Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Een designerkleed

Een woning kan als het ware onopvallend opgaan in het straatbeeld of er heel sterk uitspringen. Zo’n statement maak je deels met de architectuur en deels met de gekozen materialen. En wie vandaag wil opvallen in exclusief of alternatief materiaalgebruik, heeft heel wat opties.


Metaal, beton of glas. We kennen de materialen al langer voor hun geveltoepassingen. Maar ze hebben ook nog ongekende esthetische mogelijkheden, die de uitstraling van uw woning net dat tikkeltje meer geeft. Eén ding staat wel vast: wie wil opvallen in het materiaalgebruik, moet daarvoor een financieel offer maken.

Laat ons deze ontdekkingsreis beginnen bij beton. Het is sowieso een onontbeerlijk materiaal in de bouw voor de fundering en de vloerplaten. Velen komen echter niet verder in het gebruik van beton, terwijl zichtbeton in de gevel – zowel binnen als buiten – tot mooie resultaten kan leiden. Belangrijk bij de keuze voor zichtbeton is het onderscheid tussen geprefabriceerd beton en ter plaatse gestort beton. De zichtkwaliteit van geprefabriceerd beton zal doorgaans hoger liggen dan van ter plaatse gestort beton omdat dit in een atelier wordt vervaardigd en de verwerkingsomstandigheden daar beter zijn. Wanneer je echt op de werf moet storten, kan het gebruik van zelfverdichtend beton helpen om de kwaliteit (grindnesten en luchtbellen vermijden, egale oppervlaktekleur) te bevorderen.
Wie zich zorgen maakt over vervuiling van het beton, kan hierop een antwoord bieden met titaniumoxyde. Wanneer het materiaal aan het beton wordt toegevoegd, ontlokt het een fotokatalytische werking aan het betonoppervlak, waardoor vuildeeltjes worden afgebroken. Bij een stevige regenbui spoelen deze afgebroken vuildeeltjes dan weg. Het beton kan zelfs een extra dimensie krijgen. Met polymeer beton kan de gevel een heel ruw uitzicht krijgen, net als gehouwen of gekloven steen. Je kan het beton zelfs in specifieke vormen laten modelleren. Polymeer beton is een kunstmatig beton, waarbij het cement vervangen is door polymeren. Het beton kan versterkt worden met glasvezels om zijn duurzaamheid en mechanische weerstand te verbeteren. Het materiaal is niet capillair, waardoor er geen water kan indringen of vuil zich niet kan vast hechten. Gelijkaardige eigenschappen biedt het product Concrete Cloth. Het is eigenlijk niet meer of minder dan een met cement geïmpregneerd doek. Wanneer het bevochtigd wordt, hardt het cement in het doek uit en krijgt het doek zijn definitieve vorm. Het doek vormt zo overigens een water- en vuurbestendig laagje. Creatieve bouwers kunnen met dit doek alle mogelijke vormen in de gevel brengen.


Een stalen pantser

Metaal zien we al meer en meer opduiken als gevelbekleding: denk maar aan koper en zink. Wie net dat tikkeltje anders zoekt, kan in de staalfamilie enkele leuke producten vinden. Zo zijn er panelen voorzien van een textielnoppenkern die in een uiterst vlak oppervlak resulteren. Staal kan naast de gebruikelijke kleuren ook speciale coatings krijgen – mat, parelmoer, metalic, vuilafstotend,... Een ander lid van de staalfamilie is weervast staal, ook wel gekend onder de merknaam Cor-Ten. Deze staallegering heeft als troef dat het product een mooie dieprode kleur krijgt. De roestlaag hecht bovendien heel goed aan het staal, waardoor het beter beschermd is tegen verder roesten.


