Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Een bestaand dak renoveren volgens het sarkingprincipe

Architect Geert Houtmeyers werd ingeroepen om een bestaand appartement in halfopen verband te renoveren. Het pand bestond uit een gelijkvloerse verdieping en een verdieping afgewerkt met een zadeldak. De ruimte onder het zadeldak diende als zolder, maar moest worden omgebouwd tot een bewoonbare ruimte. Om dit te realiseren gebruikte de architect tijdens de renovatie het ‘sarkingprincipe’. ‘Het wat?’ en ‘het waarom?’ legt hij zelf uit.

De bewoners droomden van een volwaardig dakappartement. Het sarkingprincipe hielp mee deze droom te realiseren. Architect Geert Houtmeyers: “Bij het sarkingprincipe breng je isolatie aan bovenop een bestaande dakconstructie of draagstructuur. Ik maakte gebruik van het sarkingprincipe om twee redenen. Enerzijds zorgt het voor een afdoende isolatie en anderzijds maximaliseert het de bewoonbare oppervlakte.”

Dakconstructie behouden

“Bij dit project zijn enkel de pannen en de panlatten van het dak gehaald. De bestaande dakconstructie bleef volledig behouden. De oude dakspanten, die nog in goede staat waren, bewaarde ik en gebruikte deze later als eyecatcher bij de af afwerking.”

Kepers en dampscherm

“Nadat de bestaande pannen en panlatten waren verwijderd zijn op de bestaande kepers panelen aangebracht met een kern van hard PU-schuim (10cm isolatie). Deze panelen zijn volledig afgewerkt aan de binnen- en buitenzijde. Ze bezitten een vertanding voor de aansluiting van de opeenvolgende panelen. Aan de buitenzijde beschikken de panelen over een onderdakfolie en panlatten (om de nieuwe pannen op aan te brengen). Aan de binnenzijde zijn de panelen voorzien van een aluminium cachering. Deze aluminium cachering fungeert als dampscherm.”

“Tijdens de plaatsing van de panelen stelde ik vast, dat de bestaande kepers en de gordingen behoorlijk hadden geleden onder de lasten van de oude dakopbouw. Ze hingen door. De bestaande kepers moesten daarom worden uitgevuld. Zo konden de nieuwe dakpanelen alsnog enigszins recht worden geplaatst. Dit uitspieën nam extra tijd in beslag, maar moest gebeuren. Anders was een goede isolatie niet mogelijk. Ondanks het uitvlakken kon het bestaande dak toch snel terug dicht. Gelukkig konden de buiten- en binnenzijde meteen worden afgewerkt. Dit leverde tijdwinst op.”

Ruimte maximaal benut

“Aan de binnenzijde is de ‘beschikbare ruimte’ maximaal benut. De bruikbare hoogte reikt immers tot aan de kepers.

Aan de binnenzijde gebeurde de afwerking met behulp van gipsplaten.

Deze zijn bevestigd aan het lattenwerk van de bestaande kepers. Doordat de binnenzijde al bekleed was met een aluminium cachering, moest er geen afzonderlijk dampscherm bijkomen.”

De ruimte tussen de kepers fungeerde als leidingspouw voor het aanbrengen van de technische leidingen.

Sarkingprincipe versus klassieke dakrenovatie

“De plaatsing van de dakvlakramen gebeurde achteraf. De openingen hiervoor werden uitgezaagd in de geplaatste dakpanelen. De aansluitingen met de andere bouwdelen vergden de nodige aandacht. De toepassing van het sarkingprincipe verschilt immers van de klassieke dakrenovatie met isolatie tussen de kepers en de gordingen. Bij het sarkingprincipe moeten bijvoorbeeld de goot- en nokaansluitingen wind- en waterdicht gemaakt worden op de dakplaten. Ook de overgangen tussen de verschillende isolaties verdienen extra aandacht. Zo vermijd je koudebruggen en/of bouwknopen.”

Auteur: Architect Geert Houtmeyers, Architectenbureau Houtmeyers – januari 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in