Hoe een zuinige verwarmingsketel kiezen?
Een tv of een radio in ‘stand by’ verbruikt elektriciteit. Dat sluipverbruik stellen we ook vast bij de verwarmingsketel. Die verwarmingsketel verbruikt dus niet enkel gas of stookolie, een aantal onderdelen van de ketel verbruiken eveneens elektriciteit. Op dat vlak kun je dus nog besparen, zegt onze verwarmingspecialist.
Uiteraard ligt het elektriciteitsverbruik van een verwarmingsketel op gas of stookolie vrij laag. Toch is het niet onbelangrijk om ook aan dat verbruik aandacht te besteden bij de aanschaf van een nieuwe ketel. Als je een nieuwe verwarmingsketel kiest, let dan op volgende details.
Rendement circulatiepomp
In de verwarmingsketel zit een circulatiepomp die elektriciteit nodig heeft om te kunnen werken. Als je kiest voor een pomp van klasse A en met een hoog rendement, dan kun je dus besparen op het elektriciteitsverbruik van de pomp zelf. In vergelijking met een ketel met een standaardpomp kan die besparing oplopen tot het equivalent van 3 000 uur tv kijken of 180 uur stofzuigen, of – in geld uitgedrukt – zo’n 75 europer jaar.
Verbruik elektronica
Naast de pomp zit er ook nog heel wat andere onderdelen in de verwarmingsketel die werken op elektriciteit. Die verbruiken elektriciteit (via de stekker), zelfs als de ketel niet aan staat. Denk daarbij aan de ventilator, een schermpje, verlichting van de knopjes, sensoren…. Bij de allernieuwste verwarmingsketels zorgt een herziene elektronica voor een vermindering van dit energieverlies in ‘stand by’ tot minder dan 2 Watt. Dat is heel wat als je weet dat het energieverbruik bij een radio in ‘stand by’ meer dan het dubbele bedraagt.
Zuinige brander
Verder bevat een verwarmingsketel ook nog een brander. Vaak werkt zo een brander via een pneumatische regeling. De allernieuwste branders werken met een elektronische gas/lucht-regeling waardoor een diepere modulatie en een efficiëntere condensatiereactie mogelijk is. Een diepere modulatie betekent dat de ketel niet op het maximum van zijn vermogen hoeft te werken. Dus niet aan 100% maar lager, dus zuiniger. Hierdoor verbruikt hij minder gas, produceert de ketel minder emissies en is hij dus milieuvriendelijker.
Meer weten?
Meer weten over de werking van de verwarmingsinstallie? Lees dan zeker ook ons dossier over Verwarming.
Partnerinfo: Warmwatercomfort van Vaillant
Op vlak van warmwatercomfort biedt Vaillant heel veel verschillende mogelijkheden. Je kunt zowel kiezen voor individuele toestellen voor warm water zoals badverwarmers en warmwaterboilers, als voor gecombineerde toestellen of zonne-energiesystemen. Dit alles in functie van jouw eigen warmwaterbehoeftes en budget.
Meer info: Vaillant