“Het is tijd om van de berging een lage emissiezone te maken”
Viessmann zet op Batibouw duurzame verwarmingsoplossingen in de kijker.
Vitocal 100-A, lucht/water-warmtepomp met R32
Lage emissiezones maken de laatse jaren opmars in Antwerpen, Gent en Brussel. Vanaf 2026 verbiedt Wallonië dieselwagens die gebouwd zijn voor 2009. Succesvolle maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar gezinnen en bedrijven laten opportuniteiten liggen om hun ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Viessmann pleit als één van de voornaamste verwarmingsspecialisten van het land voor een lage emissiezone in de berging. “Dit land huisvest twee miljoen verouderde stookplaatsen”, zegt Patrick O, CEO bij Viessmann Belgium. “Niet-condenserende gas- of stookolieketels stoten meer CO2 uit en verbruiken meer energie dan nodig. Condenserende verwarmingstoestellen besparen tot 30% energie”. Viessmann geeft op Batibouw gezinnen én bedrijven een inkijk in de verwarmingstechnologie van vandaag én morgen.
Nieuwigheden die Viessmann voor het eerst op Batibouw voorstelt:
Vitocal 100-A en Vitocal 333-G, uiterst zuinige warmtepompen voor gezinnen, voor nieuwbouw of renovatie
- Vitoclima 200-S, ideale warmtepomp én airconditioning
- Vitodens 200-W, de meest moderne condenserende gaswandketel
Maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, krijgen de laatste jaren tractie in binnen- en buitenland. Antwerpen, Gent en Brussel bannen de meest vervuilende voertuigen uit de stadscentra. Met succes: in Antwerpen daalde het percentage schadelijkste stoffen in bepaalde zones met wel 20%. Vanaf 2026 verbiedt Wallonië dieselwagens die gebouwd zijn voor 2009. Maar lage emissiezones moeten kaderen in een breder energiebeleid. Dat ontbreekt vandaag. België huisvest vandaag meer dan twee miljoen verouderde stookplaatsen. We bannen terecht verouderde wagens uit de stadscentra, maar verwarmen onze woningen met technologie die soms nog ouder is. Nochtans bestaat de technologie om de klimaatdoelstellingen van 2030 én 2050 te behalen, vandaag al.
Zonder Gebäudewende, geen Energiewende
De laatste 20 jaar zijn er ongeveer 4 miljoen verwarmingsinstallaties in België geïnstalleerd. 45% is vandaag verouderd. Niet-condenserende gas- of stookolieketels stoten meer CO2 uit en verbruiken meer energie dan nodig. Condenserende verwarmingstoestellen zoals de nieuwe Vitodens gasketel van Viessmann1 besparen tot 30% energie. De lage emissie-initatieven zijn nobel, maar onvoldoende. Beleidsmakers kunnen klimaatdoelstellingen enkel halen wanneer we op een holistische manier naar energie gaan kijken. Lage emissiezones invoeren zonder de verwarmingstechnologie van gezinnen en bedrijven aan te pakken, is dweilen met de kraan open. In Duitsland wordt de zogenaamde ‘Gebäudewende’ dan ook in één adem genoemd met de ‘Energiewende’. De energietransitie gaat hand in hand met een modernisering van het gebouwenpark.
Dat kan volgens het ‘Trias Energetica-principe’: hoe minder energieverbruik, hoe beter; duurzame energie; efficiënt verwarmen met het hoogste rendement.
Hoe minder energieverbruik, hoe beter
Gezinnen en bedrijven moeten hun energiebehoefte zo veel als mogelijk beperken. Woningen die voor de eerste energiecrisis van 1973 zijn gebouwd, zijn niet of slecht geïsoleerd. De Vlaamse dakisolatienorm schrijft voor dat alle daken van eengezinswoningen vanaf 2020 geïsoleerd moeten zijn, een noodzakelijke stap naar duurzaam wonen. “Op termijn zullen we onze woningen kierdicht isoleren, waardoor elke opgewekte kWh ten volle wordt benut. Het optimaliseren van verwarmingstechnologie heeft enkel nut wanneer de opgewekte warmte ook binnenshuis blijft. Isoleren is de boodschap”, zegt Patrick O.
