arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Woonbesprekingen

De favoriete plek van Patrick Dewael

De favoriete plek van Patrick Dewael kleurt groen. “Thuis is dat mijn tuin, op kantoor – in het administratief centrum van de stad Tongeren – verkies ik het dakterras. Als het weer het toelaat, vergaderen we er zelfs met het schepencollege. En ik bereid er mijn dossiers voor.”
Voor Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren en fractieleider van de Open VLD in de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers is zijn bureau in het Praetorium, het administratief centrum van de stad Tongeren, zijn favoriete werkplek. “En dan vooral het dakterras dat aan mijn kantoor verbonden is. Hoewel de stadsdiensten al sinds mei 2000 in het Praetorium – zo heet het administratief centrum – werken, is het dakterras pas in het najaar van 2012 aangelegd. Vrijdag 6 juni 2013 werd het voor de eerste keer écht in gebruik genomen, voor een vergadering van het schepencollege.”

Ecologische vergaderplek

Het dakterras bij het kantoor van Patrick Dewael is meer dan enkel een terras. “Het is tegelijk een groendak met een ecologische functie en dat geeft deze plek een extra waarde.” Op zonnige dagen gebruikt de Tongerse burgemeester het dakterras als vergaderplek. “Maar ik breng er ook tijd door in mijn eentje, om tot rust te komen. Zo’n moment staat in schril contrast met de drukte wanneer het schepencollege vergadert of als we op donderdagnamiddag in de Kamer in Brussel de ministers ondervragen en nieuwe wetten stemmen.”

Hoofd leegmaken

“Op het dak bestudeer ik de dossiers van Tongeren en Brussel voor de komende week en maak ik de planning en agenda op. Die uurtjes vormen een rustpunt tussen twee werkweken, een aangename manier om te verteren, het hoofd leeg te maken en me vervolgens weer voor te bereiden.”

Ecologisch dak

Het idee om op het administratief centrum een groendak te voorzien, kwam van Patrick Dewael zelf. “Ik stelde destijds een dakterras voor. In samenspraak met de technische ingenieurs van de stad hebben we er dan een ecologisch groendak van gemaakt. De inrichting is vrij eenvoudig: het groendak is opgevat als een natuurlijke oase van rust, waarbij de planten centraal staan. Op het verharde gedeelte hebben we een tafel en stoelen voorzien.”
Het groendak is 275m² groot. Bovenop de waterdichtingslaag begint de eigenlijke opbouw van het groendak. “De planten en bloemen op de minerale substraatlaag vragen bijzonder weinig onderhoud, een keer per jaar het onkruid wieden volstaat.”

Mooi uitzicht

Patrick Dewael vindt de plek bijzonder omwille van zijn groen en eenvoudig karakter. “Maar het is er ook stil, en je hebt een mooi uitzicht over de stad. Het is echt aangenaam om vanuit mijn bureau rechtstreekse toegang te hebben tot het terras. En ik heb altijd een mooi uitzicht, ook als het weer minder goed is.”

Voordelen groendak

De Open VLD’er is erg goed op de hoogte van de voordelen van een groendak. “Een groendak isoleert goed, vooral tegen warmte. Het groendak dempt ook merkbaar het lawaai. Voorts ziet het dak veel minder af van extreme weersomstandigheden. En nog een opmerkelijk voordeel: de planten en de substraatlaag houden regenwater vast. 50% van alle regenwater wordt geabsorbeerd en verdampt weer. Dat zorgt voor een vertraagde afvoer van water in de riolering. Ik ben dus héél blij met dit dakterras.”
Wie is Patrick Dewael?
Patrick Dewael is op dit moment burgemeester van de stad Tongeren en fractieleider voor Open VLD in de Kamer. Hij was Vlaams Minister van Cultuur van 1985 tot 1992, Vlaams minister-president van 1999 tot 2003, Belgisch vice-premier van 2033 tot 2007, Belgisch minister van Binnenlandse Zaken van 2003 tot 2009, en van 2008 tot 2010 voorzitter Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij is ook Minister van Staat. Politiek kreeg hij met de paplepel ingegoten, als kleinzoon van de liberaal Arthur Vanderpoorten, minister van o.a. binnenlandse zaken van 1940 tot 1943. Zijn nicht, Marleen Vanderpoorten, was minister van onderwijs van 1999 tot 2004.
Auteur: Gretel Kerkhofs - juli 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in