arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

Aanbevolen partners

Isoleren

Geef een bestaand plat dak een extra isolatiekleed

Een goede isolatie van het plat dak is erg belangrijk, om zo een pak warmteverlies tegen te gaan. Dat voel je niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk: in je portemonnee. Als de isolatie ontbreekt of te wensen overlaat, dringt na-isoleren zich op. Specialist Dietrich Van Genechten geeft tekst en uitleg namens Xtratherm.

Dit artikel behandelt het na-isoleren van platte daken. Architect Gert Broekx legde eerder al uit hoe je een bestaand hellend dak correct kan isoleren.

Binnen de platte daken kun je opteren voor vier types: het warme dak, het koude dak, het omgekeerde dak en het duodak. Bij platte daken dien je altijd rekening te houden met bestaande opkanten, de waterafvoer, enz. Deze kunnen de werken sterk beïnvloeden. Daarom laat je het na-isoleren van een plat dak best aan een vakman over.

Het warme dak

Bij dit eerste type wordt de isolatie onder de dakafdichting aangebracht.

Plaatsing:

Voor bestaande daken zijn er twee opties: ofwel wordt de bestaande dakhuid verwijderd, ofwel wordt een nieuw warm dak geplaatst bovenop de bestaande dakhuid, waarbij deze fungeert als dampscherm (onder voorwaarden). De isolatie kan mechanisch worden bevestigd, met een koudlijm, met een schuimende PU lijm of losliggend worden geplaatst. Een warm dak is de meeste populaire vorm om te na-isoleren. Liefst in 95% van de gevallen past men dit toe.

Materialen:

Om deze klus tot een goed einde te brengen kun je zowel harde kunststof platen (PIR, PUR) als minerale wol (glaswol, rotswol) gebruiken. Deze laatste zullen hier in plaatvorm worden gebruikt.

Voordelen:

  • Doordat de isolatielaag de dakvloer beschermt, kan deze tegen sterke temperatuurschommelingen. Dit is relevant bij onder meer houten dakconstructies. Dit is dus goed voor de duurzaamheid van het dak.

  • Omdat je zoveel verschillende materialen kan gebruiken, kun je kiezen voor de best isolerende materialen (PIR of resol)

Nadelen:

  • Bij een warm dak wordt er altijd een nieuwe dakhuid voorzien. Dit brengt een extra kost met zich mee wanneer de bestaande dakhuid nog voldoende intact is.

  • De dakhuid op zich is niet of minder beschermd. Deze is daardoor wel onderhevig aan het weer en gaat daardoor sneller slijten.

Het koude dak

Bij dit type dak wordt de isolatie onder de dakvloer geplaatst.

Nadelen:

Door de manier van werken wordt de dakvloer blootgesteld aan grote temperatuurschokken. Er is immers een opening tussen de twee lagen. Een koud dak is dan ook niet aan te raden.

Het omgekeerde dak:

De isolatieplaten worden bovenop de dakhuid geplaatst.

Plaatsing:

Bovenop de platen komt een ballastlaag. Je kunt ook kiezen voor een extra waterdichte folie tussen de isolatie en ballastlaag. Die folie zal het water bij regenweer sneller afvoeren.

Deze toepassing is ideaal wanneer je bijkomend gaat isoleren, bijvoorbeeld omdat je zonnepanelen gaat plaatsen. Deze panelen kun je namelijk gemakkelijk bovenop de XPS-isolatie plaatsen.

Materialen:

  • Bij een omgekeerd dak kun je enkel XPS gebruiken. Dit komt omdat deze platen vochtbestendig zijn. Er bestaan XPS-isolatieplaten met een ballastlaag (bijvoorbeeld Roofmate LG) die zorgen voor een propere afwerking.

Voordelen:

  • Een intacte dakhuid kun je gewoon behouden. Doordat je deze niet moet vervangen, scheelt dat in de kosten.

  • Een omgekeerd dak beschermt de dakhuid tegen wisselende weersomstandigheden.

Nadelen:

  • Om dezelfde isolatiewaardes te behalen, moet je met XPS iets dikker isoleren.

Het Duodak

Het duodak is een combinatie van een warm dak en een omkeerdak.

Plaatsing:

In geval van na-isolatie zal je zien dat het bestaande dak in vele gevallen al is geïsoleerd volgens het warme dak principe. Bij na-isolate volgens omkeerdak, krijg je dus een duodak (bestaand warm en bijkomend omkeerdak).

Voordelen:

Dit systeem biedt de voordelen van zowel het warme dak als het omkeerdak, waardoor het uiteindelijk de meest ideale oplossing is.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in