Aanbevolen partners
Elektrotechnieken
Hoe een elektrische wagen thuis opladen?
Heb je een elektrische wagen op het oog maar weet je niet goed hoe het nu met oplaadbeurten zit? Grote aanpassingen aan jouw garage of carport vergt het alleszins niet. Jos Liebens, communicatiemanager bij Infrax vraagt zich alleen af of we deze technologie niet te snel af zijn.
Om een elektrische wagen op te laden, heb je de keuze tussen de aangeboden snelladers en een stopcontact. Een snellader laadt de auto in anderhalf uur op, een stopcontact op 16A doet er 6 à 8 uur over. Bij de openbare snellaadpunten kun je de batterij in ongeveer een half uur voor 80 procent opladen. Of dit gezond is voor de batterij, laten we in het midden. Een oplaadpunt thuis is dus eerder aangewezen. Met een volledige oplaadbeurt kun je gemiddeld 140km rijden, voor de meeste mensen meer dan genoeg om van de woning naar het werk en terug te rijden.
Extra stopcontact
Voor een oplaadpunt bij je thuis heb je niet meer dan een aangepast stopcontact namelijk de Mennekes-stekker nodig. Het stopcontact is in elke doe-het-zelf-zaak te koop. Het is raadzaam deze installatie door een elektricien te laten uitvoeren. Het spreekt voor zich dat het stopcontact zowel in een garage als onder een carport kan geïnstalleerd worden.Kostprijs elektrisch oplaadpunt
De installatie van zo’n stopcontact kost tussen de 100 en 200 euro. De kostprijs van een oplaadbeurt is niet gekend. Op dit moment loopt een onderzoek naar de kostprijs. Voor het proefproject ‘Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen’ werd bij zeventig gezinnen een laadpaal geïnstalleerd om na te gaan hoeveel een oplaadbeurt kost.Uiteraard valt een oplaadbeurt ’s nachts goedkoper uit dan wanneer je overdag oplaadt. Het is ook mogelijk deze installatie op zonnepanelen aan te sluiten. Dit rendeert uiteraard alleen wanneer je de auto oplaadt als de zonnepanelen ook effectief hun werk kunnen doen.
Auteur: Kelly Cuypers - januari 2013