Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
Renson - Ventilatie, zonwering
Winsol
Veranda en terrasoverkapping

Welk glas moet ik kiezen?

Een veranda biedt je een ruime kijk op de omgeving. Dat allemaal dankzij de beglaasde wanden en het glazen dak. Al dat glas houdt echter ook een gevaar in op oververhitting. Om dat nadeel te vermijden, is het de kunst een correcte beglazing te kiezen. Luc De Coussemaker van Saint-Gobain Glass loodst ons door de verschillende keuzecriteria.

Een veranda biedt je een ruime kijk op de omgeving. Dat allemaal dankzij de beglaasde wanden en het glazen dak. Al dat glas houdt echter ook een gevaar in op oververhitting. Om dat nadeel te vermijden, is het de kunst een correcte beglazing te kiezen. Luc De Coussemaker van Saint-Gobain Glass loodst ons door de verschillende keuzecriteria.

Net als bij de woning kan het glas in een veranda verschillende functies vervullen. Belangrijk om weten is dat je voor het glas in het dak best andere keuzes maakt dan voor het glas in de gevel (verticale beglazing). Zo zal het glas in het dak altijd gelaagd zijn. “Bij dit soort veiligheidsglas zorgt een dubbele folie (PVB) aan de binnenzijde van de dubbele beglazing ervoor dat het glas niet stuk kan springen. “Wanneer een voorwerp op het dak valt of bij serieuze hagelinslag, zal het binnenste glasblad dan ook het invallende glas en voorwerp opvangen. Voor de verticale beglazing is gelaagd glas niet altijd nodig. Alleen wanneer het glas tot op de grond reikt (lager dan 90cm van de vloer) verplicht de glasnorm (NBN S23-002) het gebruik van gelaagd glas,” aldus Luc De Coussemaker.

Zonwerende beglazing

Wanneer je de veranda als leefruimte gebruikt, zorg je hier best voor het nodige temperatuurcomfort. Dat doe je deels via de glaskeuze. Wanneer de zon schijnt kan die zorgen voor teveel lichtinval, waardoor je verblindt wordt. Daarnaast zal de zon ook rijkelijk warmte in de veranda stralen. Misschien meer dan je lief is. Glasspecialist Luc De Coussemaker licht toe: “Beide fenomenen kun je beheersen met zonwerende beglazing. Dit glas laat toe de mate van daglichtinval en warmte-instraling te beheersen. De daglichtinval noemen we in het vakjargon lichttransmissiefactor (LT), het instralen van zonnewarmte noemen we de zontoetredingsfactor, in de branche uitgedrukt in de g-waarde. Om de lichtinval te beperken, dient de LT-factor laag te liggen. Hetzelfde geldt voor de g-waarde: hoe lager de waarde, des te lager de zonnetoetreding. Concreet betekent dit dus dat je met een lage LT-waarde voor het glas in het dak kunt vermijden dat de zon je verblindt tijdens het lezen in de veranda. Een richtwaarde voor een zuid gerichte veranda kan een LT-waarde van 45% zijn. Met een g-waarde 0,25 vermijd je ook een te sterke opwarming. Ook in een gevel wil je de g-waarde beperken om te sterke opwarming te vermijden. De LT-waarde mag dan weer hoger liggen. Richtwaardes hier zijn een g-waarde van 0,28 en een LT van 60%.”

Externe zonwering

Met zonwerende beglazing kun je het comfort in de veranda aanzienlijk verhogen. Maar het is een utopie er vanuit te gaan dat je met beglazing alleen kunt zorgen voor een perfect temperatuurcomfort tijdens warme periodes. In dergelijke gevallen is een externe zonwering aangewezen. Er bestaan verschillende systemen die over het dak kunnen schuiven. Dit gebeurt elektrisch gestuurd, op vraag of automatisch met behulp van een weerstation dat rekening houdt met zonneschijn, windsnelheid en neerslag.
Harol heeft bijvoorbeeld twee types zonwering in het gamma (VZ 510 en VZ520) die respectievelijk 18m² en 25m² dakoppervlakte kunnen afdekken met één deel. Bovendien zijn meerdere delen combineerbaar.

De andere rollen van glas

Los van goede zonwerende prestaties kan het verandaglas ook andere functies vervullen. Een belangrijk aspect is de thermische isolatie. Beglazing met een U-waarde 1,0 is een basisvereiste. Zo kun je in de tussenseizoenen ook al optimaal van de veranda genieten. Wie belang hecht aan akoestiek kan opteren voor akoestisch verbeterd gelaagd glas. Met dit glas is harde regen of hagel minder hoorbaar dan bij een klassieke glasoplossing.
Ook inzake inbraakbeveiliging kun je met het glas alle kanten uit. Het kan al volstaan aan het gelaagd glas 2 extra PVB-folies toe te laten voegen om de inbraakveiligheid te verhogen. Iemand met bovenburen of die dicht op de naaste buren woont, heeft baat bij het vermijden van inkijk om de privacy te verhogen. Hier zijn er verschillende mogelijkheden. In het dak kun je kiezen voor zonwerende beglazing met een hoge reflectie. Zo heb je overdag geen inkijk via het dak. In de gevel houd je het glas liefst zo neutraal mogelijk. Hier kan een decoratief element of matte beglazing helpen om de privacy te vrijwaren.
Een laatste optie kan zijn het glas in het dak te voorzien van zelfreinigende coating. Dit is immers een moeilijker bereikbaar oppervlak. Dat maakt het niet vanzelfsprekend om het glas hier te poetsen.

Polycarbonaat of glas?
Wat verandabouwers stellen polycarbonaat voor als oplossing voor het dak van de veranda. Dit is voor hen een interessante oplossing omdat het materiaal licht is. Daardoor kan de volledige verandaconstructie ook lichter blijven. Maar keerzijde van de medaille is dat dergelijk polycarbonaat niet de functies kan vervullen die je van glas wel mag verwachten. Denk maar aan de zonwering of akoestische verbetering en isolatie.

Met dank aan Luc De Coussemaker – Saint-Gobain Glass
 
Auteur: TiM Vanhove – maart 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in