Het smalste huis ter wereld

Gewijzigd op 26/03/2013 door TiM Vanhove

92cm breed! Jawel, dat is de breedte van het smalste huis ter wereld. Wil je het met eigen ogen zien voor je het gelooft? Dan moet je naar de Joodse gettowijk in Warschau. Architect Jakub Szczesny ontwierp het er voor de Israëlische schrijver Edgar Keret.
Smalste huis ter wereld
Het smalste huis ter wereld in 3D-ontwerp. De geveltaal van het uiteindelijke ontwerp kende nog een sterke evolutie.
© Centrala
Een 92cm brede kamer, het tart alle verbeelding. Het lijkt zelfs onmogelijk er een bed of kast in kwijt te kunnen. Toch slaagde ontwerper Jakub Szczesny erin om het huis bewoonbaar te maken. Feit is wel dat het huis aan geen enkel bouwvoorschrift voldoet, daarom bestempelde de overheid het als kunstobject. Toch woont eigenaar Edgar Keret twee dagen per jaar in het huis. De overige dagen mogen kunstenaars en ontwerper het huis op uitnodiging bewonen. Habitos.be nodigt jou met deze fotoreeks alvast uit om mee binnen te kijken:
 • Smalste huis ter wereldHet huis ligt ingeklemd tussen twee bestaande gebouwen. Een argeloze passant merkt zelfs niet dat de opvulling tussen de twee gevels een ‘volwaardige’ woning is.
  © Reuters
 • Smalste huis ter wereldDe woning meet op zijn breedste punt 1,2m en op zijn smalste punt amper 68,5cm.
  © Reuters
 • Smalste huis ter wereldDe opdrachtgever beschouwt het huis als een gedenkteken voor de familie van zijn ouders, die de Holocaust niet overleefde. De overheid bestempelt het als kunstobject.
  © Reuters
 • Smalste huis ter wereldHet huis is 12m lang en telt twee verdiepingen. De totale bewoonbare oppervlakte bedraagt 14,5m².
  © Reuters
 • Smalste huis ter wereldDe gelijkvloerse verdieping bleef onbebouwd en biedt zo plaats om de fiets en andere spullen te stallen.
  © Reuters
 • Smalste huis ter wereldOndanks de beperkte oppervlakte slaagde de architect erin alle noodzakelijke functies in de woning onder te brengen. Hier een mini-keuken, …
  © Reuters
 • Smalste huis ter wereldeen eettafel, …
  © Reuters
 • Smalste huis ter wereldeen slaapkamer – helaas met een eenpersoonsbed -, maar met …
  © Reuters
 • Smalste huis ter wereldvolwaardige leestafel annex bureau, …
  © Reuters
 • Smalste huis ter wereldDe architect zorgde voor zoveel mogelijk licht door het dak en de voorgevel in polycarbonaatplaat op te trekken. Zo vermijdt hij een claustrofobisch gevoel.
  © Reuters
 • Smalste huis ter wereldDeze snede geeft een totaalbeeld van de woning. De verschillende functies zijn doordacht op elkaar gestapeld.
  © Centrala
Inspiratie uit het buitenland
Architectuur is sterk cultureel gebonden. Denk maar aan de vakantiewoning in Toscane of de hotelkamer in New York. Ze zijn in niets vergelijkbaar met de vakantiewoningen of hotelkamers in eigen land. Toch kunnen die architecturale verschillen over de cultuurgrenzen heen inspirerend werken. In deze reeks brengen we staaltjes opmerkelijke architectuur van over de landsgrenzen.
Auteur: TiM Vanhove - maart 2013