Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

U-waarde van ramen

De U-waarde van bouwmaterialen is vandaag erg belangrijk, want die hebben een invloed op de energieprestatie van je huis. Dit geldt dus ook voor de ramen.

De U-waarde van een raam

Ook als profielen en glas eenmaal geïnstalleerd zijn, kun je de U-waarde van het volledige raam berekenen. Een volledig raam bestaat uit het glas én het profiel, de U-waarde hiervan wordt uitgedrukt in UW. Hoe lager het getal, hoe beter. Hoe dichter bij de 1 (of lager), hoe beter.

Als je nog meer wilt weten over de U-waarde van bouwmaterialen, lees dan ook ons artikel 'Wat is U-waarde?'.

 

De U-waarde van een passiefraam

De UW van bijvoorbeeld een raam voor een passiefhuis of lage energiewoning benadert bij voorkeur de grens met UW 1,0 of lager. Op dit moment zou een lage energiewoning ramen moeten bevatten met een UW < 1,5 W/m²K.

Voor ramen in een passiefhuis geldt de richtlijn UW 0,85 W/m²K. Bepaalde glassoorten voor energiezuinige toepassingen halen al Ug 0,6 W/m²K. Hoe lager de UW-waarde, hoe beter het raam isoleert.

 

De verschillen tussen U-waardes

Opgelet: elk bouwmateriaal heeft een andere U-waarde, dus ook elk onderdeel van een raam. Voor een totale U-waarde (UW) voor het volledige raam (kader, glas en toebehoren) baseert men zich op alle aparte onderdelen. Gebruikte U-waarden bij glas en raamprofielen:

  • Uf = de warmtegeleidingcoëfficiënt van het frame,
  • Up = de warmtegeleidingcoëfficiënt van een paneel
  • Ug = de warmtegeleidingcoëfficiënt van het glas
  • Uw = de warmtegeleidingcoëfficiënt van het totale raam
  • UCW = de warmtegeleidingscoëfficiënt van een gordijngevel (curtain wall)
Om nauwkeuriger te kunnen rekenen, werden op basis van de EN 10 077-norm de U-waarden ingevoerd, daar waar men vroeger met K-waarden rekende.

Als je de Uw-waarde van verschillende raamtypes wilt vergelijken, moet je echt naar de Uw-waarde kijken. En niet (alleen maar) naar de Ug- of Uf-waarde, want dan heb je een onvolledig beeld.


Wat beïnvloedt de Uw-waarde van een raam?

  • De kwaliteit van het glas, waarbij de Ug-waarde van invloed is op de Uw-waarde
  • Luchtdichtheid van alle onderdelen van het raam
  • Thermische geleiding van de materialen
  • Thermische onderbreking zodat de temperatuur van het ene materiaal niet over kan gaan op het andere materiaal
  • Het aantal kamers in een profiel (van pvc, alumium of staal) en hoe die eventueel zijn opgevuld, heeft ook een zekere invloed op de isolatiewaarde van een raam.

De invloed van Psi (het warmteverlies)

Volgens de nieuwe rekenmethode wordt de warmtegeleidingcoëfficiënt voor elke profielcombinatie afzonderlijk berekend. Er wordt dus geen waarde per groep meer bepaald, maar er is een specifieke waarde voor elke mogelijke profielcombinatie (kader-vleugel, T-profiel,…)

In de nieuwe berekening wordt ook een extra parameter gebruikt: Ψ (psi). Deze parameter staat voor het warmteverlies ter hoogte van de inklemming van het glas. De berekening van de U-waarde gebeurt volgens de formule zoals hiernaast.

De invloed van Ψ in de nieuwe berekeningswijze mag niet onderschat worden. De waarde van Ug wordt immers bepaald in het midden van het glas. Hier worden de glasbladen van elkaar gescheiden door Argon. Maar Ug houdt geen rekening met de randzone waar de glasbladen niet alleen via de afstandshouder -of spacer- rechtstreeks in contact staan met elkaar, maar ook nog eens via de profielen met de (buiten)omgeving. De warmte – of koude – wordt hier dus beter geleid. De invloed van de gebruikte spacer is dan ook cruciaal.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in