Vocht in huis: oorzaken en oplossingen
Heb je last van vocht in huis? Vocht in huis is niet alleen erg slecht voor je gezondheid, maar ook voor de staat van je woning. Het ziet er niet alleen niet netjes uit, het tast ook de constructie aan. Om erger te voorkomen, moeten vochtproblemen zo snel mogelijk worden achterhaalt en opgelost. In dit artikel lees je meer over de oorzaken en oplossingen van de meest voorkomende vochtproblemen.
Opstijgend vocht
Opstijgend vocht herken je aan vochtplekken aan de onderzijde van de muur. Het probleem wordt veroorzaakt door grondwater wat via de muur omhoogtrekt. De vochtplekken bevinden zich daarom ook niet hoger dan 120cm boven de grond en komen voor op zowel binnen- als buitenmuren.
Er zijn twee vormen van vochtbestrijding om optrekkend vocht te bestrijden:
- Muren injecteren: bij deze methode worden er gaten in de muur geboord, welke vervolgens worden geïnjecteerd met een vochtwerend middel. Dit middel verspreid zich door de gehele muur, hierdoor kan grondwater niet verder omhoogtrekken.
- Muren onderkappen: de vakman plaatst een horizontale vochtkering in de muur. Deze methode is arbeidsintensief: de vochtbestrijder moet namelijk een gleuf frezen in de muur.
Doorslaand vocht
Bij doorslaand vocht verschijnen vochtplekken overal op de muur. Je herkent dit type vochtprobleem aan behang wat loslaat, verf wat van de muur afbladert en vochtplekken aan de binnenkant van de muur. Doorslaand vocht ontstaat doordat regenwater door de muur naar binnen trekt. In alle gevallen is de buitenmuur poreus: hierdoor kan het regenwater ook naar binnen trekken.
Ook voor doorslaand vocht zijn er twee vochtbestrijding methodes:
- Muren impregneren: de vakman behandeld de gevel met een doorzichtig impregneermiddel. Hierdoor krijgt het regenwater geen kans om door de muur naar binnen te trekken. Let er wel op dat impregneren iedere 10 jaar herhaald moet worden.
- Nieuwe gevelbekleding: de tweede oplossingen is het aanschaffen van nieuwe gevelbekleding. Je hebt keuze uit verschillende materialen. Houdt er rekening mee dat je een vergunning nodig hebt voor het vervangen van de gevelbekleding.
Condensatievocht
Condensatievocht ontstaat in het dagelijks leven, denk aan; koken, douchen, de was ophangen… Condensatievocht daalt neer op koude oppervlakten in huis, zoals ramen, muren en plafonds. De te hoge luchtvochtigheid in huis leidt uiteindelijk tot schimmelplekken.
Problemen met condensatievocht worden veroorzaakt door te weinig ventilatie. En dit is dan ook direct de oplossing voor het probleem: door je woning minimaal 15 minuten per dag te ventileren los je al een groot deel van het probleem op. Dit wordt natuurlijke ventilatie genoemd. Een andere oplossing is het aanschaffen van een mechanisch ventilatiesysteem welke de lucht in je woning 24 uur per dag ververst.
Lekkage
Ook lekkage veroorzaakt in veel gevallen vochtproblemen. Lekkage wordt vaak veroorzaakt door een lekkende waterleiding. Je kunt ook last hebben van daklekkage, lekkend sanitair of lekkage in de dakgoten.
De vochtbestrijder voert een lekdetectie uit om de exacte oorzaak te achterhalen. De oplossing is namelijk afhankelijk van de oorzaak: bij een lekkende waterleiding wordt het stuk waterleiding vervangen en bij daklekkage moet de dakbedekking worden vervangen.
Als je meer wil leren over verschillende vormen van vochtproblemen en de vochtbestrijding hiervoor kan je een kijkje nemen op de vochtbestrijding pagina van Bouwadviseur.
Wist je trouwens dat je misschien kan profiteren van een premie? De overkoepelende renovatie is voornamelijk een premie voor renovaties zoals dakwerken, maar ook werkzaamheden omtrent vochtproblemen zijn hier bij inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan het behandelen van muren tegen opstijgend vocht of het impregneren van de gevel. Je leest hier meer over op Vlaanderen.be.