Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Sanitair

Hoe de grootte van de regenwaterput bepalen?

Voor wie bouwt of grondig renoveert is het plaatsen van een regenwaterput meestal verplicht. Het opgevangen water kan dan gebruikt worden om toiletten door te spoelen, kleding te wassen, de auto te wassen, de tuin te sproeien, …. 

Om het volume van de regenwaterput te bepalen houd je rekening met een aantal factoren, zoals het dakoppervlak, de neerslag, het waterverbruik, de wettelijke bepalingen, .... Over het algemeen geldt: hoe groter het dakoppervlak, hoe groter de put en hoe minder je de put zal moeten bijvullen met leidingwater. Om de kans op een lege put te verminderen, kan je dus kiezen voor een grotere put. Maar het opgevangen regenwater wordt altijd begrensd door de grote van het dakoppervlak. Een grotere put is echter ook enkel zinvol als je voldoende verbruikt.

Volume regenwaterput berekenen

Zowel een te kleine als een te grote regenwaterput is een slecht idee. Een te kleine regenwaterput is economisch niet interessant. Als de put vaak leeg staat, moet hij regelmatig worden aangevuld met leidingwater. Hierdoor gaat het waterbesparend effect natuurlijk verloren. Een te grote regenwaterput is ook niet interessant, aangezien deze duurder is in plaatsing en het regenwater onvoldoende ‘ververst’ wordt. Het is namelijk goed als de regenwaterput af en toe wat overloopt.

Voor het bepalen van de dimensie van je regenwaterput houd je rekening met:

  • Je verbruik: Om een indicatie te krijgen van je jaarlijkse waterbehoeften kan je kijken op je factuur van de watermaatschappij. Hier vind je namelijk je verbruik terug. Hou er wel rekening mee dat regenwater niet kan worden gebruikt om de koken, te drinken, ….
  • De dakoppervlakte: hoe groter je dakoppervlak, hoe meer water je zal kunnen opvangen.
  • De neerslag: aangezien er niet elke week evenveel neerslag valt, zal je een deel van de gevallen neerslag moet ‘bewaren’ om op een later moment te gebruiken. Daarom heeft je regenwaterput ook een bepaalde opslagcapaciteit nodig.

Regenwaterput verplicht - gewestelijke versus gemeentelijke regels

Vlaanderen legt een aantal regels op met betrekking tot het plaatsen van een regenwaterput. Maar let wel op: je provincie en/of gemeente kan strengere regels opleggen. Vraag dus altijd na bij je gemeente welke regels van toepassing zijn. Hieronder vind je de regels die werden opgelegd voor Vlaanderen.

Bouwaanvragen tot 31 december 2013

Heb je je bouwaanvraag ingediend voor 31 december 2013, dan is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en renovatie van woningen met een horizontaal dakoppervlakte groter dan 75 m² en wanneer het dakoppervlak van het gebouw uitgebreid wordt met meer dan 50 m².

Bouwaanvragen vanaf 1 januari 2014

Een regenwaterput is niet meer verplicht bij verbouwingen of uitbreidingen van de woning, als de bouwaanvraag is ingediend vanaf 1 januari 2014.

Een regenwaterput is meestal wel verplicht voor bouwaanvragen voor nieuwbouw en herbouw, ingediend vanaf 1 januari 2014. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen eengezinswoningen en andere gebouwen.

  • Eengezinswoning: bij de nieuwbouw of herbouw van een eengezinswoning met een oppervlakte groter dan 40m², moet je een regenwaterput aanleggen van minstens 5000 liter. Een grotere put is toegestaan.
  • Bij nieuwbouw of herbouw van een ander gebouw (dan een eengezinswoning) is een regenwaterput verplicht bij een dakoppervlakte die groter is dan 100 m². Het volume van de regenput is minimaal 50 liter per m² horizontale dakoppervlakte. De maximale grote van de regenput is 10000 liter, tenzij je kan aantonen dat een grotere put nuttig is.

Is je gebouw volledig bedekt met een groendak, een dak waarvan de dakbedekking bestaat uit levende planten, dan hoeft er geen regenwaterput te worden geplaatst. Heb je een gedeeltelijk groendak, dan hoef je de oppervlakte van het groendak niet mee te nemen in de berekening voor de minimale inhoud van de regenwaterput.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in