EPC is waardevol sensibiliserend instrument voor woningrenovaties
Naar aanleiding van kritische stemmen uit de vastgoedsector over het energieprestatiecertificaat (EPC), beklemtoont Embuild Vlaanderen dat wie een oudere woning koopt, niet over één nacht ijs mag gaan. Sinds 1 januari van dit jaar is een energierenovatie verplicht. Bovendien bevatten nog heel wat woningen asbest en dient dat voorafgaand aan een renovatie te worden verwijderd. Zowel het energieprestatiecertificaat (EPC) als het asbestattest zijn belangrijke leidraden om bij aankoop een eerste inschatting te hebben van de werken die op korte termijn te gebeuren staan. De kandidaat-koper dient, in overleg met de bank, naast de aankoopprijs immers ook al voldoende budget te voorzien om op korte termijn de nodige energetische ingrepen uit te voeren.
Wie een bestaande woning koopt, dient de prijsindicaties in het EPC niet blindelings te volgen. Want het gaat om prijsvorken. Het VEKA heeft die prijsindicaties trouwens opgemaakt in 2018 en die zijn intussen toe aan een update en aan een indexatie. Ook focust het EPC enkel op de energetische ingrepen en niet op de graad van afwerking. Als kandidaat-koper doe je er daarom vooral goed aan een architect en aannemer te raadplegen om een precies zicht te krijgen op de gewenste werken en de kostprijs. Samen met hen kan je een globaal renovatiemasterplan voor de woning opmaken om later dubbelwerk en meerkosten te vermijden.
Maar het EPC is waardevol als eerste sensibiliserend instrument om de potentiële koper bewust te maken van alle nodige energetische ingrepen om in één keer of om stelselmatig energielabel A te behalen. Hoewel vandaag energielabel D vereist is, legt de Vlaamse overheid opeenvolgend in 2028 en 2035 de lat steeds hoger voor energierenovaties om finaal label A op te leggen voor woningen in 2040 en voor appartementen in 2045.
“Volgens Embuild Vlaanderen dienen vooral de terugverdieneffecten van een energierenovatie te worden beklemtoond bij kandidaat-kopers. Een grondige energierenovatie doet immers meteen je energiefactuur drastisch dalen, waardoor je budgettaire ruimte krijgt om je energielening terug te betalen. In het EPC staan alle energetische ingrepen voor je woning op een rijtje om energielabel A te bereiken. Zo maak je de woning future-proof”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.
Bron: Embuild Vlaanderen