Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Verwarming in elke kamer nodig of niet?

Energie kost geld. Is het misschien daarom mogelijk om in sommige kamers van je huis geen verwarmingselementen zoals radiatorenvloerverwarming of wandverwarming te installeren? De Habitos.be-redactie zocht het uit. Het antwoord is misschien wel verrassend. Ontdek het snel.

We moeten je teleurstellen, verwarmingselementen ‘skippen’ is een slecht idee. Of het nu gaat om een woning met een hoog of laag E-peil, in elke kamer van het huis moet je zorgen voor verwarming.

Geen verwarming = negatieve gevolgen

Zonder verwarming krijg je een hoop negatieve gevolgen zoals:

  • Een gebrek aan comfort
  • Koude tocht in de kamer, 'trek' 
  • Andere kamers krijgen te kampen met warmteverliezen
  • De woningwaarde daalt

Naast de rechtstreekse negatieve gevolgen installeer je best ook overal verwarmingselementen om een andere reden: in de loop van de tijd veranderen de functies van bepaalde kamers. Denk maar aan de babykamer, die wordt eerst kinderkamer en daarna misschien zelfs studeerkamer. Indien je dan nog moet gaan breken en verwarmingselementen installeren ben je niet alleen veel tijd, maar ook geld kwijt.

Uitzonderingen

Bestaan er dan geen uitzonderingen? Wel, in de (trap)hal kun je eventueel geen verwarmingselement installeren zonder echte rechtstreekse negatieve gevolgen. Toch is dat ook niet aan te raden, want dan kun je bezoekers niet ‘warm’ welkom heten. Op het toilet mag je ook verwarming skippen, maar bij een slecht geïsoleerde woning lijkt ons dat om een begrijpelijk reden niet zo’n goed idee. Staat je verwarmingsketel in de berging? Dan kun je daar profiteren van de restwarmte van de ketel. Ligt je berging in het midden van je woning, met andere woorden heb je een ingesloten berging dan kun je ook proberen zonder verwarming. Is je berging niet ingesloten dan installeer je wel best een verwarmingselement. 

Verwarmingselement per kamer

Qua verwarmingselement blijft bij een standaardwoning (E70 en meer) naar comfort toe een vaste radiator in de badkamer, slaapkamer, studeerkamer, ... de beste oplossing. Je gebruikt deze kamers slechts een paar uur per dag. Wanneer je dan daar eens vraag hebt naar warmte, draai je de radiator even open. Achteraf draai je hem ook weer snel en simpel toe.

In de leefruimte en de keuken is vloerverwarming (aangevuld met radiatoren) een goed idee mede omdat dit een energiezuinige oplossing is. In een passiefhuis is vloerverwarming wel bijna overal the way to go. Het gebruik van een radiator biedt daar te weinig voordeel. In een passiefhuis kun je wel profiteren van de split unit-airco. Meer over dit alles lees je in het artikel: Hoe verwarmen we de passiefwoning in de toekomst?

Alternatieven

Zoek je toch naar alternatieven dan is een houtkachel een optie in de leefruimte. Een elektrisch element kan in de badkamer of op de studeerkamer. Een extra dik dekbed zorgt op de slaapkamer voor soelaas, maar een goede permanente oplossing in dit niet.

Ideale kamertemperatuur

Tot slot geven we je nog graag mee welke de ideale temperatuur is voor de volgende kamers.

  1. Leefruimte: 21 – 22°C
  2. Toilet: 18°C
  3. Keuken 21 – 22°C
  4. Berging: 18°C
  5. Ganghal met trap: 18°C
  6. Badkamer: 24°C
  7. Slaapkamer ouders: 18°C
  8. Slaapkamer kinderen: 18°C
  9. Studeerkamer: 21°C

Je ziet het verwarmingselementen zijn nodig om tot het perfecte binnenklimaat te komen. Het niet-installeren van verwarmingselementen - om bijvoorbeeld te besparen op installatiekosten - heeft geen zin.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in