Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

Het abc van COP

Hernieuwbare energie wint de jongste jaren – eindelijk – almaar aan belang bij de consument, en dus geraakt ook het principe van een warmtepomp stilaan ingeburgerd. Verkopers van zulke systemen slaan je daarbij om de oren met de term COP om het rendement weer te geven, maar zegt de COP-waarde alles? Onze verwarmingsspecialist legt uit.

Groene energie

Consumenten die voor de verwarming van hun woning op zoek gaan naar zuinige en milieuvriendelijke alternatieven komen almaar vaker terecht bij warmtepompen. Een warmtepomp benut de zonnewarmte die opgeslagen is in de aarde, het grondwater en in de lucht en brengt ze op voldoende hoge temperatuur om in te staan voor de verwarming en de sanitaire warmwaterproductie van woningen. Het transport van de warmte gebeurt door middel van een speciale, milieuvriendelijke koelvloeistof die er, over een gesloten systeem van verdamping, compressie, condensatie en expansie, voor zorgt dat tot 75 procent van de energiebehoefte uit de omgeving kan worden gehaald. Een warmtepomp verbruikt dus veel minder energie dan een klassiek verwarmingssysteem.

Rendement

Om het rendement van een warmtepomp te beschrijven wordt de term COP gebruikt. COP is de Engelse afkorting voor Coefficient Of Performance. Het geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid afgegeven warmte tegenover de hoeveelheid verbruikte (elektrische) energie van een warmtepomp. Deze energie wordt bij de warmtepomp gebruikt door de compressor. De COP geeft met andere woorden de verhouding weer tussen de uiteindelijk verkregen warmte en wat je erin stopt aan elektriciteit.
Wanneer een warmtepomp bijvoorbeeld een COP-waarde heeft van 4, dan gebruikt de warmtepomp 25% aandrijfenergie om 100% nuttige warmte te produceren.
Een COP van 4 betekent dus dat 1 kilowattuur aan stroom 4 kilowattuur aan warmte levert.

Kwaliteitslabel

Voor de berekening van COP-waarden werden er op Europees niveau minimumvereisten vastgelegd door de EHPA. De European Heat Pump Association vertegenwoordigt de meerderheid van de Europese producenten van warmtepompen en componenten, onderzoekscentra, universiteiten, testlabo’s en energieleveranciers. Aan de vereisten van de EHPA is een kwaliteitslabel verbonden en om dit label te bekomen moeten de producenten per type warmtepomp een minimum COP-waarde halen. Dit is de zogenaamde EN14511-norm. De minimumvereisten van de EHPA zien er per type gebruikte warmtebron als volgt uit :

  • voor grond-water systemen: B0/W35 (met B0 = de primaire bodemtemperatuur en W35 = de vertrekwatertemperatuur cv): minimale COP = 4.0
  • voor water-water systemen: W10/W35 (met W10 = de primaire temperatuur van de waterlaag en W35 = de vertrekwatertemperatuur cv): minimale COP = 4.5
  • voor lucht-water systemen: A2/W35 (met A2= de primaire temperatuur van de buitenlucht en W35= de vertrekwatertemperatuur cv): minimale COP = 3.0

Partnerinfo
Het rendement van een warmtepomp verschilt naargelang de warmtebron die gebruikt wordt. Op het gebied van werking heeft Vaillant drie types, die beschikbaar zijn in verschillende uitvoeringen en vermogens:

  1. de geoTHERM VWS: dit betekent Wasser-Sole (water-grond). Dit type haalt zijn warmte uit de aarde. Om gebruik te maken van die warmte kan bijvoorbeeld gewerkt worden met aardsondes die tot een diepte van 75 meter gaan (een verticale grondwarmtewisselaar) of met een netwerk van buizen dat op een diepte van circa 1,5 meter in de bodem wordt ingegraven (horizontale grondwarmtewisselaar). Dit type haalt een COP van minimaal 4.
  2. De geoTHERM VWW: dit betekent Wasser-Wasser (water-water). Dit type haalt zijn warmte uit grondwater. Voorwaarde voor dit systeem is dat er in de grond een waterlaag aanwezig is, en dit tot op een diepte van maximaal 15 meter. Dit water wordt dan uit de waterlaag opgepompt en na afname van de warmte teruggepompt. Dit systeem geeft het beste rendement, namelijk een minimumwaarde van 4,5 COP maar kan afhankelijk van het vermogen een COP halen tot 5,5.
  3. De geoTHERM VWL: dit betekent Wasser-Luft (water-lucht). Dit type haalt zijn warmte uit de omgevingslucht. Dit type is de meest eenvoudige in installatie (geen grondwerken noodzakelijk) maar geeft ook het laagste rendement, met een COP van minimaal 3.

Bron: Vaillant

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in