arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Nadenken over bouwen

Metselwerk, metselen of metsen

Metselen, metsen of de traditionele bouwmethode is vandaag nog altijd de meest gebruikte werkwijze. De bouwblokken worden in dit geval met een mortelspecie aan elkaar gebonden. Nadat de muur gemetseld is en voldoende uitgehard, moet de voeger de voegen met voegspecie vullen.

Wat is metselen?

Metselen is het aan elkaar verbinden van bakstenen met mortelspecie. Die mortelspecie is een een mengeling van granulaat (zand), een bindmiddel (cement, kalk of een mengsel van beide) en water. De mortel moet voldoende vochtig zijn om een goede plasticiteit te krijgen voor het bindingsproces.

Traditioneel metselwerk bestaat uit 75% baksteen en 25% voeg, tenminste als er voor het metselwerk de klassieke bakstenen met formaat module 50 gebruikt is. Deze baksteen meet doorgaans 188x88x48mm en wordt gemetseld met een voeg van 12 mm breed. Dat betekent dat de voegen erg bepalend zijn voor het uitzicht van een klassiek gemetselde muur.

Via de traditionele metseltechniek kun je ook het uitzicht van een verlijmde of in dunbed gemetselde gevel bekomen. Fabrikanten als Wienerberger (Illuzo) en Vandersanden (Zero) ontwikkelden bakstenen met een uitsparing om zo een verlijmd uitzicht te krijgen zonder echt te verlijmen.

Voordelen en nadelen metselen

  • Metselen is in onze streek een veel voorkomende bouwmethode, die bij de meeste bouwvaklui als het ware in de vingers zit
  • Traditioneel metselwerk hoeft niet saai te zijn. Er bestaan minstens 10 ‘traditionele’ metselverbanden waaruit je kunt kiezen. Door te kiezen voor een kruisverband of stapelverband kan de gevel van je huis er al heel anders uitzien dan dezelfde gevel in een strekverband (halfsteensverband, vaakst voorkomend metselverband)
  • Metselwerk voegen: Metselwerk van de buitengevels – parement – moet nog nagevoegd worden met een voegspecie om de voegen goed te dichten. Een belangrijk nadeel van metselwerk is immers dat de voegen nooit volledig dicht zijn en dus luchtlekken kunnen vormen. Een voeg in metselwerk is doorgaans 10 tot 12 mm dik.
Meer weten over metselen?

Alle metseltechnieken op een rij

Nog meer weten?

Lees ook:


Auteur: Gretel Kerkhofs – januari 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in