Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Pelletketels: hoe werken ze... ?

In onze nieuwe reeks 'de verwarmingsspecialist’ licht Viessmann vandaag toe hoe een pelletketel werkt en welke voordelen deze manier van verwarmen biedt.
Een meer en meer verantwoorde omgang met het milieu leidt tot een stijgende vraag naar hernieuwbare energiebronnen. De productie van stroom en warmte uit zonlicht, de ontsluiting van natuurlijke warmte door warmtepompen en de verbranding van hout als terug groeiende grondstof in moderne vastebrandstofketels, worden hierdoor alsmaar belangrijker.

Vastebrandstofketels zijn een valabel alternatief voor het verwarmen met olie of gas: niet alleen de verantwoordelijke omgang met het milieu is een argument voor het gebruiken van deze natuurlijke grondstof. Wanneer het hout voor handen is, is het een heel voordelige brandstof en de prijs wordt niet gekenmerkt door erg grote schommelingen en onzekerheden.

Milieuvriendelijk en comfortabel
Bij de verbranding van hout, als "natuurlijke brandstof", komt slechts zoveel koolstofdioxide (CO2) vrij als door de groeiende boom werd opgenomen. Over de hele cyclus is hout als brandstof dus CO2 -neutraal, wat bijdraagt tot een groener en gezonder milieu. Daarbij komt nog dat brandhout in grote hoeveelheden beschikbaar is. Het verwerken van hout is eenvoudig en milieuvriendelijk.
Men heeft bij het verwarmen met hout de keuze om te werken met kloofhout of houtpellets.

Wat zijn houtpellets?
Als grondstof voor houtpellets worden voor 100% natuurlijke houtresten verwerkt. Deze grondstof is als afval van de houtverwerkende industrie in grote hoeveelheden beschikbaar in de vorm van schaafhout of zaagsel. Zonder toevoeging van bindmiddelen worden de fijnkorrelige houtresten onder hoge druk samengedrukt en tot pellets verwerkt. Ze worden in een cilindervorm geperst. De grondstof wordt droog opgeslagen en getransporteerd. Absoluut droge opslag is ook bij de gebruiker van de installatie noodzakelijk. Alleen op die manier kan een onberispelijke en doeltreffende verbranding worden gegarandeerd. Ketels die met houtpellets werken, zijn meestal elektronisch gestuurd, zodat er een optimale aanvoer is van pellets en lucht. Resultaat: er zijn minder pellets nodig voor meer warmte, wat goed is voor uw energiefactuur én voor het milieu. Ter vergelijking: houtpellets geven tot 150% meer energie als eenzelfde volume brandhout.

Brandstofvereisten
In België bestaat er op vandaag geen normering van de pellets. Daarom is het belangrijk dat houtpellets voldoen aan de normen DIN 51731 resp. ÖNORM 7135. Dit zijn de strengste normen uit Duitsland en Oostenrijk. Voor een optimale verbranding moeten pellets worden gebruikt met een doormeter van 6 mm en een lengte van 5 tot 30 mm (20% tot 45 mm) met een restvochtigheid van maximaal 7 tot 12%.

Leveringsvormen
Momenteel worden houtpellets in zakken van 15 tot 30 kg, in grote kartonnen verpakkingen tot 1 000 kg op paletten of nog los aangeboden. Los worden de pellets in een tankwagen getransporteerd en via een slangsysteem in de voorraadruimte geblazen. Een schone behandeling van de pellets garandeert een geringe hoeveelheid stof, een ongehinderde toevoer van de brandstof en een constant warmtevermogen van de verwarmingsketel.

Partnerinfo
Of het nu als ondersteuning of als volledige verwarming wordt gebruikt, of het nu met kloofhout of met houtpellets werkt, Viessmann heeft het volledige programma:

Vitolig 100
Kloofhoutketels: een bijzonder aantrekkelijke prijs-vermogenverhouding

Vitolig 200

Houtvergassingsketels: kunnen met verschillende brandstoffen worden gevoed: Kloofhout, hakhout of houtbriketten

Vitolig 300
Pelletsketels: een comfort en gebruiksvriendelijkheid, die niet moeten onderdoen voor verwarmingsketels op olie of gas.

De houtpelletketels Vitolig 300 in het nominaal vermogensbereik van 2,9 tot 25,9 kW is wat betreft verwarmingscomfort even praktisch en gebruiksvriendelijk als verwarmingssystemen op olie. Met zijn gemoduleerde werking biedt de Vitolig 300 een breed toepassingsspectrum - van energievriendelijke huizen tot en met gebouwen met een grotere warmtebehoefte.

Door de traploze afgasinrichting wordt een gemoduleerde werking gerealiseerd, waardoor een optimale aanpassing aan de warmtevraag van het moment mogelijk is.
De brandstofverzorging verloopt volledig automatisch met behulp van een transportschroef die de pellets doseert.

Het geïntegreerde pelletsvat van 232 liter staat in voor een lange werking zonder onderbreking.

Voor een constant hoog rendement worden de verwarmingsvlakken automatisch gereinigd. De branderplaat van roestvast staal, die tegen zeer hoge hitte bestand is, wordt automatisch asvrij gemaakt. Omwille van de geïntegreerde asbak, moet de Vitolig 300 slechts een keer per jaar worden gecontroleerd.

De Vitolig 300 is voor het bijvullen van het geïntegreerde voorraadvat standaard uitgerust met een volautomatische pelletstoevoerleiding.

De voordelen op een rij
- Volautomatische verwarmingsketel voor houtpellets, van 2,9 tot 25,9 kW 
- Verbrandingstechnisch rendement: tot 95% 
- Beste energiebenutting door een zelfsturende vermogenaanpassing en daardoor lage rookgastemperaturen en een hoog verbrandingstechnisch rendement 
- Volautomatische pelletstoevoer inbegrepen 
- Groot geïntegreerd pelletsvat van 232 liter, dat instaat voor lange werkingstijden zonder onderbreking 
- Automatische, stille en energiezuinige ontsteking met verwarmingselementen 
- Een traploos geregelde afgasinrichting en een exact gedoseerde brandstof-luchtmengeling voor gemoduleerd gebruik, garanderen een optimale aanpassing aan de warmtebehoefte van het moment 
- Digitale regeling met menugestuurd display in volle tekst en automatische functiebewaking 
- Voor één verwarmingscircuit met mengklep en temperatuurregeling voor drinkwater 
- Automatische reiniging van de verwarmingsvlakken voor een langdurig hoog rendement en lange reinigingsintervallen door verwijdering van de as 
- Voor de plaatsing is de ketel demonteerbaar


Meer info: www.viessmann.be
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in