Renoveren

Vele energierenovaties vallen niet onder de vergunningsplicht

Op 4 mei 2023 heeft Statbel gemeld dat er in 2022 minder renovatie- en nieuwbouwvergunningen in Vlaanderen zijn dan in recordjaar 2021. Hoewel de hogere rente in het eerste kwartaal van 2023 klappen toebrengt aan zowel nieuwbouw als renovatie, blijken in 2022 de vaak kleinere energierenovaties wel degelijk gestegen te zijn. Want vergunde renovaties weerspiegelen slechts een beperkt deel van het totale aantal energierenovaties. Heel wat werken zijn in de meeste gevallen niet-vergunningsplichtig zoals het isoleren van muren, daken en vloeren. Ook voor PV-installaties, warmtepompen of de installatie van een ventilatiesysteem is geen vergunning noodzakelijk. Bovendien heeft de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) onlangs beklemtoond dat het aantal consumentenkredieten voor energierenovaties in 2022 spectaculair was gestegen.

“De sector ziet de bouwactiviteit voor energie-efficiënte nieuwbouw al enige tijd teruglopen. Daarom hebben bouwbedrijven de toename van de renovatiemarkt hard nodig. Momenteel gaat het vaak om kleinere projecten. Maar Embuild Vlaanderen verwacht dat in de komende jaren het aantal ingrijpende energierenovaties zal stijgen. Want nieuwe eigenaars dienen nu binnen de vijf jaar een renovatie tot energielabel D door te voeren. Aangezien het verstrengingspad voor de komende jaren bekend is, verwacht de bouwfederatie dat de meeste huishoudens nu al zullen willen renoveren tot label B of A”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.

Consumentenkredieten voor energierenovaties spectaculair gestegen

In de laatste editie van het ledenmagazine van Embuild heeft BVK onderlijnd dat er in 2022 een opvallend hoge stijging was van het aantal consumentenkredieten voor energetische renovaties in België. Terwijl er in 2021 nog 29.000 kredieten van dit type werden verstrekt, steeg dat in 2022 tot 61.000 met een totale waarde van bijna een miljard euro. Consumentenkredieten blijken in toenemende mate bestemd voor projecten die bijdragen aan de groene energietransitie: fotovoltaïsche installaties en zonnepanelen; warmtepompen; isolatie enz. Gemiddeld wordt tussen de 30.000 en 50.000 euro geïnvesteerd. Daarnaast valt er in ons land ook een stijging van de consumentenkredieten op te tekenen voor de niet-energetische renovaties van 40.000 in 2021 tot 54.000 in 2022.

Ook lanceerde de Vlaamse regering in september 2022 de MijnVerbouwLening en in oktober 2022 MijnVerbouwPremie. Met die lening kan een gezin, dat voldoet aan bepaalde inkomensvoorwaarden, tot 60.000 euro lenen om renovatiewerken uit te voeren tegen een voordelige rente. De beide steunmaatregelen kenden sindsdien een groot succes. Zo heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir onlangs bekend gemaakt dat verbouwers in Vlaanderen al bijna 83.000 MijnVerbouwPremies en 15.500 MijnVerbouwLeningen hebben aangevraagd.

Volgens Veka-cijfers werden er in Vlaanderen in 2022 bijna 100.000 extra zonnepaneelinstallaties geplaatst en werden er 33.258 premie-aanvragen voor een thuisbatterij ingediend. Daarnaast blijkt uit een enquête van Embuild Vlaanderen en Techlink dat aannemers actief in isolatiewerken, nieuwe beglazing en de installatie van warmtepompen en pv-panelen geconfronteerd worden met volle orderboekjes en langere wachttijden. Ook deze cijfers geven aan dat veel gezinnen wel renoveren als reactie op de hoge energieprijzen.

Bron: Embuild 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in