers in en uit het stopcontact te steken.
Bij een renovatie kan je opteren voor kabelgoten om nieuwe leidingen te plaatsen. Deze laten ook toe gemakkelijk stopcontacten bij te plaatsen zonder dure en tijdrovende aanpassingswerken. Bovendien hebben de aangepaste stopcontacten kleine afmetingen, zodat je ze eenvoudig kan bevestigen.
Denk ook grondig na over de hoogte van de stopcontacten. Een stopcontact laag bij de grond kan makkelijk zijn voor een stofzuiger in te steken, zodat het snoer niets op de grond gooit. Maar voor het insteken van een waterkoker of een föhn is dit geen gemakkelijke hoogte.
De zekeringskast
De volledige elektrische installatie voeden vanaf één zekeringkast is een absoluut minimum. Om het comfort en de veiligheid te verhogen is het aan te raden twee of meerdere zekeringkasten te voorzien: één nabij de teller en een bijkomende op een strategische plaats in het huis.
Voorts is het aan te raden een afzonderlijke zekeringkast te voorzien voor de andere technieken zoals inbraak- en brandbeveiliging en het gedeelte woningautomatisering (rolluiken, zonwering,…)