Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

U-waarde of isolatiewaarde van raamprofielen

Hoe goed isoleren ramen? En hoe goed zijn de energieprestaties van raamprofielen? Met andere woorden: hoe liggen de U-waarden van raamkaders? Het is belangrijk dat je dit weet, want de isolatiewaarde van raamprofielen heeft een invloed op de energieprestaties van je huis.

De kwaliteit van het gekozen materiaal en de opbouw van het raamkader dragen in grote mate bij tot de energieprestaties van de woning. Wil je een energiezuinig huis, dan is de juiste keuze van een performant raam erg belangrijk. We bekijken een aantal mogelijkheden en nemen ook de energieprestaties in overweging.

Lees meer over de materialen en hun u-waarde in onze artikels 'Materialen voor buitenschrijnwerk' en 'U-waarde: wat is de U-waarde?'

Houten raamkaders

Hout is een natuurlijk materiaal dat ook een warme uitstraling heeft. Hout isoleert betrekkelijk goed, zowel de temperatuur als het geluid

  • De opbouw, samenstelling en de dikte van een houten raamkader bepalen hoe goed het kader isoleert
  • Houten ramen lenen zich uitstekend voor passiefhuizen. Een ‘passiefhuis’ raam is meestal een composiet van hout en kurk. Op hout kunnen gemakkelijk andere materialen gelijmd of geschroefd worden. Bovendien zijn houten ramen ook gemakkelijker luchtdicht te maken. Dit maakt dat houten ramen voor passiefbouw iets goedkoper zijn dan ramen in pvc of aluminium. Bij deze laatste materialen zijn er meer ingrepen nodig om ze luchtdicht te maken, en dat kost natuurlijk meer.
  • Vernieuwbare grondstof. Je kunt er voor kiezen FSC-gelabeld hout voor de ramen te gebruiken
  • Uw van 0,8 tot zelfs 0,63 W/m²K (met Uw als U-waarde voor het totale venster)

U-waarde PVC ramen

PVC is een kunststof die toelaat lichter te werken dan met staal of vol hout. Dankzij nieuwe technieken kunnen PVC-ramen meer isolerend en luchtdicht gemaakt worden. Hierdoor stijgen hun energieprestaties.
 

  • Door het gebruik van luchtkamers (thermische onderbrekingen) zorgt de lucht in die kamers voor een thermische buffer. De koude lucht geraakt niet tot in de binnenkamers.
  • Ook geschikt voor gebruik in lage energiewoningen en passiefhuizen, al moet er dan wel extra aandacht zijn voor de luchtdichtheid van de profielen. Kieren en aansluitingen worden afgerubberd of afgekit met rubber of siliconen.
  • U-waarde van 1,23 W/m²K tot … Verwacht wordt dat constructeurs van pvc-profielen op korte termijn de U-waarde nog naar beneden kunnen halen.

Aluminium raamprofielen

  • Het aantal kamers binnen de profielen en hun onderlinge verbinding en afstand ten opzichte van elkaar bepalen hoe goed een aluminium raamkader isoleert.
  • Uf (f=frame) van 0,88 W/m²K en zelfs 0,78 W/m²K zijn mogelijk waardoor deze raamprofielen in combinatie met het juiste glas toegepast kunnen worden in passiefhuizen en lage energiewoningen.

Stalen raamprofielen

  • Bepaalde producenten van stalen raamprofielen bieden als laagst haalbare Uf-waarde profielen aan met Uf 1,2 W/m²K
  • Bepaalde stalen profielen kunnen glasdiktes tot 46mm aan, waardoor deze geschikt zijn voor superisolerend glas. In de nabije toekomst is het uitkijken naar stalen profielen voor drievoudig glas.
  • Toepassing in lage energiewoningen of passiefhuizen is dus mogelijk.

Raamkaders en ventilatieroosters

Ventilatieroosters in de

  • raamkaders zorgen voor de aanvoer van verse lucht, in huizen zonder mechanisch ventilatiesysteem of huizen met ventilatiesysteem C (natuurlijke aanvoer van lucht, mechanische afvoer).
  • De luchtstroming in huizen met ventilatieroosters is moeilijk te controleren, waardoor zulke ramen niet geschikt zijn voor lage energiewonigen, passiefhuizen en BEN-gebouwen (bijna energieneutrale gebouwen).
  • Bij renovatie zijn goed isolerende raamkaders met ventilatieroosters wel aangewezen, om de woning zo goed mogelijk te ventileren bij gebrek aan ventilatiesysteem
  • Ventilatieroosters zorgen wel voor enig warmteverlies maar dit verlies heeft een beperkte invloed op de temperatuur in huis.
     

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in