Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Hoe condens op de ramen vermijden?

Je hebt het vast zelf al eens vastgesteld: aangedampte ramen of ramen met condens als je ’s morgens opstaat. Vooral in de winter is dit een veel voorkomend verschijnsel, als de temperaturen ’s nachts flink dalen.

Condens kan zowel aan de binnenkant van de ramen als aan de buitenkant van de ramen optreden. Hoe kun je dit vermijden?

Condensvorming

Condens is eigenlijk niets anders dan water. Waterdamp dat aanwezig is in de lucht zal, bij aanraking met een koud oppervlak, neerslaan als vocht. Zeker in plaatsen zoals de slaapkamer en de badkamer is er een grote kans op condensvorming. Vocht heeft namelijk ruimte nodig om te kunnen verdampen en via ventilatieroosters of open ramen de woning te verlaten.

Condens zal meestal snel verdwijnen. Blijft de condens lang aanwezig, dan kan het toch zinvol zijn om te kijken naar de verschillende oorzaken ervan.

Oorzaken van condens: binnenkant van de ramen

Condens aan de binnenkant van je ramen is vaak een slecht teken. Er zijn verschillende oorzaken van condens.

  1. Slechte isolatie
    • Een van de meest voorkomende oorzaken van condens aan de binnenkant is het hebben van slecht geïsoleerde ramen, ramen met enkel glas of het hebben van een slecht geïsoleerd huis. In slecht geïsoleerde woningen zijn vloeren, wanden, plafonds en ramen vaak erg koud. Wanneer je de woning probeert te verwarmen, zal deze ‘warme’ lucht in aanraking komen met koude ramen, plafonds, vloeren,.... Hierdoor ontstaat condensatie.
    • Condens komt dus het vaakst voor bij slecht isolerend enkel glas. Bij hoogrendements- of dubbelglas komt dit probleem nauwelijks nog voor, tenzij misschien aan de randen. Condens aan de randen kan ontstaan doordat tussen de twee glasplaten op de randen van het glas een niet geïsoleerde afstandhouder is gebruikt, die de kou van buiten naar binnen doorlaat. Om deze condens te vermijden, maak je best gebruik van thermisch verbeterde afstandhouders, van bijvoorbeeld inox of composiet. Waarbij composiet beter isoleert dan inox en inox beter isoleert dan aluminium.
  2. Koudebruggen
    • In sommige huizen is er sprake van een koudebrug. Een koudebrug is een ‘gat’ in de isolatielaag van je woning, wat leidt tot warmteverlies in de winter. Op deze plekken vindt condensatie plaats, wat kan leiden tot vochtplekken.
  3. Luchtvochtigheid
    • Bij hoge luchtvochtigheid heb je al snel last van condens. De luchtvochtigheid kan stijgen wanneer je bijvoorbeeld aan het koken bent. Meestal, bij goede ventilatie, is deze condens slechts tijdelijk. Heb je pas je huis volledig geïsoleerd, dan kan je ook last krijgen van condens. Aangezien het vocht dat in huis hangt, niet langer weg kan. Zorg daarom altijd voor een goed ventilatiesysteem.
  4. Slechte plaatsing
    • Condens kan ook het gevolg zijn van slecht geplaatste ramen of raamprofielen.

Heb je last van condens tussen dubbel glas, dan zit er een lek in het glas. Dit kan het gevolg zijn van een slechte plaatsing, glasbreuk of gewoon slijtage. Controleer altijd wanneer je de ramen hebt laten plaatsen, voor je ze gaat vervangen. Vaak heb je 10 jaar garantie op het glas en de plaatsing ervan.

Oorzaken van condens: buitenkant van de ramen

Hoe beter het glas en de raamprofielen isoleren, hoe warmer het raam aan de binnenzijde zal zijn. Deze isolatie zorgt ervoor dat het raam aan de buitenkant niet mee opwarmt. De buitenlucht zal dan condenseren tegen de buitenkant van de ramen. Deze condens is dan ook zeker geen probleem.

In passiefhuizen vind je tegenwoordig vaak drievoudige beglazing voor een optimale isolatie. Na een koude nacht met een hoge vochtigheid, kunnen de ramen dan ook aan de buitenkant beslagen zijn met condens. Van zodra de zon begint te schijnen op de ramen zal de condens verdwijnen. Ook deze condens is geen probleem.

