Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Dakisolatie

Dakisolatie is belangrijk, net omdat bij een niet-geïsoleerd dak 26 procent van de warmte door het dak naar buiten gaat. Daarom leggen we hier uit hoe je best het dak isoleert en waar je bij dakisolatie op moet letten. Zo heeft bij dakisolatie een onderdak echt wel zijn nut, net zoals het dampscherm, als dat tenminste goed is aangebracht.
De federale overheid kent momenteel (2016) een belastingvermindering toe voor dakisolatie die wordt geplaatst door een geregistreerde aannemer. Kijk ook of er andere premies voor nieuwbouw of premies voor renovatie zijn.

Goede dakisolatie is voldoende dik en goed geplaatst

Stap voor stap uitleggen hoe je dakisolatie moet plaatsen, doen we hier niet. We proberen je wel uit te leggen hoe het plaatsen van dakisolatie in zijn werk gaat, aan de hand van een aantal principes. Onthoud twee dingen: een goede dakisolatie is voldoende dik en bovendien goed geplaatst. Een voldoende dikke isolatie die slecht geplaatst is, werkt niet. Maar een perfect geplaatste isolatie, die te dun is, isoleert ook niet voldoende.

Dakisolatie aanpassen aan type dak

Hoe je een dak moet isoleren en welke materialen je hiervoor gebruikt, wordt bepaalt door het type dak. Elk type dak vraagt een aangepaste isolatie.

We vertrekken van de twee soorten daken die het vaakst voorkomen: het hellend dak en het platte dak. Elk van deze daktypes heeft een specifieke opbouw en dus ook een specifieke manier van isoleren. We gaan in deze tekst uit van een nieuw te isoleren dak.

Een hellend dak isoleren

  • Is het hellend dak een dak opgebouwd met gordingen en kepers, dan kan de isolatie tussen de kepers, en ook tussen de gordingen zelf.
  • Je gebruikt hier een extra kaderwerk om het isolatiemateriaal tussen te klemmen.
  • Bij een spantendak kun je tussen de spanten isolatie plaatsen. Met een sarkingsysteem ga je bovendaks isoleren, bijvoorbeeld als het om een bestaand dak gaat dat van binnen al helemaal is afgewerkt. Bij sarkingsysteem breng je isolatie aan bovenop een bestaande dakconstructie of draagstructuur.

Lees ook:

Een plat dak isoleren

  • Hoe je een plat dak isoleert, hangt ook af van de opbouw.
  • Een warm dak heeft de isolatie tussen dakdichting aan de bovenkant en draagstructuur er onder.
  • Een koud dak heeft de dakisolatie onder de dakvloer (tussen welfsels en plafond), hierbij is een correct geplaatst dampscherm erg belangrijk.
  • Een omgekeerd dak tenslotte heeft de isolatie bovenop de dakdichting zitten. Hier wordt de isolatie vastgehouden door een schutlaag die zorgt voor ballast.

Lees ook:

 Het dampscherm van een dak

  • Een dampscherm vóór de dakisolatie (of anders gezegd: aan de warme zijde van de isolatie) is noodzakelijk als je wilt voorkomen dat het vocht uit de woning tot in het isolatiemateriaal dringt.
  • Een dampscherm verhindert dat het vocht in de isolatie trekt en daar condenseert en vochtschade aanricht. Zeker als je werkt met natuurlijke isolatiematerialen voor het dak of de muren, zoals minerale wol (glaswol, rotswol), papiervlokken, vlas, hennep, … is het belangrijk dat de isolatie droog blijft. Vochtige of natte isolatie verliest zijn isolerende eigenschap.
  • Bij gebruik van compacte isolatieproducten, zoals bijvoorbeeld cellulair glas is een dampscherm niet nodig.
     

Het onderdak

Het onderdak beschermt de onderliggende materialen (isolatie, binnenafwerking, ...) tegen binnendringend vocht van sneeuw en regen. Het onderdak zorgt er ook voor dat de wind niet aan de isolatie kan en dat binnendringend vocht goed weg kan, hetzij weglopen naar de regenafvoer, hetzij verdampen dankzij de luchtspouw tussen dakbedekking en het onderdak.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in