Maak van je home een smart home met domotica
Je hebt al enkele artikelen gelezen over smart home apparatuur. Het klinkt interessant maar ook ingewikkeld. Moet je echt een universitaire studie domotica hebben gevolgd om jouw eigen huis slimmer te maken? Nee hoor, dat valt reuze mee. Op deze pagina leggen we uit hoe je van jouw home een smart home maakt in 3 simpele stappen.
Stap 1: Koop een bridge
Dit is een belangrijke stap, de fundering van jouw domotica huis. Je hebt vast al een draadloze router in huis, het kastje dat aan de internetverbinding hangt die in jouw huis binnenkomt. Hoewel je hier meerdere apparaten draadloos aan kunt koppelen zijn wifi routers hier eigenlijk niet voor ontworpen. Een smart home bridge is het centrale middelpunt, het brein van je smart home. Er zijn verschillende oplossingen voor ontwikkeld waarvan de Somfy TaHoma een bekend voorbeeld is. Er is toch ook Google Home en Apple HomeKit? Dat klopt, deze applicaties kun je koppelen aan de smart hub zodat je gebruik kunt maken van je favoriete systeem en spraakassistent. Je kunt dus gebruik maken van Siri, Hey Google of Alexa van Amazon. Je zit dus niet vast aan één systeem wat je meer mogelijkheden biedt.
Stap 2: Kies smart home producten en diensten
Nu gaan we producten en diensten koppelen. Hoewel de nadruk vaak ligt op producten mag je de diensten zeker niet vergeten. Veel apparaten werken namelijk via een internetverbinding. Dit betekent een connectie met de cloud, die diensten moeten ook aanwezig zijn en werken. Zo kun je met een IP camera voor buiten kiezen voor lokale opslag of opslag in de cloud. Ook kan er de optie zijn om je bestaande Dropbox te gebruiken of op basis van een extra data abonnement zoals dit bij een Google Nest camera het geval is. Data is onzichtbaar, het resultaat zie je wel. Houd er rekening mee dat je voor een aantal online diensten voor je smart home extra moet betalen.
Wat vind je belangrijk om te automatiseren? Hier zijn enkele producten die populair zijn in smart homes:
- Verlichting zoals de Hue serie lampen. Naast leuke kleurtjes kun je lampen koppelen aan een bewegingssensor of spraakbediening. Als je het slim instelt dan hoef je geen lichtknop meer aan te raken.
- Verwarming zoals de Honeywell thermostaat of de Somfy radiatorknoppen. In de ochtend wordt je badkamer opgewarmd, als je van huis gaat zal de thermostaat wat lager gaan. Je huis is optimaal qua temperatuur met een minimaal energieverbruik.
- Gordijnen openen en sluiten op basis van zonsop- of ondergang, of op specifieke tijden. Schijnt de zon fel overdag? Met een lichtsensor sluiten de gordijnen automatisch als dit nodig is.
- Slimme luidsprekers zijn handig om je favoriete Spotify muziek te spelen tijdens je workout, maar ook om verkeersinformatie op te zoeken met je stem of even te lachen. Vraag je Google Assistent maar eens om een mop te vertellen. Betaal je contactloos? Een digitaal muntje opgooien is ook geen probleem!
Stap 3: Koppel, stel in, leun achterover
Nu komt de leukste stap; het koppelen van apparaten en diensten. Stel, je hebt een Google Nest Mini luidspreker in de huiskamer staan. Je hebt een set Hue lampen succesvol gekoppeld aan je TaHoma bridge. Nu koppel je de luidspreker aan de bridge waardoor je de lampen kunt bedienen met je stem. Dit gaat verder dan aan of uit, je kunt ook de lamp op 50% lichtintensiteit zetten of van kleur veranderen. “Hey Google, rood licht” is al voldoende om de lamp rood te doen kleuren.
Maar er kan nog veel meer. Nu gaan we een lichtsensor koppelen aan het centrale smart home systeem. We stellen in dat bij zonsondergang de elektrische rolgordijn op maat moet sluiten in alle kamers van je woning. Omdat het dan direct donker wordt in huis laten we de slimme verlichting op hetzelfde moment inschakelen. Het is winter dus na zonsondergang koelt het snel af. Je laat de temperatuur na zonsondergang een paar graden omhoog gaan en als je thuiskomt is er niet alleen licht in huis, het is ook direct behaaglijk warm.
Dit zijn twee voorbeelden van smart home koppelingen en bediening. Uit het tweede voorbeeld blijkt dat je zelf niet eens thuis hoeft te zijn om functies uit te laten voeren. Dit werkt ook andersom: Je gaat in de ochtend naar je werk toe, op het moment dat je de deur achter je dichttrekt zal het slimme slot dit doorgeven aan de thermostaat en de energiebesparende modus wordt ingeschakeld. Lampen in de badkamer of in de keuken laat je uitschakelen. Zo kun je met al die smart home apparaten in huis toch energie besparen.
Nu kun je heerlijk achterover leunen en jouw domotica voor je laten werken. En dat in slechts drie simpele stappen.