Batibouw viert zijn 60ste editie!

Hoera! Batibouw blaast in 2019 al 60 kaarsjes uit.
Reeds 60 jaar is deze beurs dé referentie voor bouwers en verbouwers in België.
Van donderdag 21 februari tot en met zondag 3 maart kunnen zowel particuliere- als professionele bezoekers op deze grootste bouw en renovatiebeurs van België terecht.
Het belooft een feesteditie te worden met meer dan 1000 exposanten uit verscheidene sectoren. Tijdens Batibouw zullen 3 thema's pronken doorheen Brussels Expo. 

Batibouw 2019 schenkt dit jaar ten eerste extra aandacht aan het gezonde binnenklimaat met het thema 'Healthy Indoor Climate'. We brengen veel tijd binnen door, zowel op het werk als thuis. Een gezond binnenklimaat is dus geen overbodige luxe. 
Woningen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat een natuurlijke stroom van verse lucht in de ruimte niet evident zijn. Wanneer we voor een gezond binnenklimaat willen zorgen moeten we rekening houden met 3 factoren: de temperatuur van de ruimte, de vochtigheidsgraad en de hoeveelheid schone lucht. 
De binnentemperatuur moet constant worden gehouden tussen de 19°C en 22°C. Vocht in huis kan zorgen voor gezondheidsproblemen en voor problemen in de woning. Daarom is een gecontroleerde vochtigheidsgraad aangeraden. 
Daarnaast is een goed ventilatiesysteem of een goede ventilatie is onmisbaar voor een gezond binnenklimaat.

Ten tweede zal het thema 'New Way of Living' opvallen op de beurs. In België moeten we het vaker stellen met minder ruimte om te bouwen en te leven, omdat we steeds vaker voor een kleinere woning in de stad kiezen dan voor een grote woning op de boerenbuiten en dus buiten de steden. Dit omdat we (uiteraard) de file willen vermijden en zo dicht mogelijk bij het werk willen wonen. 
Daarbij komt het feit dat bouwgronden steeds duurder worden en we dus vanzelfsprekend kleiner moeten gaan wonen. Hiervoor hebben projectontwikkelaars innovatieve woonoplossingen en staan we steeds meer open voor alternatieve manieren van wonen zoals: co-wonen, co-woningen, zorgwonen, CLT's en kangoeroewoningen. 

Smart building
, zo luidt het derde thema van Batibouw 2019. Dit is een verzamelnaam voor alle nieuwe en vooral efficiënte bouwtechnieken. Zoals BIM, het Building Information Model wil zeggen. Hierbij verzamelen alle partijen die participeren aan het bouwproces hun informatie in een database die voor iedereen raadpleegbaar is. Smart building wil ook zeggen dat we bouwen op een bewuste, duurzame en energiezuinige manier. Circulair bouwen is hierbij een goed voorbeeld. Hierbij worden grondstoffen, producten, goederen slim gebruikt zodat ze erna ook hergebruikt kunnen worden. Zo wordt de kringloop gesloten. 
Gebouwen in een circulaire economie moeten makkelijk gedemonteerd kunnen worden en daarna worden hergebruikt en gerecycleerd. Hierbij kiezen ze voor hergroeibare, lokale en biobased materialen. 
Denk bij Smart Building ook aan 3D-scanning en 3D-printing. Deze technieken zorgen voor een meer gedetailleerde uitvoering van het bouwproces waarbij creativiteit en last minute aanpassingen beter mogelijk zijn. 

Op donderdag 21 en vrijdag 22 februari zijn de professionals uit de sector welkom op Batibouw 2019.
Vanaf zaterdag 23 februari zowel de professionals als het grote publiek. 




Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in