arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

Bouwgeschillen nemen met een kwart toe

De bouwsector scoorde in 2006 hoge pieken, maar de keerzijde van de medaille is dat er ook meer bouwgeschillen opduiken. Dat blijkt uit gegevens van de Verzoeningscommissie Bouw, de enige officiële instantie in ons land die probeert te bemiddelen tussen de bouwsector en de particuliere bouwheren. 'In 2005 kregen we ongeveer achthonderd klachten, in 2006 waren het er zeker meer dan duizend. En dat is slechts het topje van de ijsberg', zegt commissievoorzitter Geert Coene aan De Morgen.

De Verzoeningscommissie Bouw is een initiatief van consumentenorganisatie Test-Aankoop/Test-Achats en de aannemerssector en de architecten. De commissie kwam er om dure en lange gerechtelijke procedures over bouwgeschillen te vermijden. Particulieren die klachten hebben over aannemers of architecten, maar ook bouwfirma's die bijvoorbeeld te maken hebben met wanbetalers, kunnen sinds 2002 bij de commissie terecht. Die kan echter alleen een dossier openen wanneer alle partijen in het conflict bereid zijn mee te werken.

"Dat is meteen onze grote handicap", stelt Geert Coene, bouwexpert van Test-Aankoop en voorzitter van de Verzoeningscommissie. "We kregen in 2005 achthonderd en in 2006 zeker meer dan duizend klachten en adviesvragen binnen. In slechts 10 procent van de gevallen wordt effectief een dossier geopend. In werkelijkheid gaat het over veel meer klachten, want niet iedereen heeft de weg naar onze commissie al gevonden.

"Een mogelijke oorzaak voor de toename van de klachten is een tekort aan gekwalificeerd personeel in de sector, gecombineerd met een stijgend aantal bouwwerken, meent Coene. De meest gehoorde klachten gaan over sleutel-op-de-deurfirma's: contracten die niet waterdicht blijken te zijn, meerprijzen die in de loop van de werken gevraagd worden, kortom een ongecontroleerde manier van prijsbepaling.

Sommige grote firma's misbruiken systematisch de zogenaamde 'prijsherzieningsclausule'. In dat geval bevat het contract een zinnetje waarin staat dat de prijs na zes maanden na de ondertekening van het contract kan worden herrekend, bijvoorbeeld indien de prijs van de bouwmaterialen en/of de lonen gestegen zijn. "Die termijn van zes maanden wordt negen op de tien keer overschreden", stelt Coene.

"Voordat een bouwheer een architect heeft gevonden, een bouwplan heeft opgesteld en over de nodige vergunningen beschikt, zijn die zes maanden allang om. Bouwfirma's weten dat maar al te goed. Dat kan de burger pakweg 10.000 euro meer kosten.

"Vaak worden bouwheren ook onder druk gezet om de oplevering voortijdig te ondertekenen en het saldo van de bouwprijs al te betalen, ook al verlopen de werken niet volgens afspraak en zijn er nog heel wat mankementen. Coene heeft dan ook een gouden raad voor kandidaat-bouwers: "Laat in het contract zetten dat alle partijen zich bij een conflict tot de Verzoeningscommissie zullen wenden. Dat kan een boel problemen voorkomen."

Bron: De Morgen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in