Woonbesprekingen

Binnenkijken bij An Maussen

Kijk mee binnen in een moderne, strakke gezinswoning, ontworpen door architect An Maussen. Opvallend: het huis staat op een bouwperceel dat sterk afhelt richting tuin. De architect bracht daarom alle leefruimtes onder aan de achterkant van de woning, met keuken en zithoek op tuinniveau. Vooraan is de gevel gesloten en lijkt de woning maar één niveau te hebben. Maar dat is dus schijn.

Identikit Woning  
 
  • Type woning: Strakke vrijstaande gezinswoning
  • Bouwjaar: 2010
  • Woonoppervlakte: 225m²
  • Budget: € 215 000 (zelfbouw)
  • Opvallende materialen: houten latwerk gevelbekleding (afrormosia) aan overdekte inkom, die doorloopt naar binnen.
  • Opvallende technieken: zonwerende schermen op volledige glazen achtergevel
  • Krachtlijnen: integratie op hellend terrein, natuurlijke lichtinval, fijne doorzichten, buiten donkere materialen, binnen (ook de overdekte zones buiten) wit pleisterwerk, houten bekleding, compacte en open woning
  • Architect:
    An Maussen, Reppelerweg 121, 3950 Bocholt
    Tel: 089/20 54 28 , 0479/79 58 15

Wensen van de bouwheer

De eigenaars van deze strakke gezinswoning hadden vooraf goed nagedacht over hun wensen en eisen, vertelt architect An Maussen. “De voorgevel moest zo gesloten mogelijk zijn, de achtergevel mocht dan weer heel open. Daar wilden de bewoners ook alleen maar echte kamers, zoals slaapkamers, badkamer en natuurlijk de leefruimtes. De overige functies, zoals de bergruimtes, mochten achter de gesloten voorgevel.”

Het gezin met kinderen wilde ook graag een bureau annex speelhoek, in contact met de leefruimte maar niet in het zicht. Een haard was ook welkom.

“Buiten wilden de opdrachtgevers een overdekt en geïntegreerd terras. Een carport mocht, maar was geen must. Het afhellende terrein en de beperkte beschikbare bouwoppervlakte deden de eigenaars kiezen voor meer binnenruimte. Daarom stallen ze de auto’s buiten, in de voortuin.”

Helling bepaalt ontwerp

Het perceel bevindt zich op een sterk hellend terrein, het hoogste punt ligt op straatniveau. Daar plaatste architect An Maussen de inkom en fietsenberging, bereikbaar via een overdekte inkomzone. Hier komt ook de buitentrap op uit.

“Deze trap verbindt het straatniveau met de lager gelegen tuin. Hij komt uit ter hoogte van het overdekte buitenterras, dat in verbinding staat met de leefruimtes. De leefruimtes bevinden zich op tuinniveau, de berging en de technische ruimtes liggen in het ingegraven gedeelte.”

De helling, samen met de natuurlijke omgeving, bepaalt het ontwerp. “Ik wilde vooral het weidse uitzicht over het landschap accentueren. Deze bewoners genieten nu vanuit elke kamer van het uitzicht op achterliggend parkgebied. Dankzij een glazen muur tussen de badkamer boven en de trap die van de inkom naar beneden gaat, creëerde ik al een eerste doorkijk. De grote ramen doen de rest.”

Door de woning lopen

Het grondplan van deze woning is als volgt opgevat: Slaapverdieping op straatniveau met inkomhal, wasplaats en fietsenberging. Trap naar de benedenverdieping op tuinniveau met open L-vormige leefruimte. Achter de leefruimte, eigenlijk naar de straat georiënteerd, bevinden zich de technische ruimtes en de toegang tot tuin en tuinberging. Deze zone is half ondergronds.

Geïntegreerde zonwering

De architect besteedde ook de nodige aandacht aan degelijke isolatie en energiezuinige technieken. Dat deed An Maussen op de volgende manier: “De volledige achtergevel is voorzien van zonwering, de screens. Deze zijn volledig langs de buitenzijde geplaatst tegen een verhoogd raamprofiel, om zo koudebruggen te vermijden.”

Slim bekeken: Het schuifraam naar het terras en de tuin zit in de zijgevel, aan het overdekt terras. Hierdoor kan in de zomer de zonwering naar beneden blijven, en is de tuin toch toegankelijk.

Duurzaamheid en energie

“Om dat E-peil van E65 te halen, staken we onder andere 10cm PUR isolatie in de spouwmuren, 10cm gespoten PUR in de vloer, en 20cm PUR op het dak. De ingegraven wanden zijn met 10cm EPS bekleed. Een condenserende gasketel met vloerverwarming en een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgen voor verwarming en ventilatie.”

Auteur: Gretel Kerkhofs – juli 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in