Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Viessmann Belgium logo
Logo Sto NV
bulex
logo Xella
Bouwwerken
Renoveren

Een houtskeletbouw als uitbreiding van een bestaande woning

Een uitbreiding met een houtskeletbouw is een optie.

Is je bestaande woning te beperkt qua oppervlakte? Dan dringt een uitbreiding zich op. Een uitbreiding met een houtskeletbouw is een optie. Onze renovatiespecial Geert Houtmeyers bespreekt hoe dit concreet in zijn werk gaat. Wat zijn de voordelen van een uitbreiding met een houtskeletbouw en waar moet je op letten? Houtmeyers legt het uit aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden.

De laatste jaren komen uitbreidingen met een houtskeletbouw almaar vaker voor. De basis is telkens hetzelfde, een skelet opgebouwd uit stijl- en regelwerk in hout. Deze constructies worden op voorhand gemonteerd in een atelier oftewel ter plaatste in elkaar getimmerd. De montage op de werf gaat erg snel. De ruwbouwfase van een renovatieproject blijft zo beperkt. Hierdoor moeten de bewoners tijdens het renoveren slechts voor een korte periode verhuizen. Soms is het zelfs mogelijk dat ze tijdens de renovatie in hun huis blijven wonen. Dit is natuurlijk een groot voordeel, want het is niet altijd even gemakkelijk en goedkoop om tijdelijk ergens anders onderdak te vinden.

Lees ook: Houtskeletbouw: de voor- en nadelen onder de loep
 

Montage buitenschrijnwerk

Naast de montage van het houtskelet moet ook het buitenschrijnwerk worden gemonteerd. Deze realisatie kan tegelijk met de montage van het houtskelet gebeuren. Een andere optie is om het er meteen na te doen. Het grote voordeel van deze twee werkwijzen is dat de uitbreiding meteen water- en winddicht is. Zo kan men snel beginnen met de afwerking aan de binnenzijde.

Bij de afwerking aan de binnenkant werkt men met de droogbouwmethode. Nadat de skeletwanden zijn geïsoleerd, worden de binnenwanden met gipskarton afgewerkt. Zeer belangrijk bij deze bouwmethode is het plaatsen van een dampscherm tussen het skelet en de binnenafwerking. Dit moet juist en secuur gebeuren om latere condensatieschade in de constructie te vermijden. Alle aansluitingen tussen andere - al dan niet bestaande - wandconstructies moet je daarom luchtdicht aansluiten. Om technische leidingen aan te brengen in deze wanden wordt er meestal met een leidingenspouw gewerkt tussen de skeletwand en de gipskartonplaten. Het grote voordeel hiervan is dat je het dampscherm niet perforeert met allerlei leidingen. De luchtdichtheid van je constructie blijft met andere woorden gegarandeerd. Ook de plafonds worden langs de binnenzijde op dezelfde wijze afgewerkt.

Gevelbekleding naar eigen smaak

De gevels aan de buitenzijde kun je op verschillende manieren afwerken met een gevelbekleding, die je zelf kiest. Belangrijk is wel dat je de constructie aan de buitenkant altijd dampopen afwerkt. Het belangrijkste aandachtspunt is uiteraard de aansluiting tussen de nieuwe houten constructie en de bestaande bebouwing. Aan de binnenzijde is luchtdichtheid prioriteit. Aan de buitenzijde moet alles wind- en waterdicht zijn.

Bij een uitbreiding met een houtskelet is niet alleen een goede voorbereiding cruciaal. Ook de opvolging van de aansluitingen tijdens de werffase is van cruciaal belang om een dergelijk renovatieproject tot een goed einde te brengen.

Praktijkvoorbeelden

Het eerste praktijkvoorbeeld is een renovatie en een uitbreiding van een halfopen bebouwing in Ham. Naast een uitbreiding van de woning aan de linkerzijde is er ook een nieuwe erker voorzien op de eerste verdieping. Na het verwijderen van de bestaande erker is een nieuwe skeletconstructie bevestigd op de bestaande gevel. Aan de buitenzijde gebeurde de afwerking met een dampopen onderconstructie en een cederhouten bekleding. De gevelbekleding is verticaal geplaatst.
 
Het tweede praktijkvoorbeeld is een verbouwing van een bestaande woning in Riemst.  Deze woning toverde ik om tot een tweewoonst.  Om voldoende woonruimte te creëren voor beide woongelegenheden is er een uitbreiding voorzien aan de bestaande woning. Aan de linkerzijde is de houtskeletconstructie opgebouwd uit een gelijkvloerse verdieping en een verdiepingsniveau. De skeletconstructie is ook hier met een dampopen onderconstructie aan de buitenzijde afgewerkt. Als gevelbekleding viel de keuze op zink met staande naad.
 
Bij beide projecten zijn de bestaande gevels aan de buitenzijde volledig behouden. Zodoende bleef het karakter van de bestaande gevels gerespecteerd. Hierdoor ontstaat er een mooie dialoog tussen de oude gevelstenen en de nieuwe gevelmaterialen.  
 

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist

 
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in