Aanbevolen partners
Fabels en feiten in de ventilatie: deel 2
Over ventilatie bestaan er helaas nog steeds veel fabels, indianenverhalen, urban legends en andere halve waarheden. Een paar hardnekkige fabels wordt zelfs door professionals in stand gehouden. Deze tweede aflevering 'fabels en feiten' gaat over een van de grootste urban legends, die er over ventilatie de ronde gaan: ik word ziek van mijn ventilatiesysteem.
De korte reactie op deze urban legend is: neen, je wordt niet ziek van je ventilatiesysteem, als je maar zorgt voor een goed onderhoud.
Misverstand ventilatie
Waar komt deze urban legend vandaan? Het is voor een stuk te danken bij een uitzending van het programma Zembla op de Nederlandse televisie. Deze uitzending
had als titel: 'Ziek door je eigen huis'. Het is een uitzending die erg populistisch in beeld brengt wat er leeft onder de mensen in een nieuwbouwwijk in Vathorst in Nederland. Mensen zijn kortademig, vallen bewusteloos in de winkel (niet thuis blijkbaar) en kunnen niet meer samen in een kamer slapen. De relatie met de problemen van de ventilatiesystemen wordt niet erg duidelijk gebracht, maar iedereen is het er wel over eens: die ventilatie is slecht.
Deze uitzending wordt zowel door voorstanders als door tegenstanders van ventilatiesystemen gebruikt om aan te geven dat ze gelijk hebben. Voor we conclusies gaan trekken even aangeven dat er wel degelijk een probleem was in de wijk in Vathorst. En om dat te begrijpen moet je ook de bouwwerkwijze een beetje begrijpen. Deze wijk werd immers door een bouwpromotor geplaatst en vervolgens werd het resultaat door de overheid gecontroleerd. Daarna konden de mensen deze afgewerkte woningen kopen.
Als je als bouwondernemer de goedkoopste oplossing moet afleveren (gedwongen of om je winst te maximaliseren), dan telt elke euro. Door bijvoorbeeld geluidsdempers weg te laten in deze woningen, kon er per woning een paar tientallen euro’s gespaard worden aan materiaal en werktijd. Door dat dan met het grote aantal woningen te vermenigvuldigen, kom je al snel aan een leuk bedrag. Kanalen zo kort mogelijk maken, geen opengaande ramen voorzien en tenslotte afwerkingskwaliteit die niet echt geweldig is, maken dat er veel bespaard werd op de installatie (en zelfs aanpassingen) van de systemen. Een brave conclusie is dat er geprobeerd werd om zo veel mogelijk te besparen of verdienen waardoor de installatiekwaliteit behoorlijk onder druk kwam te staan.
Filters
Als men verder de werking van de systemen niet of nauwelijks uitlegt aan de bewoners, dan gaat het verder mis. De bewoners gaan ervan uit dat de ventilatiesystemen kunnen koelen terwijl dat in werkelijkheid heel erg beperkt is. De bewoners stofzuigen de filters (dat zijn doekjes) wanneer er duidelijk aangegeven is dat de woonwijk Vathorst vlak langs 2 autosnelwegen ligt. Een behoorlijke filter van minstens F7-klasse zou hier echt wel aangewezen zijn. Er wordt in de hele reportage niet gesproken over onderhoud van de toestellen (niet de filters, maar de binnenkant van de toestellen). Dit is ook nodig!
En als er dan vastgesteld wordt dat er problemen zijn, dan worden de mensen vol met medicijnen geduwd en een onderzoek van de verzamelde filters wordt gekoeld in een labo bewaard omdat er geen geld is om het onderzoek uit te voeren. Een professor komt vertellen dat ventilatiesystemen met warmterecuperatie een broeihaard van bacteriën en schimmels zijn en dat je er last krijgt van huisstofmijt.
Conclusie: onderhoud = nodig
Intussen werd al in verschillende onderzoeksprojecten in België aangetoond dat er minder schimmels en bacteriën in de toestellen, toevoerkanalen en binnenomgeving aanwezig zijn dan dat je buiten in open lucht tegenkomt. Dat is wel enkel waar wanneer je consequent de filters van je ventilatiesysteem vervangt. Het WTCB heeft hierover een mooie publicatie over gemaakt.
Bron foto: WTCB
Huisstofmijt - fabels
Over huisstofmijt gaan er vanuit de uitzending van Zembla ook een paar fabels de ronde. Huisstofmijt is een heel klein beestje dat gewoonlijk in je lakens zit en je kan eventueel allergisch zijn voor de uitwerpselen van dat diertje. Huisstofmijt zit graag tussen je lakens omdat dit een warme en vochtige (zweet) plek is.
Door een ventilatiesysteem (dat geldt zowel voor een C- als voor een D-systeem) correct te gebruiken, droogt je woning in de winter behoorlijk goed uit. De huisstofmijt zal het niet erg aangenaam vinden in jouw droge bed en ook de toevoerkanalen of toevoerroosters van je ventilatiesysteem zijn niet erg aangenaam omdat er daar een droge en koude tocht is.
Dat een ventilatiesysteem huisstofmijt verspreid is dus een fabel. Als je naar een afvoerkanaal van een ventilatiesysteem kijkt, dan zou je ze daar wel tegen kunnen komen, maar ze zullen niet snel tegen de luchtstroom in naar je bed gaan migreren. Je kunt hier dus opnieuw uit concluderen dat je jouw ventilatiesysteem dus best aan laat staan!
Identikit ventilatiespecialist Andy Camps | ||
Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer. |