Verwarming

Het onderhoud van een verwarmingsketel in 6 vragen

Een regelmatig onderhoud van je verwarming is de beste garantie op een goede werking. Doe je dat niet, dan verlaagt het rendement van de ketel en ben je overigens niet verzekerd bij brand. Het onderhoud van de verwarming is immers wettelijk geregeld. Van Marcke licht het belang van het verwarmingsonderhoud in 6 vragen toe.

Waarom moet ik mijn verwarmingsketel onderhouden?

Een onderhoudsbeurt verlengt de levensduur van je verwarmingsketel en verlaagt de kans op panne tijdens het stookseizoen. Bovendien zorgt zo’n check-up er ook voor dat je installatie zuinig blijft functioneren. Je bespaart er dus ook geld mee.
 

Kan ik mijn cv-ketel zelf onderhouden?

Nee, dat kan je niet. Je moet een gecertificeerd vakman laten langskomen. De servicedienst van Van Marcke regelt automatisch een afspraak en zorgt voor een attest met daarop de CO2-uitstoot en het rendement van je ketel.
Meer info.

Wat is het beste moment voor het onderhoud?

Een centrale verwarming die het in het hartje van de winter plots laat afweten? Dan is het alle hens aan dek. Het is dus een goed idee om je verwarmingsketel al tijdens de lente of zomer te laten nakijken. De agenda van je installateur is dan ook een pak minder druk. Een regelmatige check-up levert je de zekerheid op dat je verwarming het doet, wanneer ze het moet doen.
 

Is het onderhoud van mijn cv-ketel verplicht?

Ja. Een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel is wettelijk verplicht. De spelregels voor zo’n onderhoudsbeurt verschillen in VlaanderenBrussel en Wallonië.

Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel onderhouden?

De frequentie waarmee je je ketel moet onderhouden is vastgesteld bij wet en hangt af van het type cv-ketel. We lijsten de mogelijkheden even voor je op (in Vlaanderen).
  • Verwarm je met stookolie, dan is een jaarlijks nazicht verplicht voor alle centrale verwarmingstoestellen met een vermogen vanaf 20 kW.
  • Verwarm je met een vaste brandstof (kolen, hout of pellets), dan moet de cv-ketel jaarlijks onderhouden worden, ongeacht het vermogen.
  • Voor gas is er een tweejaarlijkse, wettelijk verplichte onderhoudsbeurt voor vermogens vanaf 20 kW.
In Brussel gebeurt de controle van een stookolie-installatie jaarlijks. Bij gas is dat om de drie jaar.
Tip: het vermogen vind je op het kenplaatje van het toestel.
 

Hoe zorg ik ervoor dat ik het onderhoud niet vergeet?

Veel smart home-toepassingen, zoals Nest en Honeywell, zorgen ervoor dat je verwarmingsketel optimaal presteert. Bovendien hebben ze vaak een ingebouwde functie die je automatisch waarschuwt als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Wil je helemaal makkelijk zijn? Neem dan een onderhoudscontract.
 
Bracht je het onderhoud van je ketel in orde? Dan hoef je je ook geen zorgen meer te maken over de brandverzekering en ben je helemaal klaar om de koudste maanden met een gerust hart te trotseren. Laat de winter maar komen!

 
Bron: O!Blog

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in