Driedubbel glas
In dit hoofdstuk van 'Bouwen in de Toekomst' gaat architect Flip Blockx dieper in op het gebruik van drievoudig glas. Europa verwacht namelijk van ons dat we in 2020 alleen nog maar bijna-energieneutrale gebouwen zullen bouwen. Een van de materialen die we dan in onze huizen zullen toepassen, is drievoudig glas. Omdat het beter isoleert dan dubbel glas. Bouwen in de Toekomst zet de voordelen én de nadelen van driedubbel glas op een rijtje.
Tegen 2020 moeten we van Europa allemaal bijna-energieneutraal bouwen. Woningen zullen een groot deel van de energie die ze nodig hebben, zelf moeten opwekken. De enige manier om dit efficiënt te doen, is er voor te zorgen dat we zo weinig mogelijk energie nodig hebben. Driedubbel glas zal hierbij een belangrijke rol spelen, want onze ramen en deuren zijn veruit de slechtst presterende delen wat betreft warmteisolatie. Eventuele andere varianten van doorzichtige materialen die het warmteverlies sterk beperken, kunnen ook.
Er bestaat nu al een dubbele beglazing met een folie in het midden van de luchtspouw die vergelijkbare isolatiewaardes heeft als driedubbelglas (Heat Mirror). Interessant voor toepassingen in bestaande profielen omdat ze veel minder zwaar zijn dan drievoudig glas, maar erg prijzig. Er zijn ook ontwikkelingen met nanogel die zelfs nog beter scoren dan driedubbel glas maar deze zijn (voorlopig?) enkel doorschijnend en niet doorzichtig ( www.kalwall.com ). Voorlopig moeten we het dus doen met drievoudig glas.
Dubbel glas
Waarom drievoudig in plaats van dubbelglas? Onafgezien van de betere isolatiewaarde presteert drievoudig glas nog altijd behoorlijk slechter dan een goed geïsoleerde dichte wand. Door zowel dubbel als drievoudig glas verliezen we nog altijd veel warmte aan de omgeving. Maar glas heeft ook het voordeel dat het de zon binnenlaat in de woning en daardoor de gratis beschikbare warmte van de zon capteert. Bij dubbel glas is er meer warmteverlies dan dat er bruikbare energie van de zon wordt gewonnen.
Met bruikbaar bedoel ik warmte op momenten dat we die nodig hebben. Zoninstraling in de zomer is niet bruikbaar. Integendeel, het zorgt in bepaalde gevallen zelfs voor oververhitting. Met driedubbele beglazing, georiënteerd tussen oost en west via zuid, is het goed mogelijk om meer energie te capteren van de zon dan er door transmissie wordt verloren. Uiteraard moet je er dan wel voor te zorgen dat er geen schaduw op je raam valt. Bovendien geldt: hoe meer zuidelijk georiënteerd, hoe efficiënter.
Comfort verhogend
De oppervlaktetemperatuur van driedubbele beglazing ligt zelfs bij strenge vorst dicht bij de kamertemperatuur waardoor je in de winter nog steeds vlakbij het raam kan zitten zonder een koudegevoel in je rug. De koudestraling bij driedubbelglas is quasi onbestaande.
Om een correcte gevoelstemperatuur te bepalen moet je de temperaturen van alle oppervlakten bepalen en deze optellen bij de luchttemperatuur en die uitkomst delen door 2.
Stel: je wanden en glas hebben een oppervlaktetemperatuur van 17°C en je wilt een gevoelstemperatuur van 21°C... Dan zal je de lucht moeten opwarmen tot 25°C om je comfortabel te voelen. In een goed geïsoleerde woning met drievoudig glas zullen de oppervlaktetemperaturen veel dichter bij de gewenste gevoelstemperatuur liggen. Eén voordeel hierbij is dat je meer ontwerpvrijheid hebt om bijvoorbeeld je radiatoren in te planten. Dit is ook mogelijk omdat wanneer de oppervlaktetemperaturen dicht bij de luchttemperatuur liggen, er erg weinig verschil is tussen de temperaturen op verschillende hoogtes in de kamer. Of je nu zit, ligt of staat, het is bijna overal even warm.
Het is nog redelijk duur om je woning van driedubbel glas te voorzien. Je maandelijkse energiebesparing is, met de huidige energieprijzen, minder dan hetgene je moet afbetalen aan de bank (20 jaar). Wel is het zo dat je ramen veel langer mee gaan dan 20 jaar en energieprijzen nu eenmaal stijgen. Ook zien heel wat mensen hun huis als belegging. En het huis van de toekomst, en dat is er in minder dan 10 jaar, zal standaard drievoudige beglazing hebben. Het is dus op langere termijn toch een goede investering.Duur
Nadelen van drievoudig glas
Tot slot toch nog enkele nadelen van driedubbel glas.
- Het feit dat het glas veel energie van de zon kan opvangen, is tegelijk ook één van de grootste nadelen. Als je driedubbel glas plaatst, moet je aandacht aan de zonwering besteden. Zo niet, dan verhoog je het risico dat het in de zomer binnen te warm wordt.
- Driedubbel glas is zwaarder en dikker dan dubbele beglazing en daardoor niet zomaar in alle profielen in te bouwen.
- Er is ook een kans dat er 's morgens aan de buitenzijde van het glas condens optreedt. Dit gebeurt maar zelden, veroorzaakt geen schade, maar kan esthetisch wel eens minder fijn zijn.
Flip Blockx, architect