arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

Aanbevolen partners

Isoleren

Hoe een bestaande woning isoleren?

Recente cijfers over de woningmarkt wijzen uit dat het renoveren van woningen meer en meer terrein wint op nieuwbouw. Habitos.be past zich aan die trend aan en geeft het luik ‘Renovatie’ van zijn website een nieuwe impuls. Architect Geert Houtmeyers zal voortaan bijdragen leveren over renoveren. In deze eerste aflevering bespreekt hij het isoleren van bestaande woningen.

Door het stijgen van de energieprijs en de bewustwording dat we het leefmilieu moeten sparen, wordt almaar meer energiezuinig gebouwd. Ook bij de renovatie van een woning is dit van toepassing. Aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk geeft architect Geert Houtmeyers hierbij de interessantste investeringen mee in een notendop, met een aantal algemene aandachtspunten.

Energiezuinig renoveren

  • Bij het energiezuinig verbouwen van een woning moeten we een onderscheid maken in de verschillende mogelijkheden die een positief effect hebben op het energieverbruik van de woning. Dit moet altijd afgewogen worden tegen de financiële investering ervan (kosten/baten).
  • In de ruwbouw van een bestaande woning is het isoleren van de bestaande constructies het basisprincipe. Dit kan gaan van het isoleren van het bestaande dak tot vloer en wanden alsook het vervangen van de bestaande ramen en deuren.

Bestaand dak isoleren

Het isoleren van het bestaande dak is de meest voor de hand liggende keuze gezien dit meestal vrij bereikbaar is en dus relatief makkelijk kan uitgevoerd worden.

  • Om de dakisolatie op een correcte wijze te kunnen aanbrengen moet eerst bekeken worden of de bestaande constructieopbouw (hoogte) voldoende is om het volledig pakket aan isolatie te kunnen aanbrengen.
  • Indien nodig moet een bijkomende constructie in de vorm van een regelwerk aangebracht worden vooraleer je de isolatie kan aanbrengen.
  • Als isolatiemateriaal wordt hier meestal een minerale wol of glaswol gebruikt.
  • De isolatiediktes gaan toch minimaal uit van 18 cm en meer.
  • Indien het niet mogelijk is om dit extra regelwerk aan te brengen, bestaat nog de mogelijkheid om de isolatie bovenop de bestaande dakconstructie aan te brengen. Men spreekt hier dan van het sarking principe. Hier wordt gewerkt met stijve isolatieplaten waarop de dakafwerking wordt aangebracht. De voorziene isolatiedikte is hier eerder beperkt, gezien de opbouw van het dak vergroot wordt aan de buitenzijde en dus mogelijk aansluitingsproblemen geeft met andere gevelvlakken.

Oude vloer isoleren

  • Het isoleren van een bestaande vloer is al iets minder gemakkelijk te realiseren. Bij het vervangen of vernieuwen van de vloer moet een behoorlijk pakket verwijderd (uitgraven) worden om een nieuwe opbouw te kunnen voorzien en voldoende vloerisolatie aan te brengen om genoeg effect te hebben.
  • Aangezien de vloer bij een renovatie meestal vervangen wordt, is het isoleren ervan toch nog een interessante investering. Als isolatiemateriaal wordt hier altijd een harde en drukvaste isolatie voorzien (EPS, XPS, PUR) met een minimale dikte van 7 cm.

Oude gevel isoleren

Bij het isoleren van een bestaande gevel moet er nagekeken worden of het om een volle muur of spouwmuur gaat.

  • Bij een volle muur is het aan te raden om altijd te isoleren aan de buitenzijde van de gevel. Voor de isolatie komen zowel harde (EPS, XPS, PUR) als zachte isolatiematerialen (glas- en rotswol) in aanmerking. Tevens kan de gevel dan naast de nodige isolatie voorzien worden van een nieuw kleedje. Hierbij is er een ruime keuze van gevelmaterialen voorhanden.
  • Bij een spouwmuur kan bekeken worden of de holle ruimte van de spouw opgevuld kan worden met een isolatiemateriaal. Deze moet dan met een speciale techniek ingeblazen worden. Als isolatiemateriaal wordt hier meestal met een expanderend materiaal gewerkt. Dit wil zeggen dat het materiaal ingebracht wordt in de spouw en dan uitzet in de spouwruimte. Deze wijze van isoleren vraagt toch de nodige aandacht en kennis van zaken bij de uitvoering ervan.

Ramen en deuren vervangen

Als laatste kan men nog investeren in het vervangen van ramen en deuren.
 

  • De bestaande ramen en deuren hebben meestal nog enkele beglazing die zo goed als geen isolatiewaarde bezit.
  • Het bestaande schrijnwerk is meestal uit hout, metaal of aluminium vervaardigd.
  • De twee laatste zijn dan meestal opgebouwd uit thermisch niet onderbroken profielen, waarbij de typische condensvorming aan de binnenzijde zich voordoet tijdens de winterperiode. Deze worden dan het best vervangen door thermisch onderbroken raamprofielen.
  • De nieuwe beglazing is tegenwoordig standaard van het type superisolerende beglazing.

Warmteverlies bij oude huizen

Algemeen mag je ervan uitgaan dat het isoleren van bestaande constructies van een woning een zeer gunstig effect heeft op het warmteverlies van deze woning. Uiteraard moet de plaatsing ervan met de nodige zorg en volgens de regels van de kunst gebeuren om problemen achteraf te vermijden. Bij voorkeur laat je dit dan ook best over aan een vakman. Indien je toch zelf de handen uit de mouwen wilt steken, vraag je best eerst deskundig advies aan een specialist ter zake.

 

Auteur: Architect Geert Houtmeyers

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

 
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in