arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Bouwwerken
Isoleren

Problematiek bouwmaterialen: ga met uw aannemer na wat alternatieven zijn

Alternatieve isolatiematerialen kunnen in een aantal gevallen soelaas bieden

Vandaag hebben verschillende kranten bericht over de leveringsproblemen en prijsstijgingen bij veelgebruikte isolatiematerialen zoals PUR/PIR op basis van de recente enquête van de Confederatie Bouw onder haar leden. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) wijst er bijkomend op dat in de huidige context de klant er goed aan doet samen met de aannemer ook andere mogelijkheden onder de loep te nemen. Niet alle isolatiematerialen zijn onderhevig aan de huidige problemen op de internationale markt. Bovendien zijn een aantal alternatieven grotendeels of gedeeltelijk gebaseerd op gerecycleerde materialen.

“Contacteer uw aannemer en bekijk samen of er andere materialen voor bijv. isolatie kunnen aangewend worden die minder onderhevig zijn aan leveringsproblemen en prijsstijgingen. Denk daarbij aan alternatieven voor PIR/PUR zoals minerale wol, XPS, EPS en andere gerecycleerde en biobased materialen die eerder lokaal worden geproduceerd en minder onderhevig zijn aan internationale belemmeringen. Niet alle bouwprojecten kunnen in aanmerking komen, maar in een aantal gevallen kan dit worden overwogen om verdere vertragingen te vermijden”, zegt Marc Dillen van de VCB.

De afgelopen coronaperiode heeft geleid tot de recente heropleving van de vastgoedmarkt en bouwactiviteiten. De orderboekjes van de aannemers zijn stilaan opnieuw goed gevuld geraakt voor de volgende maanden. Die stijgende vraag maakt de problematiek rond bouwmaterialen zoals PIR/PUR nog pertinenter. Onder meer de huishoudens die op het punt staan een woning te kopen, doen er daarom goed aan bij aankoop de mogelijke renovatiekosten in te calculeren. Daarbij kan onder andere het energieprestatiecertificaat als leidraad fungeren. Maar de huidige context vergt ook bijkomend overleg met je aannemer over de noden en alternatieve mogelijkheden bij energetische ingrepen. Dit om de verhoopte energetische renovatiegolf niet in het gedrang te brengen vanwege de huidige leveringsproblemen van materialen.

Heel wat van de alternatieven voor PIR/PUR bevatten reeds – grotendeels – gerecycleerde materialen zoals cellulair glas, glaswol en rotswol. Bovendien zijn vandaag ook meer ecologische materialen beschikbaar zoals papiervlokken, houtwol, cellulose, kurk en kalkhennep. Deze zijn vaak minder onderhevig aan internationale marktwerking en de huidige prijsstijgingen zijn er minder van toepassing. Voorts worden een aantal zoals kalkhennep lokaal geproduceerd. Het gaat om volledig circulaire bouwmaterialen. Evenwel volstaat de productiecapaciteit ervan niet om de huidige tekorten in te vullen.

John Coose is bedrijfsleider van Eltherm en biedt zijn klanten een breed gamma van isolatietechnieken aan met gebruik van traditionele tot meer ecologische materialen dewelke steeds meer ingeburgerd geraken. Zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. “Naast traditionele isolatiematerialen zoals glaswol en PUR/PIR werken wij vandaag ook vaker met kalkhennep, minerale glaswolvlokken en cellulose. Het gebruik ervan dient steeds per werf te worden geëvalueerd, maar dit kan zeker in deze materialencrisis een volwaardig alternatief bieden. Daarbij is het ook goed om te weten dat dit beschikbaar is in uiteenlopende toepassingen, volledig recycleerbaar is en bijgevolg circulair van grote waarde is. Als variante op de PIR/PUR materialen dewelke gebruikt worden in platte daken zien we momenteel ook een verschuiving naar isolerende mortels in combinatie met EPS-isolatieplaten.”, besluit hij.

Bron: Vlaamse Confederatie Bouw

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in