Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Blowerdoortest

Wat is een blower door test? Een blowerdoortest is een luchtdichtheidstest bij een gebouw, een huis of appartement. Een blower door test meet hoeveel lucht er verplaatst wordt in een bepaald volume, in een bepaalde tijd en bij een luchtdruk buiten van 50 Pa (pascal). Een aantal instanties gebruiken ook het woord pressurisatie als ze het hebben over een luchtdichtheidsmeting.

Hoe werkt een blower door test?

Bij een blowerdoortest of meting van de luchtdichtheid plaatst de erkende energieconsulent een ventilator in een plastic zeil waarmee een deuropening wordt afgekleefd. De blower door meting moet gebeuren op een manier die in overeenstemming is met de norm NBN EN 13829:2001 en de daarbij horende aanpassingen. Kijk voor meer informatie over de exacte werkwijze op de website van EPBD, ter ondersteuning van de EPB-regelgeving.

 

Samenvatting van de werkwijze van een luchtdichtheidstest of blower door test:

  • Alle normale openingen (deuren, ramen, …) moeten afgesloten zijn als de blowerdoortest wordt uitgevoerd.
     
  • Speciale meetapparatuur meet de hoeveelheid lucht die verplaatst wordt. Op die manier worden luchtlekken opgespoord.
     
  • In een deuropening wordt een zeil gespannen met daarin een ventilator en een aantal meettoestellen.
     
  • De ventilator brengt de woning eerst in overdruk door er lucht in te blazen. De sensoren gaan tijdens deze test na hoeveel lucht in de woning wordt geblazen om een constante druk in de woning te houden. Er wordt met andere woorden bepaald hoeveel lucht er via de lekken naar buiten kan.
     
  • Bij een tweede meting wordt de woning in onderdruk gebracht door er lucht uit te zuigen. Zo wordt gemeten hoeveel lucht er langs kieren naar binnen komt.
     
  • De resultaten van de blower door test worden uitgedrukt in n50 h-1. Een gewone woning scoort bij blowerdoor metingen een gemiddelde tussen 7 en 12 h-1. Een laagenergiewoning gaat naar een n50 tussen 1 en 1,5 h-1.
     
  • De mate van luchtdichtheid beïnvloedt het E-peil van de woning. Wanneer je de luchtdichtheid van de woning niet laat nameten, krijgt de woning een waarde bij ontstentenis van 12 toegekend. Maar wanneer je de nodige inspanningen deed om de woning zo luchtdicht mogelijk te krijgen, kun je de waarde flink laten zakken.

     

 

Wat is het nut van een blowerdoor test?

Luchtlekken zorgen voor energieverlies. Door middel van een blower door test kun je die lekken opsporen en ze verhelpen om onnodig energieverlies tegen te gaan. Om het passiefhuiscertificaat te halen, moet een huis een luchtdichtheid hebben van 0,6 h-1 of lager. Dat betekent dat op een uur tijd maximum 60% van de lucht in de woning ververst mag zijn. We drukken dat ook als volgt uit: n50 mag niet groter zijn dan 0,6/uur.

 

Wat is de prijs van een blowerdoortest?

De prijzen voor een blower doortest variëren. Een echte richtlijn is er niet. Maar een eenheidsprijs tussen 300 en 400 euro (alles inclusief)komt vrij veel voor en mogen we als redelijk beschouwen. Al zullen er ondertussen ook testen zijn die meer dan 400 euro kosten.

Controleer of de energiedeskundige de nodige opleidingen heeft gevolgd en de juiste attesten en certificaten bezit. Misschien kan je architect wel enkele geschikte deskundigen aanduiden, bij wie je dan een gedetailleerde offerte opvraagt. Vergelijk deze met elkaar en informeer bij andere bouwers of verbouwers naar hun ervaringen. Maak dan pas je keuze.

 

Premie voor blowerdoor?

Helaas zijn er (voorlopig) geen premies meer beschikbaar waarmee je de kosten voor een blowerdoortest gedeeltelijk kunt recupereren.

Hoe beter je huis scoort op de blowerdoor test, hoe beter je scoort op je EPB-certificaat. Als je gaat voor een passiefhuis of nulenergiewoning, is een blowerdoortest wel te moeite omdat je bij elk E-punt dat je van je E-peil afkrijgt, meer subsidie krijgt. Hou voor meer info onze webpagina's over  Premies en Subsidies in de gaten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in