Kies voor duurzame energie
In de nabije toekomst zullen duurzame oplossingen meer dan ooit een noodzakelijk alternatief vormen voor fossiele brandstoffen. Zowel voor de productie van sanitair warm water als voor elektriciteit zullen ook warmtepompen een steeds prominentere plaats innemen in huishoudens. En dat is nodig, want België mist in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland voorlopig de boot op het vlak van aanwenden van zonne-energie en warmtepomptechnologie. Ook wat betreft huurwoningen, is er werk aan de winkel. Overheden zouden verhuurders kunnen verplichten om de energetische performatie van hun huurwoningen te optimaliseren. De energieoplossingen van de toekomst zijn duurzaam. Op Batibouw zet Viessmann de warmtepompen Vitocal 100-A en Vitoclima 200-S in de kijker.
Vitocal 100-A, lucht/water-warmtepomp met R32
Dankzij de Vitocal 100-A verwarmen en koelen gezinnen hun woning efficiënt, het hele jaar door. In de wintermaanden is deze warmtepomp de perfecte verwarming, terwijl ze in de zomermaanden afkoeling voorziet. De nieuwe monobloc past zich aan elke vermogensbehoefte aan. De buitenunit bevat alle componenten om het binnenshuisklimaat efficiënt en ecologisch te controleren. Zelfs de koudste wintermaanden stellen geen probleem voor deze warmtepomp dankzij de geïntegreerde vorstbeveilingen.
Met het koelmiddel R32 zijn gezinnen verzekerd van verkoeling tijdens de zomermaanden. De Vitocal 100-A is geruisloos en kan dus zonder probleem naast een woonruimte geplaatst worden. De Vitocal 100-A is bovendien uitermate geschikt voor vloerverwarming.
De Vitocal 100-A van Viessmann is beschikbaar vanaf 3.812 euro, excl. btw.
Vitocal 333-G, grond/water-warmtepomp
Dankzij de moderne invertertechnologie is de nieuwe generatie compacte Vitocal 333-G de meest efficiënte oplossing voor nieuwe grond/water-warmtepompen. Door de modulerende werking wordt het vermogen van de warmtepomp aan de warmtebehoefte van de gebruikers aangepast. Dit resulteert in minder start/stopcycli in het deellastbereik en een hoger jaarlijks rendement. Vitocal 333-G is beschikbaar met meerdere vermogens: van 1,7 tot 8,6 kW en 2,4 tot 11,4 kW en biedt zo een optimale dekking voor nieuwe gebouwen.
Vitoclima 200-S, lucht/lucht-warmtepomp met R32
Met de Vitoclima 200-S genieten consumenten een heel jaar door van een stabiele binnentemperatuur. De Vitoclima 200-S is makkelijk te bedienen met een digitale afstandsbediening met een LCD scherm die verbonden kan worden met de Ifeel-functie. De Ifeel-functie geeft gebruikers de mogelijkheid de warmte aan te passen naargelang het moment zodat gebruikers nog meer controle hebben over hun verwarming binnenshuis. Met de Ifeel-functie wordt er continu temperatuur informatie doorgestuurd om de stroomvoorziening aan te passen.
Om de klimaatdoelstellingen te halen is het van belang om zo veel mogelijk over te schakelen op duurzame energie. Die uitdaging is des te groter in de steden. Grote (publieke) gebouwen energiezuinig maken, vraagt een andere aanpak dan gezinswoningen. “Toch is het zeker mogelijk. Voor appartementsgebouwen is er de optie om de primaire energieconversie te verhogen met warmtekrachtkoppeling. Vanuit de brandstof wordt elektriciteit gemaakt. De rest van de energie wordt gebruikt voor sanitair warm water en verwarming. Op termijn kunnen we zo zelfs onze kerncentrales ontlasten”, zegt Patrick O.
“Elektriciteit wordt duurder, dus het is interessant om naar technologieën over te schakelen die niet alleen warmte, maar ook elektriciteit opwekken”. Viessmann biedt een vernieuwende oplossing aan met de brandstofcel Vitovalor PT2 en de zonnepanelen Vitovolt 300.
Vitovalor PT2, brandstofcel voor productie van sanitair warm water en elektriciteit
Op basis van brandstofcellen wekt de Vitovalor PT2 zowel warmte als elektriciteit op. Het toestel is makkelijk aan te sluiten op een gasinstallatie en de technologie is nog verder geëvolueerd en perfect voor elke woning. In vergelijking met een klassieke WKK kan de Vitovalor PT2 een hoger elektrisch rendement voorleggen. De technologie is optimaal voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.
