arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

S

Sandwichpaneel

Een sandwichpaneel of sandwichelement is een paneel dat voor de opbouw van een gevel of dak gebruikt wordt. Het bestaat uit een isolatielaag die aan beide kanten beschermd wordt door een afdekplaat, vaak uit kunststof of metaal. Er zijn panelen die zelfdragend zijn, andere systemen moet je vasthechten op een dragende structuur.

Schanskorf

Een schans- of steenkorf bestaat uit een metalen hekwerk dat opgevuld is met bijvoorbeeld grote stenen of een ander materiaal. Schanskorven worden vandaag vaak gebruikt als afscheiding van een buitenruimte, als muurtje of gewoon als decoratie in een tuin. Je kan de schanskorven onbegroeid laten of ze laten begroeien met klimplanten voor een groen resultaat.

Schilddak

Oftewel schildkap is een soort dak gevormd door twee driehoekige dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Sick Building Syndrome

Komt het vaakst voor op werkplekken die in de meeste gevallen op een kunstmatige manier geventileerd worden. SBS doet zich ook meer voor op werkplekken waar veel mensen samen werken en verschillende activiteiten uitvoeren, zoals typen, schrijven, printen, kopiëren. SBS verspreidt zich vanzelf over de verschillende werkvloeren waar het zich voordoet en komt vooral voor in werkomgevingen.

Silicium

Halfgeleidend materiaal dat wordt gebruikt in fotovoltaïsche cellen, voor de aanmaak van zonnepanelen.

Skelet

Het dragende geraamte van het gebouw. Bestaat uit hout, gewapend beton of staal.

Slaper

Dit is een steunende ligger in een kapconstructie

Spil

Aan deze verticale as zijn de treden van een wenteltrap bevestigt.

Spouw

De holte tussen buiten- en binnenmuur of tussen het buitenspouwblad en het binnenspouwblad is een spouw. De isolatie die tegen de binnenmuur zit, maakt deel uit van de spouw. Deze holte functioneert als buffer tussen de temperatuur binnen en die van buiten. Maar de spouw vormt ook een buffer voor het binnenkomend vocht, van bijvoorbeeld regen.

Spouwanker

Een spouwanker is een haak dat het buitenspouwblad en het binnenspouwblad met mekaar verbindt. Om een koudebrug te vermijden moet je er voor zorgen dat het spouwanker geen vocht van buiten naar binnen brengt. Daarom gebruik je best spouwankers met een thermische onderbreking.
Standaardleverancier
Door de netbeheerder aangeduide leverancier voor afnemers die bij de vrijmaking van de markt geen leveringscontract hadden met een energieleverancier.

 

Spuitbeton

Beton dat op een bestaand oppervlak wordt gespoten zonder bekisting. Meestal gebruikt bij restauratie van bestaande gevels. Kan ook toegepast worden om een nieuwe gevel een expressief en rotsachtig karakter te geven.

Staanders

Dit zijn de zijpanelen van een houten constructie. Bijvoorbeeld: een kast of een bureau.

Stand-by verbruik

Het elektriciteitsverbruik va een toestel terwijl het is uitgeschakeld, maar de stekker nog insteekt. Vele toestellen met afstandsbediening verbruiken nog een beetje elektriciteit in uitgeschakelde stand. Over een heel jaar gemeten, loop dit verbruik aardig op.

Stralingswarmte

Uitgezonden infraroodstralen die zonder hulp van lucht of tocht alle objecten in de ruimte verwarmen.

Stelpost

Dit is een onderdeel van de begroting waarvan het exacte bedrag nog niet bekend is, maar wel al geschat. Bijvoorbeeld de nog niet gekozen badkamer.

Stukadoor

Is een vakman die een afwerklaag van specie of gips aanbrengt op muren en plafonds.

Systeem A

Natuurlijke ventilatie in een woning. Zowel de aanvoer als de afvoer gebeurt op natuurlijke wijze.

Systeem B

Ventilatie waarbij natuurlijke en mechanische ventilatie worden gecombineerd. De verse lucht wordt op mechanische wijze aangevoerd, de vervuilde lucht wordt op natuurlijke wijze uit de woning afgevoerd.

Systeem C

Ventilatie waarbij natuurlijke en mechanische ventilatie worden gecombineerd. De verse lucht wordt op natuurlijke wijze aangevoerd, de vervuilde lucht wordt op mechanische wijze afgevoerd.

Systeem D

Mechanische ventilatie. Zowel het aanbrengen als het afvoeren van de lucht gebeurt op mechanische wijze. Dit heeft als voordeel dat de warmte uit de afgezogen lucht via een warmtewisselaar op de verse lucht kan worden overgedragen.

 

Overzicht bouwlexicon

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in