Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Breeam-certificaat voor duurzame woonwijk in Waregem

De Duurzame Wijk, een initiatief van Wienerberger, kreeg een Breeam Excellent certificaat uitgereikt als bewijs van het duurzame karakter van de wijk. Samen met enkele partners sleutelde Wienerberger ruim 3 jaar aan het concept. Het ziet die inspanningen nu beloond met het duurzaamheidscertificaat.
Met het project De Duurzame Wijk ontwikkelde Wienerberger een standaard om duurzaam en kostenoptimaal te bouwen. Het sloeg daartoe de handen in elkaar met enkele partners zoals aannemer Eribo en studiebureau 3E. Om het behaalde doel objectief te laten toetsen streefden ze van meet af aan naar een Breeam-certificatie voor het project. “We kozen voor Breaam omdat dit label in België algemeen aanvaard wordt als duurzaamheidskader. En Excellent was van meet af aan ons ambitieniveau,” vertelt Katrien Nottebaert, marketing directeur bij Wienerberger. “De materialen van Wienerberger spelen overigens vrij goed in op de Breeam-eisen: ze zijn recycleerbaar, dragen een ecolabel en worden lokaal geproduceerd.”
Het afgeleverde label bevestigt dat het project de beoogde duurzaamheidsdoelstellingen behaalt. De Duurzame Wijk is overigens pas het tweede woonproject in ons land dat een Breeam-certificaat krijgt uitgereikt.

Goede mobiliteit

Breeam kijkt in ruime zin naar duurzaamheid. Niet alleen de energievriendelijkheid van het gebouw telt, ook de ligging dicht bij openbaar vervoer en diensten, het waterverbruik, de omgang met groen, … wegen mee in het eindoordeel.
De keuze voor een perceel in het centrum van Waregem speelt dus in op deze aandachtspunten. Met een school naast de deur en winkels op wandelafstand hebben de bewoners veel diensten binnen handbereik. Met het ruimtebeslag scoort het project ook goed. “Op het 2.800m² grote bouwterrein stond vroeger een villa, vandaag staan er 7 woningen op dezelfde verharde oppervlakte. Iedere woning heeft een bewoonbare oppervlakte van om en bij 180m².”

Totale levenskost

Ontwerpbureau 3E begeleidde het bouwteam in de Breeam-assesment en nam het energieconcept voor zijn rekening. “Je kunt met Breeam heel ver gaan,” geeft Antoon Soete, manager bij 3E aan. “Maar om tot een goede standaard te komen, is er veel overleg tussen de betrokkenen nodig. Dat werd hier heel goed aangepakt: de aannemer en ontwikkelaar zaten continu mee rond tafel en dat kwam de kostenbewaking ten goede. Zo hebben we hier heel betaalbaar kunnen bouwen. De bouwkost ligt amper 6% hoger dan die voor een E60-woning, maar de energiekost ligt wel gevoelig lager.”
3E beheerst de energiekost door middel van een doorgedreven isolatie, de toepassing van drievoudige beglazing en luifels voor de zuidgevel. “De grootste uitdaging was het risico op oververhitting in de zomer, gezien de goede isolatie en luchtdichtheid. We hebben dat structureel opgevangen met de luifels. Dat is niet alleen goedkoper dan zonwering, er zijn ook geen onderhoudskosten aan. Bovendien genieten we in de koudere periodes van zonnewinsten.”
Voor de keuze van de technieken liet 3E zich leiden door de total cost of ownership. “Gezien de beperkte warmtevraag bleek een combinatie van een condenserende gasketel met pv-panelen.”
 

Potdichte woningen

Naast de doorgedreven isolatie zette het ontwerpteam in op een goede luchtdichtheid. Die luchtdichtheid werd tijdens de werffase twee maal gemeten om nog tijdig bij te kunnen sturen en werd tot slot na de afwerking opnieuw gemeten. De gemiddelde luchtdichtheid bedraagt 1,5 wisselingen per uur. Voor de rijwoningen is dat nog lager, met hooguit 1 wisseling per uur. De goede luchtdichtheid maakt ook dat het ventilatiesysteem D optimaal kan presteren en zo bijdraagt aan de energievriendelijke woningen.

Akoestisch comfort

Wie comfortabel wil wonen, wil niet alleen jaar in jaar uit een aangename temperatuur, maar ook een goed akoestisch comfort. Het concept speelt daarop in met minerale wol tussen de woningen, tot in de nok van het dak. Zelfs de vloerplaat werd ontdubbeld. Ook hier werden tijdens de werf metingen uitgevoerd om het akoestisch comfort te controleren. Uiteindelijk scoren de woningen een verhoogd akoestisch comfort.
De verharding rond de woningenrij is volledig in kleiklinkers met waterdoorlatende voegen. Iedere woning beschikt over een regenwaterput en het overtollige regenwater wordt opgevangen en geïnfiltreerd in een bufferbekken achteraan op het perceel.
 

Werfaanpak

Niet alleen het concept en de materiaalkeuze spelen een rol in de Breeam-beoordeling, ook de werfaanpak van de aannemer wordt gescoord. Aannemer Eribo deed daartoe de nodige inspanningen. “Zo hebben we onze afvalstromen beperkt, nauwkeurig gesorteerd en gedocumenteerd. Dat geldt trouwens voor alle materialen die hier op de werf verwerkt zijn,” zegt projectleider Kurt Coudenys van Eribo.“Verder hebben we regenwater en FSC-hout gebruikt in het bouwproces. Bij onze werfketen hadden we aandacht voor het energieverbruik en voor de leveringen hielden we rekening met de begin- en einduren van de aanpalende school.”
 
Meer info: deduurzamewijk.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in