Belgen bouwen en renoveren minder

Gewijzigd op 22/01/2013 door Daan Slingers

De Belg heeft de jongste acht jaar nooit zo weinig gespendeerd aan nieuwbouw en renovatie. Vooral de dalende koopkracht, de strengere kredietpolitiek en de grote onzekerheid wegen op de bouwactiviteit.

Onze renovatiespecialisten

Aluminium veranda met kruishout bovenaan
© Reynaers Aluminium
In het tweede en derde kwartaal van 2012 investeerden de gezinnen slechts 9,6 procent van hun inkomen, aldus cijfers van de Nationale Bank. Gezinsinvesteringen gaan grotendeels naar de bouw en de renovatie van woningen. Ook vastgoedmakelaars merken de terugval.

Verminderde koopkracht

De Nationale Bank schrijft de investeringsterugval toe aan de verminderde koopkracht. In 2012 zagen de gezinnen hun koopkracht voor het derde jaar op rij dalen. Bovendien is het consumentenvertrouwen uitzonderlijk laag. De indi cator van het spaarvermogen zakte eind vorig jaar tot het laagste peil sinds 1987.

Ook het strengere kredietbeleid speelt een rol. Volgens de Nationale Bank hebben de banken zowel in het tweede als in het derde kwartaal de kredietvoorwaarden voor hypothecaire leningen aangescherpt. ‘De houding van de banken baart me meer zorgen dan een eventuele rentestijging’, zegt ook Iain Cook, managing director van Era België.

Stimuli

En dan zijn intussen ook nog enkele fiscale stimuli verdwenen. Nadat eerst een selectieve btw-verlaging sneuvelde, werden eind vorig jaar bij de sanering van de overheidsfinanciën fiscale voordelen voor de meeste energiebesparende investeringen afgeschaft.

Een snelle heropleving van de investeringen in nieuwbouw en renovatie is onwaarschijnlijk. Het aantal vergunningen voor nieuwbouw verminderde in het derde kwartaal met 4,3 procent. Bouwvergunningen zijn een voorlopende indicator van de bouwactiviteit. Ook de vergunningen voor renovatie daalden.

De Nationale Bank voorspelt dat de investeringen in woningen in 2013 voor het derde opeenvolgende jaar zullen dalen.

Bron: De Tijd

Folders over renoveren

Meer informatie op de website van deze bedrijven