Wooninspectie controleert premieaanvragers niet meer
Amper 1 tot 5 procent van de premieaanvragen voor het verbouwen en renoveren van woningen wordt nog ter plaatse gecontroleerd. De controleagentschappen kunnen de toevloed aan ingediende dossiers niet meer aan.
Groot succes
De Vlaamse premies voor verbouwen, verbeteren en renoveren van woningen kennen een onverwacht groot succes. “Dit jaar werden tot en met oktober al 15.703 aanvragen voor renovaties ingediend”, zegt Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld). “Het aantal aanvragen overstijgt de verwachtingen.” Het gaat vooral om premies voor isolatie, dubbel glas en verwarmingsketels.
Tot 5% controles
Nadeel van dat grote succes is dat er nauwelijks nog personeel is om de aanvragen ter plaatse te controleren. De vooropgestelde norm was dat 15% van de aanvragen gecontroleerd zou worden. Op vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Joke Schauvliege (CD&V) gaf minister Keulen mee dat tegenwoordig slechts 1 tot 5 procent van de dossiers daadwerkelijk wordt nagekeken op de werf.
Achterstand
Bij Wonen Vlaanderen leidde de toevloed aanvragen tot een kolossale achterstand. Tussen het indienen van een aanvraag en het al dan niet goedkeuren ervan mag in theorie maximaal drie maanden verlopen. In de praktijk haalt Wonen Vlaanderen die norm niet. Keulen bevestigt dat het agentschap al geruime tijd voorrang geeft aan het wegwerken van de achterstand boven controles op het terrein.
Facturen controleren
Volksvertegenwoordiger Schauvliege kwam te weten dat veel controleurs in sommige provincies nog uitsluitend achterstallige dossiers moeten intikken. Keulen spreekt dat niet tegen: “Met het beschikbare personeel is er geen ruimte om in 15 procent van de gevallen ter plekke te gaan. Dat zou ten koste gaan van de controles van de facturen.”
Informanten in het agentschap klagen de keerzijde aan: “Hoe sneller men facturen kan intikken, hoe meer dat wordt geapprecieerd. In Oost-Vlaanderen worden zelfs maandelijks competitiecijfers opgesteld.”
Fraude
Volgens Keulen leidt deze gang van zaken niet tot fraude. “Zowat 85 procent van alle ingediende facturen komt van geregistreerde aannemers, en dan wordt het risico op onterecht toegekende premies als erg klein ingeschat. Als er toch twijfels groeien, wordt in ieder geval zeker ter plaatse gegaan.”
Bron: De Standaard