Ramen en deuren
Afdichting ramen
Een goede afdichting van de raamprofielen en sterk beslag zorgen voor luchtdichte en sterke, veilige ramen. We gaan iets dieper in op het belang van een goede raamafdichting en het juiste raambeslag.
Afdichting van de ramen
Ramen moeten voorzien zijn van een goede afdichting, die zorgt dat ramen in gesloten toestand goed luchtdicht zijn. Zo vermijd je ongewilde luchtstromen en energieverlies. Lees ook het artikel over raamprofiel en raamrubbers.- De plekken waar het opengaande deel van het raam het vaste deel raakt bij sluiting van het raam noemen we ‘aanslagen’. Die aanslagen moeten ook afgedicht worden door rubbers, voor een luchtdichte sluiting van het raam.
- In het profiel zelf zitten ook rubbers – soms ook een isolerend schuim of een ander zacht maar isolerend materiaal – om de kamers in het raamprofiel kleiner te maken en er voor te zorgen dat de lucht in die kamers stil staat. Op die manier wordt de Uf-waarde kleiner (isolatiewaarde wordt groter).
- Het glas in de profielen steunt op glasblokjes, kunststof blokjes, meestal plaatjes uitgevoerd in hard plastic
- Vaste ramen (ramen die niet opengaan) zijn het meest luchtdicht (minste energieverlies ten opzichte van opengaande ramen). Daarom: als een raam niet moet dienen als toegang tot het huis of als verluchtingsgat, kies dan op die plek voor een vast raam.
- De aansluiting van de ramen op de muren of gevels moet secuur gebeuren, met veel aandacht voor een luchtdichte installatie en het zo goed mogelijk vermijden van koudebruggen. De aansluiting van een raam op een muur is namelijk een bouwknoop, waarbij de correcte uitvoering met de nodige aandacht moet gebeuren.
Wat met ventilatieroosters in de ramen?
Ventilatieroosters in de ramen moeten ook afgedicht zijn, om luchtlekken te vermijden. Zo vermijd je energieverlies en de verstoring van de ventilatiewerking.