Creatieve panelen

Nog uit de industriële sector komen de sandwichpanelen. Zo’n paneel is eigenlijk niet meer of minder dan een metalen bekisting opgevuld met isolatiemateriaal. Dergelijke panelen vormen dus een gevelafwerking en gedeeltelijke isolatie in één. Je raadt het al, het grote voordeel is de snelheid van werken. Maar ook in industriële gebouwen zoeken de ontwerpers soms een esthetische meerwaarde. Vandaar dat deze panelen vandaag ook verkrijgbaar zijn met een natuursteenafwerking, een granulaatafwerking,… Kortom ook met deze materialen kan je de woning een aparte uitstraling geven.


Tegels uit keramiek

Wie moeite heeft om de baksteen te laten varen voor de gevelafwerking, kan keramische tegels overwegen. Ze zijn in feite een moderne variant op de baksteen, maar resulteren in een strak en glad geveluitzicht. De tegels worden ook niet gemetseld of verlijmd, maar op een draagstructuur bevestigd. De tegels bieden net als gevelstenen heel wat mogelijkheden in formaten, vormen en kleuren. Met sommige pannentypes is een vergelijkbaar resultaat mogelijk.


Gevel in het groen

Wie echt duurzaamheid wilt uitstralen, kan een groengevel overwegen. Zie het maar als de verticale variant van een groendak. Dergelijke groengevels zijn momenteel een echte ‘hit’ in de grote kantoor- en bedrijfsgebouwen. Het is dus nog maar een kwestie van tijd voordat ze ook in particuliere woningen hun intrede maken.
Lees meer: Praktisch stappenplan voor een groene gevel


Glas met een kleurtje

Voor wie houdt van daglicht in de woning, is glas een must. Maar er is meer dan zomaar het blauwgroene glas. Het kan al langer worden afgewerkt met gezuurde of gezandstraalde motieven. Maar voor wie dat maar flets is, biedt de kleurenprint het gepaste alternatief. Een foto of ontwerp naar keuze kan vandaag op het glas geprint worden. Je moet je daarbij niet beperken tot één glasblad (3 bij 6 meter) maar kan de print over meerdere glasbladen laten spreiden, waardoor je een gevelgrote foto of afbeelding krijgt. De inkijk wordt door dit beeld beperkt, maar de lichtinval is nog goed.
Cast Glass daarentegen brengt glitter in het glasvlak. Het glas heeft niet de typische glaskleur, dankzij een hoge mate van lichtbreking. Die heeft het glas te danken aan enkele specifieke bewerkingen.
Maar het glas kan zijn lichtdoorlatende functie achterwege laten en de gevel een heel ander cachet geven. Concrete & Glass bijvoorbeeld is zoals de naam het aangeeft een mengeling van glas en polyester beton. Het oppervlak is bezaaid met glaskorrels (8 tot 15 mm). Door het glas krijgt het materiaal een glinsterend effect. De korrelgrootte geeft het oppervlak daarenboven een ruwe uitstraling.
Eenzelfde idee zit achter de Aluminium Foam Glass Sandwich. Het is een combinatie van een laag aluminium schuim met daarop een glasblad. De schuimstructuur verhoogt de akoestische kwaliteiten van het paneel. Het uitzicht kan heel divers zijn: kleurencoatings geven het geheel een kleur, wanneer er kleine gaten in het aluminiumschuim worden voorzien kan er ook nog licht binnenvallen. Een belangrijk voordeel is het lagere gewicht ten opzichte van traditionele beglazing.


Translucide panelen

Wie licht wilt binnenhalen, maar niet de blikken van passanten op straat of van nieuwsgierige buren, heeft wellicht baat bij translucide oplossingen. Kallwall is een paneel dat diffuus daglicht doorlaat. Hierdoor wordt inkijk vermeden en geniet je in de achterliggende ruimte toch rijkelijk van daglicht. Bovendien krijg je geen last van oververhitting, schaduw of verblinding. Op die manier verhoogt de kwaliteit van het daglicht. De panelen beschikken overigens over unieke isolerende eigenschappen (u=0,56 W/m²K) of met toevoeging van nanogel zelfs 0,28 W/m²K. Daarmee scoort het paneel beter dan traditionele beglazing.


Lees meer:
- Ontdek andere gevelmaterialen
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in