Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

De gevel in een jasje van hout

Je hebt er misschien zelf al eens met een verbaasde of bewonderende blik naar gekeken: een gevel van hout. Om een oude gevel een nieuw jasje te geven. Om een nieuwe woning een architecturale meerwaarde te geven. Hout is hip. We bekijken de mogelijkheden.

 

Mooie architectuur

Hout is een eeuwenoud materiaal maar hipper en meer in trek dan ooit. Dat hoeft niet te verbazen. Hout is een natuurlijk én authentiek bouwmateriaal dat zich uitstekend leent voor diverse buitentoepassingen. Zoals het bekleden van een bestaande of een nieuwbouwgevel.
Een gevel bepaalt mee de architecturale uitstraling van een woning of gebouw. Een rol die hout op het lijf geschreven is. Maar, zoals voor elke andere binnen- en buitentoepassing van hout, verdient de keuze van de geschikte houtsoort onze volle aandacht. De duurzaamheid van het hout bepaalt namelijk of de houtsoort al dan niet geschikt is als gevelbekleding.

 

Welke houtsoorten komen voor de buitengevel in aanmerking?

Vele tientallen ruim voorradige, Europese en exotische spintvrije houtsoorten met een natuurlijke hoge duurzaamheid: Afrikaans padoek, afzelia, bossé, ipé, iroko, itauba, jarrah, jatoba, merbau, moabi, movingui, panga-panga, purperhart, sapelli, sapupira, sipo, tatajuba, Western Red Cedar …

Heel wat van deze houtsoorten kun je ook met een FSC of een ander ecologisch label krijgen. Daarmee schaf je hout aan dat op een duurzame manier geteeld is en ben je er zeker van dat er voor het hout op je gevel ondertussen nieuwe bomen zijn aangeplant.

Ook spintvrij of verduurzaamd lorkenhout en oregon behoren tot de mogelijkheden, als het hout niet in contact komt met de grond. Voor het bekleden van gevels kunnen ook minder duurzame houtsoorten zoals vuren- en grenenhout worden gebruikt. Dan moeten ze wel eerst een professionele verduurzaming, een hittebehandeling of een chemische houtmodificatie hebben ondergaan.

 

Hoe plaats je een houten buitengevel?

Om houten gevelbekleding te plaatsen volgens de regels van de kunst gebruik je massieve houten planken van minimum 15 mm, idealiter 18 mm dik en roestvrijstalen schroeven en/of nagels. Een dampopen en waterkerend waterscherm geeft vochtinfiltratie geen kans. Voorzie voldoende vrije ruimte achter de planken zodat er steeds optimaal geventileerd wordt en het hout snel kan drogen ongeacht de weersomstandigheden. Door rekening te houden met deze basisregels blijft het hout een leven lang in goede conditie en is een lange levensduur van de gevelbekleding gegarandeerd.
Wat met de waterafvoer van regen op mijn gevel?
De richting waarin je de houten planken aan de gevel bevestigt - horizontaal of verticaal - bepaalt het uitzicht en heeft ook invloed op de manier waarop het regenwater langs de gevel wordt afgevoerd. Verticale houten gevelbekleding voert het hemelwater snel(ler) af. Horizontale plaatsing van de houten planken komt het meest voor. Om te verhinderen dat het hout water opzuigt, moeten de kopse kanten van het hout in beide gevallen beschermd worden. Dat kan door middel van eindprofielen of door een voldoende grote dakoversteek te voorzien.

 

Moet ik het hout behandelen?

Of je houten gevelbekleding al dan niet afwerkt, is een kwestie van smaak. Afwerken kan met een transparant (beits) of dekkend (verf) afwerkingsproduct. Onafgewerkt hout zal onder invloed van zon en regen natuurlijk vergrijzen. Het natuurlijke vergrijzingsproces heeft geen enkele invloed op de duurzaamheid of de technische kwaliteiten van het hout. Eenmaal het hout is vergrijsd, vraagt het geen verdere onderhoudsbehandeling meer.

 

Hoe ecologisch is een houten gevel?

Als je kiest voor houten gevelbekleding maak je niet alleen een fraaie keuze. Ook als het over ecologie gaat doet hout zijn duit in het zakje. Hout is een natuurlijk hernieuwbaar bouwmateriaal dat mits een professioneel en duurzaam bosbeleid oneindig voorradig blijft.
De ecologische troeven van hout zijn niet min. Levend hout onttrekt CO2 en geeft zuurstof af aan de atmosfeer en draagt op deze manier rechtstreeks bij tot de vertraging van het broeikaseffect. In vergelijking met andere grondstoffen vraagt hout aanzienlijk minder energie voor de verwerking tot gevelbekleding. Dat hout en een deskundig bosbeheer nauw verweven zijn, ligt voor de hand. Een goed bosbeheer waar houtwinning op een weloverwogen manier verloopt, is dus een onmisbare schakel in duurzaam bouwen met hout.

 

Meer info over hout als bouwmateriaal?

Belgian Woodforum ()
Belgisch houtinformatiecentrum ()
FSC-label ()


Lees ook onze andere teksten over hout als bouwmateriaal:

- Natuurlijk genieten met hout in de tuin
- Hout als wandbekleding binnen 
- Hout door een ecologische bril bekeken 
- Houten buitenschrijnwerk: minder onderhoud dankzij nieuwe technieken 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in