Dankzij de uitbreiding van het thermische vermogen tot 30,8 kW biedt dit verwarmingstoestel meer flexibiliteit en toepassingsmogelijkheden. Het erg compacte toestel wordt vervolledigd met een regeling aan de voorkant en met vooraf geïnstalleerde componenten voor hydraulica en sensoren.
Bovendien is een roestvaststalen warmwaterboiler van 220 liter in het toestel geïntegreerd. De Vitovalor PT2 biedt genoeg kracht en energie voor eengezins- en tweegezinswoningen het hele jaar door. De overdag maximaal geproduceerde elektrische energie van 18 kWh volstaat voor de basisbehoefte van een huishouden. De variante PA2 is een ideale aanvulling op een bestaande verwarmingsketel. Dat kan een Viessmann verwarmingsketel zijn of van een ander merk.
Vitovolt 300, zonnepanelen voor een optimaal gebruik van duurzame energie
Met zonnepanelen wordt de consument een stuk onafhankelijker van het energienet. De Vitovolt 300 fotovoltaïsche zonnepanelen bieden een hoge opbrengst zonder in te boeten op kwaliteit. Ze zijn makkelijk in gebruik, betrouwbaar en vragen niet veel onderhoud. Met hun buitengewoon design levert het model met monokristallijne module een vermogen van 300 Wp en de polykristallijne module met 60 cellen een vermogen van 275 Wp. De Vitovolt 300 zonnepanelen zijn geschikt voor één- en meergezinswoningen, alsook voor bedrijfs- en fabrieksdaken.
“Investeren in zonnepanelen biedt tal van voordelen. Vanzelfsprekend is het beter voor het milieu, maar daarnaast biedt het consumenten ook een aanzienlijk economisch voordeel. De energieprijs blijft stijgen, maar als men weet dat je jaarlijks tot 500 euro kan besparen en de prijs van dergelijke zonnepanelen de laatste jaren gehalveerd is, blijft het interessant om over te schakelen op deze technologieën,” aldus Patrick O, CEO Viessmann België.
Efficiënt verwarmen met fossiele brandstoffen
Elektrische en hybride auto’s winnen aan terrein. Ook binnen de verwarmingstechnologie kent de combinatie van hernieuwbare energie met fossiele brandstoffen steeds meer bijval. “Het ultieme doel is uiteraard om zo veel mogelijk gebruik te maken van duurzame bronnen, maar die zijn vaak niet voldoende. Denk maar aan zonnepanelen: in de winter schijnt de zon veel minder waardoor conumenen veel minder kunnen steunen op hun zonnepanelen als energiebron. Een optie is dan om aan te vullen met fossiele brandstoffen, mits deze wel zo optimaal als mogelijk gebruikt worden, zoals met een condenserende gasketel van Viessmann”, aldus Patrick O.
Op Batibouw stelt Viessmann zijn verschillende condenserende gasketels tentoon.
Vitodens 200, de meest moderne gaswandketel in de markt
De Viessmann Vitodens 200 verwarmingsketel is een slimme energiecentrale die voldoet aan de strengste eisen voor een comfortabele warmtevoorziening. Met zijn modern, functioneel design en zijn duidelijk gestructureerd mat oppervlak past dit toestel zich perfect aan elke woonomgeving aan. Met de fluorescerende Lightguide ziet u altijd meteen of alles correct werkt.
De Vitodens 200-W overtuigt door zijn hoog bedieningscomfort. Hij kan heel eenvoudig en intuïtief worden bediend via smartphone, tablet of direct op het grote, in hoogte verstelbare, 7 inch-touchscreen met kleurendisplay. Via de geïntegreerde Wifi-interface wordt de condenserende gaswandketel direct met het internet verbonden en met de ViCare-app is de ketel gemakkelijk te bedienen Met de energie-cockpit zie je in een oogopslag het energieverbruik van de woning. Afhankelijk van de montagehoogte op de wand kan de display bovenaan of onderaan de ketel gemonteerd worden. Dit is de enige ketel in de markt die een in de hoogte verstelbare display biedt.
De ketel is geschikt voor lange rookgas-afstanden door een krachtige ventilator. Een parallelle aansluiting op rookgasbuizen van 60/60 is mogelijk en dit biedt een oplossing voor oudere bestaande aansluitingen.
