arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Nadenken over bouwen

Verplichte registratie bouwbedrijven valt weg

Vanaf 1 januari moeten aannemers niet meer geregistreerd zijn om uw huis te (ver)bouwen. België schrapt registratie onder Europese druk.


Registratie was vroeger een noodzaak om in ons land actief te kunnen zijn in de bouwsector, maar België werd door Europa op de vingers getikt omdat die regel buitenlandse aannemers zou discrimineren. Die kunnen immers niet zo gemakkelijk geregistreerd worden.

De verplichte registratie voor aannemers kwam er destijds niet zomaar. Ze maakte deel uit van de strijd tegen de koppelbazen. Aannemers krijgen alleen een registratie als ze hun bekwaamheid bewijzen en aantonen dat ze in orde zijn met alle fiscale en sociale verplichtingen. De registratie is dus een soort kwaliteitslabel voor de klant en werpt ook een dam op tegen fiscale en sociale fraude.

Voor een erkenning zijn de regels nog strenger. Dan wordt het bedrijf ook financieel doorgelicht en moet het referenties kunnen voorleggen. Maar een erkenning heb je enkel nodig als je in aanmerking wil komen voor openbare werken en het optrekken van openbare gebouwen.

Om te vermijden dat buitenlandse aannemers de Belgen oneerlijke concurrentie zouden aandoen door het niet nauw te nemen met de fiscale en sociale wetgeving, ging de regering op zoek naar iets dat wel aanvaardbaar is voor Europa. En zo kwam ze uit bij de btw zelf. Werken aan huizen die vijf tot vijftien jaar oud zijn, kunnen enkel het verlaagde btw-tarief genieten als ze uitgevoerd worden door iemand die btw-plichtig is.

Maar daarmee is het probleem niet opgelost voor nieuwbouw of voor verbouwingen aan oudere woningen. Dus springen privé-bedrijven in het gat. Het systeem vertoont gelijkenissen met dat van ratingbureaus als Moody's, Fitch en Standard & Poor's. Bouwbedrijven kunnen een label krijgen, waarin naast hun financiële situatie ook de kwaliteit van het geleverde werk, het respect voor de afgesproken deadlines en dergelijke worden geëvalueerd.

Zo stelde het makelaarsnetwerk Illico Verbouwingen gisteren het label qualitypro voor, dat eigenlijk al een jaar bestaat. Voor 650 euro plus btw per jaar krijgen de betrokken bedrijven een certificaat dat één jaar geldig blijft.

Van de bijna 90.000 bouwbedrijven in dit land hebben er nu 600 een qualitypro-certificaat. De markt is dus enorm en nieuwkomers zullen er snel komen. Voorlopig werken zij zonder enige overheidscontrole.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in