Ben je toch niet zo een fan van condens, dan kan je altijd kiezen voor zelfreinigend glas aan de buitenzijde. Deze ramen bevatten een coating om vuil sneller af te voeren, bovendien gaan ze ook condens tegen.

Gevolgen aanhoudende condens

Aanhoudende condens is zowel nadelig voor de bewoners als voor de woning zelf. Eerst en vooral zal je bij slecht geïsoleerde ramen of ramen van enkel glas, veel meer moeite moeten doen om het huis warm te krijgen en te houden. Dit zal natuurlijk leiden tot hoge verwarmingskosten.

Ten tweede zal een warme en vochtige omgeving leiden tot schimmel, wat op zijn beurt kan leiden tot gezondheidsschade. Ook zal een aanhoudend vochtproblemen kunnen leiden tot schade aan je woning. Houten elementen, denk bijvoorbeeld aan houten kozijnen, deuren, meubelen, … zullen gaan rotten. Bovendien kunnen je muren ook vochtig worden, wat ervoor zal zorgen dat verf, behang of strucwerk los zal laten. Een laatste gevolg van condens is ongedierte. Ongedierte is namelijk dol op vochtige plekken.

Oplossingen voor condens

Er zijn verschillende oplossingen voor condens. Desondanks zal je condens nooit helemaal kunnen uitsluiten. Bij intensief gebruik van de badkamer en tijdens het koken zal er altijd wel condens kunnen ontstaan.

  1. Isolatie
    • Slecht geïsoleerde woningen hebben sneller last van condens. Een eerste stap is dan ook om je huis en ramen te gaan isoleren. Dit lost niet alleen het condensatieprobleem op, het zorgt ook nog eens voor een lagere energierekening.
  2. Dubbel of driedubbel glas
    • Het kiezen voor superisolerend glas (met Ug 1,0 of lager) in goed isolerende profielen (Uf 1,8 of lager) is een goede zaak voor je energiefactuur en het milieu. Zorg er wel voor dat de ramen en profielen luchtdicht geplaatst worden. Glas luchtdicht plaatsen doe je door de spouw tussen de glasplaten en de raamprofielen volledig dicht te spuiten met siliconen.
  3. Ventilatie
    • Een goede ventilatie in de woning zorgt voor een verlaging van de luchtvochtigheid. Hierdoor zal de condens ook voor een groot deel worden tegengegaan. Door ventilatie heb je een continue verversing van de lucht in de woning.
    • Let wel op: ventileren en verluchten zijn niet hetzelfde. Verluchten betekent het openzetten van je ramen om lucht binnen te laten. Idealiter doe je dit twee maal per dag een halfuurtje. Ventileren gebeurt continu, bijvoorbeeld aan de hand van een ventilatiesysteem.

Drievoudig glas voor passiefhuizen

Wil je volgens de passiefhuisnorm bouwen, dan zal je voor de ramen hele lage U-waardes moeten halen. Het glas mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 0,8 Ug. Hierdoor zal je bijna altijd uitkomen bij drievoudig glas. Dubbel glas met Ug 1,0 heeft een goede isolatiewaarde maar tegelijk ook een aantal zonwerende eigenschappen, die niet geschikt zijn voor passiefhuizen. Dat soort glas verhindert namelijk het binnenvallen van te veel zonlicht in de winter. En net dan heeft een passiefhuis de zon nodig voor dat extra beetje warmte. Dit superisolerend dubbel glas voor een lage energiewoning kan wel, omdat in lage energiewoningen nog steeds verwarmingselementen aanwezig zijn.

Het grote nadeel van drievoudig glas is dat het akoestisch minder goed isoleert. Om te zorgen dat het geluid ook buiten blijft, kies je best voor een of meerdere glasbladen in het gelaagd glas.

Drievoudig glas voor het passiefhuis laat in de winter voldoende zonlicht binnen om een aangename temperatuur te krijgen, maar in de zomer zorgt drievoudig glas voor te hoge temperaturen. Zorg daarom voor externe zonwering om oververhitting tegen te gaan. Een airco in een passiefhuis is namelijk uit den boze.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in