De nieuwe MatriX-Plus-brander scoort vooral door zijn efficiënte werking, alsook door de lage uitstoot van schadelijke stoffen en de geringe geluidsemissie. Het verbruik wordt beperkt door een superlage modulatie tot 1,9 kW. Hierdoor is de dimensionering niet meer zo kritisch en kan deze ketel ook geïnstalleerd worden in goed geïsoleerde woningen met een lage warmtevraag. Bovendien verbruikt de ketel door de lage modulatie vooral in de herfst en de lente veel minder dan een andere ketel met een vergelijkbaar maximaal vermogen.
De Lambda Pro Plus automatische verbrandingsregeling doet kosten dalen. Doordat de verbrandingskwaliteit automatisch wordt gemonitord, worden schommelingen in de gaskwaliteit gecompenseerd. Hierdoor wordt de efficiëntie het hele jaar door verzekerd. De primaire warmtewisselaar is een corrosiebestendige Inox-Radial-warmtewisselaar van roestvast staal en vormt het hart van de Vitodens 200-W. De warmtewisselaar zet de gebruikte energie uitermate efficiënt om in warmte. Vrijwel zonder verlies, met een rendement van 98 procent.
Connectiviteit
Onze maatschappij is steeds meer verbonden. Iedereen staat continu met elkaar en met zijn favoriete technologie in contact. Viessmann vindt het belangrijk dat consumenten ook op afstand hun energieverbruik kunnen beheren. Daarom stelt Viessmann dit jaar op Batibouw verschillende mobiele apps voor.
ViCare
Met de ViCare app regelen gebruikers hun verwarming op een eenvoudige manier. In één oogopslag ziet men de status van het verwarmingsysteem. Zo is voor elk moment van de dag het juiste programma ingesteld: wanneer de gebruiker afwezig is, zet hij de verwarming uit of als hij gasten heeft, blijft de verwarming langer opstaan dankzij de feestmodus.
Hiermee bespaart de klant ook kosten wanneer hij niet thuis is door de verwarming makkelijk uit te schakelen wanneer het niet nodig is. Daarnaast stuurt de app ook een bericht mocht er zich een probleem voordoen. Dankzij een duidelijk verkeerslichtsysteem weet de consument gelijk of er enkel onderhoud nodig is of dat er zich effectief een probleem heeft voorgedaan. Als er een probleem is, geeft de app automatisch de contactgegevens van een installateur weer. Bovendien kan er ook een servicebedrijf aangesloten worden aan de app waardoor problemen ook vanop een afstand hersteld kunnen worden.
De ViCare app kan daarbovenop verbonden worden met de Vitoconnect, de interface tussen toestel en ViCare. Dit is overigens niet enkel voor de nieuwste modellen, ook de oudere verwarmingsystemen kunnen hierop aangesloten worden.
De ViCare app is beschikbaar voor zowel Android als iOS-gebruikers.
Tado
Deze slimme thermostaat helpt energie te besparen. Dankzij de geolocatie weet de thermostaat zich waar de gebruiker zich bevindt en past hij de temperatuur aan. Zodra de eerste bewoner aankomt, springt de verwarming aan. Hierdoor wordt er geen kostbare energie verspild, maar bovendien worden er ook kosten gespaard. Dit is ook makkelijk terug te vinden in de maandelijkse verbruiksrapporten waarin gebruikers meteen de besparingen terugvinden. De thermostaat is verbonden met de Tado app, die vanop eender welke locatie gebruikt kan worden.
Tado is beschikbaar voor zowel Android als iOS-gebruikers.
Viessmann is overtuigd dat duurzame innovaties en technologie noodzakelijk zijn om de klimaatdoelstellingen op korte en lange termijn te behalen. “Op de scheepvaart na is de bouwsector de grootste CO2-uitstoter van België. Gebouwen zijn namelijk voor meer dan 20% van de CO2-uitstoot verantwoordelijk. Daarom willen wij bij Viessmann zoveel mogelijk inzetten op duurzame energie,” vertelt Patrick O.
De producten van Viessmann richten zich op het optimaal gebruik van duurzame bronnen en enkel aan te vullen met fossiele brandstoffen waar nodig. “Met de technologieën die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben, zijn de klimaatdoelstellingen van 2050 perfect haalbaar. We hebben enkel duidelijke, politieke omkadering nodig die de bouwsector hierbij begeleidt en stuurt.”