Nadenken over bouwen

7 grote trends in wonen en lenen

AXA vroeg zich af wat de woontrends van morgen zijn. Daarom ging het te rade bij 12 experts, waaronder architecten, vastgoedmakelaars, academici en economen. De centrale vraag van het panel: hoe vult de Belg vandaag en morgen die ‘ruimte om goed te leven’ in? Uit dit expertenpanel kwamen heel wat interessante woon- en bouwtrends naar voor. Een samenvatting.
De experts waren het er allen over eens dat de Belg niet wil inboeten aan levenskwaliteit, ondanks de stijging van de woningprijzen. Daarom stelt het expertenpanel een belangrijke trend vast: mensen gaan kleiner én compacter wonen.

Pierre Hermant, directeur van FISA (Batibouw expert): “Kleiner wonen kan een goede manier zijn om meer levenskwaliteit te behouden, onder andere omdat je dan minder verbruikskosten zal hebben.”

Compacter wonen betekent dat de ruimte zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Voor architecten is het een uitdaging om het gevoel van ruimtelijkheid te creëren. Pierre Hermant: “Steeds vaker worden bepaalde ruimtes in het huis geschrapt (bv. bureau, eetkamer) om van de keuken bijvoorbeeld een grotere leefruimte te kunnen maken”.

Multifunctionele ruimtes

Bij architecten is er bovendien steeds meer vraag naar het inrichten van multifunctionele ruimtes. Dat is soms noodgedwongen, maar het is ook een manier om duurzaam te bouwen: zo pas je je huis gemakkelijk aan wanneer je behoeftes veranderen. Wat eerst kan dienen als speelkamer voor de kinderen, wordt later bijvoorbeeld een bureauruimte. Bij gescheiden ouders, die om de twee weken de kinderen hebben, kan de kinderkamer anders gebruikt worden wanneer de kinderen er niet zijn.

Pierre Hermant maakt nog een belangrijke vaststelling: “Veel Belgen vinden het belangrijk om zo snel mogelijk eigenaar te worden. Dat is uniek tegenover andere landen.”

Grote trends in wonen en leven

1. Langer wachten op kopen eigen woning

Vroeger kochten we rond 25 jaar onze eerste woning. Vandaag zijn we al 30 jaar.  Enerzijds omdat de huizenprijzen stijgen, anderzijds omdat het wat langer duurt eer we ons settelen.

2. Prijzen stijgen, maar inboeten aan levenskwaliteit willen we niet

We zijn de “en/en” generatie. We kiezen eerder voor een kleinere woning of een iets soberdere inrichting. Ruimtes worden vaker multifunctioneler, met een keuken en leefruimte in een open ruimte of een speelruimte en bureau gecombineerd.

3. Arbeidsmobiliteit is belangrijk

We kiezen onze woonplaats in functie van onze levenskwaliteit maar bij voorkeur met een snelle verbinding naar het werk.

4. Een derde van inkomen besteden aan woning komt in gevaar

Almaar vaker gaan mensen tot 40% van hun inkomen bij de aankoop van een eerste woning. Een trend waar wij als bank waakzaam voor moeten zijn. De rol van de bankagent wordt belangrijker.

5. Nieuwbouw staat onder druk

De markt wordt gedomineerd door bouwpromotoren, waardoor hoofdzakelijk gestandaardiseerde nieuwbouwwoningen beschikbaar zijn. Een evolutie die het gevolg is van vraag en aanbod. Veel meer dan vroeger willen we een kant-en-klaar afgewerkte woning zonder veel doe-het-zelf.

6. Woning blijft goede investering

Een vastgoedbubbel zit er niet meteen aan te komen. 70% van de Belgen zijn eigenaar van een woning. Onze huizen zijn correct geprijsd en de vraag blijf t hoog, zowel op de koop- als de huurmarkt, gestuurd door fenomenen zoals migratie.

7 .Co-housing, framily of kangoeroewoning 

Het zijn nichemarkten, maar we kunnen er veel van leren. Kunnen delen wordt opnieuw belangrijker. Almaar meer zien we nieuwbouwblokken en ook huizen met gemeenschappelijke ruimtes.

Bron
: AXA

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in