Woonbesprekingen

'Fou de Gand', een B&B die houdt van beton

In een klein straatje in Gent werd onlangs een atypische bed & breakfast geopend. De gevel in zwart hout contrasteert en intrigeert. Daarachter gaat een kern van ruw beton schuil waarin een eersteklas optrekje werd ingericht. Liefhebbers van architectuur zijn bij voorbaat verloren!

Een B&B met véél pit

De eigenaar van de B&B 'Fou de Gand' is een Gentse zakenman. Hij besloot een logies voor kortverblijf te creëren op een niveau dat hij zelf op prijs zou stellen tijdens zijn zakenreizen in het buitenland. De conceptie van de ruimtes lag hem na aan het hart: hij sluit overigens niet uit dat hij hier later zélf komt wonen…

De realisatie werd toevertrouwd aan een associatie van twee architectenbureaus: ZOOM architecten en het kantoor van Steven Van Hecke. Zij kregen carte blanche van de bouwheer, met één consigne: een maximum aan ruimtes voorzien, met het oog op een zo flexibel mogelijk gebruik. De architecten vertaalden de opdracht in een woning met uitgesproken eigentijdse lijnen, veel comfort en een ongebruikelijke maar aangename organisatie van de ruimtes.

De dynamiek van schuine lijnen

Als je tegenover de “Fou de Gand” staat, wordt je blik gevangen door de discrete maar tegelijk heel aparte gevel. Achter een beschermde stenen boog plooit de gevel asymmetrisch naar de binnenzijde van het perceel, alsof je een steegje binnenstapt. Zo ontstaan in de gevel twee vlakken, voor twee afzonderlijke ingangen: naar de B&B en naar de garage en de eigendom van de bouwheer die er vlak achter ligt. Deze knik levert een veelzijdige kijk op de wijk op, vooral vanaf het kleine balkon op de tweede verdieping.

De dynamiek van de gevel wordt nog geaccentueerd door de schuinte in de gevelbekleding en de globale vorm van de woning. De architecten hebben de profielen van de ernaast gelegen panden immers kundig geïntegreerd in een volumetrie die verrast met schuine lijnen. Dit dynamische lijnenspel blijft ook binnen in de woning aangehouden en draagt bij tot de bijzondere identiteit ervan. 

Twee betonnen muren die de ruimte opentrekken

Op dit perceeltje stond tot voor kort gewoon een garage. Deze werd afgebroken, waarna de nodige infrastructuurwerken volgden om alle basisvoorzieningen aan te brengen voor de bouw van een volwaardige woning. Tegen de zijgevels van de buurhuizen werden voorts twee nieuwe muren opgetrokken met het oog op de stabiliteit van de constructie. Deze muren zouden vanaf de start van de conceptie bepalend worden voor het project.

"Wij kozen voor holle betonblokken, omwille van hun weerstand en hun beperkte kostprijs", horen we bij ZOOM architecten. Dankzij een bedachtzame uitvoering leverde deze keuze andere belangrijke voordelen op, zoals de vlotte integratie van technieken. "De bouw van de twee dragende muren heeft de ruimte bevrijd van elk ander structureel element", vervolgen de architecten. "Hierdoor konden we directe relaties tussen de functies creëren, en vooral het licht tot centraal in de woning brengen."

Beton op het voorplan

Vanaf de start van het creatieve proces kozen de architecten ervoor om de dragende betonnen muren op te waarderen en ze de identiteit van het project te doen uitstralen. "Wij bouwen graag eenvoudig: materialen gebruiken zoals ze zijn, met al hun expressiepotentieel."

Het betonnen metselwerk is zichtbaar gebleven, als afgewerkte wand. De verzorgde uitvoering benadrukt hun structuur, hun reliëf en het regelmatige patroon van de mortelvoegen. Samen met de trap die vanuit het inkomhalletje opklimt en de vloerplaat van het eerste niveau, zijn de twee zijmuren de enige elementen in zichtbaar beton in de hele woning. Ze vormen de solide basis, letterlijk én figuurlijk, waarop het project zich ontwikkelt. De metalen trap, het keukenmeubilair en de sanitaire ruimtes lijken wel voorwerpen die erop of erin geplaatst en geïnstalleerd werden om leven te geven aan het huis.

Als begeleiding voor het beton kozen de architecten een diverse maar beperkte waaier van materialen en tinten. Metaal, hout, glas en waterbestendige MDF-platen brengen sobere toetsen aan in de ruimte en doen de oppervlakken in beton volledig tot hun recht komen.

Precisie en detaillering

Het bouwbudget bleef erg schappelijk dankzij de lage kostprijs van betonblokken en het achterwege laten van verdere afwerking. In het geval van de B&B “Fou de Gand” werd het uitgespaarde bedrag besteed aan de inrichting van keuken en badkamer, en aan een reeks architecturale details die het hele verschil maken.

Achter de schijnbare eenvoud van dit project gaat overigensvéél minutieus en creatief voorbereidend denkwerk vanwege de architecten schuil. In de “Fou de Gand” wordt het ruwe karakter van beton gecompenseerd met een onberispelijke uitvoering die het oog doet focussen op de materialen en de architecturale lijnen.

De woning straalt een gevoel van dynamiek en openheid uit, ondanks haar relatief beperkte afmetingen. Het geheim van dit succes? De architectuur en de materialen werden in tandem bedacht en valoriseren elkaar wederzijds.

Meer info: Infobeton

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in