arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Financiele aspecten

Vlaanderen geeft 500 euro premie voor dakisolatie

De Vlaamse overheid geeft vanaf januari 2009 een premie van 500 euro voor dakisolatie. Dat maakten de ministers Hilde Crevits (CD&V), Marino Keulen (Open Vld) en Kathleen Van Brempt (sp.a) bekend. Er is ook een verhoogde premie tot 1.000 euro voor lagere inkomens. Voor de maatregel wordt volgend jaar al 44 miljoen euro voorzien.


Om woningen energiezuiniger te maken, zijn er nu al tal van premies en belastingvoordelen. Maar uit cijfers blijkt dat vooral voor condensatieketels en isolerende beglazing premies worden aangevraagd. Nochtans is de energiebesparing het grootst bij dakisolatie. Door het dak te isoleren bespaart een gezin tot 30 procent op de energiefactuur.

Doel: 60.000 woningen per jaar
De Vlaamse regering wil nu het isoleren van daken een extra duw in de rug geven. Nu zijn er naar schatting 800.000 woningen zonder dakisolatie. "Om deze woningen tegen 2020 van een geïsoleerd dak te voorzien, moeten er jaarlijks 60.000 woningen worden aangepakt", zegt minister van Energie Crevits.

Nu al geven de netbeheerders een premie van 4 euro per vierkante meter isolatie. Voor de nieuwe premie is geen afzonderlijke aanvraag nodig: de netbeheerder geeft de gegevens door aan het gewest en de betrokkene krijgt de premie van 500 euro uitbetaald. Mensen met lage inkomens kunnen bovenop deze 500 euro nog een premie van 100, 300 of 500 euro krijgen. Vlaams minister van Wonen Marino Keulen gaat de bestaande woonpremies afstemmen op de nieuwe dakisolatiepremie.

Isoleerders opleiden
Daarnaast maakt minister van Sociale Economie Van Brempt nog eens 1,4 miljoen euro vrij voor de opleiding van 350 isoleerders. Bij kansarme gezinnen komen er ook meer 'energiescans', waarbij mensen gratis aan huis komen kijken hoe de energiehuishouding beter kan. Minister Van Brempt trekt ook 1 miljoen euro uit om hiervoor 70 voltijdse mensen extra aan te werven in de sociale werkplaatsen en lokale diensteneconomie.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in