arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Sleutel-op-de-deur

Het prijseffect van de kwaliteit van je bouwgrond

Auteur: Huysman Bouw

Of de prijs van een bouwgrond overeenkomt met de lokale prijzen, check je gemakkelijk op deze site van de Vlaamse Overheid. Maar je moet niet alleen rekening houden met die verkoopprijs. Er kunnen heel wat verborgen kosten aan een bouwgrond hangen. Zo heeft de kwaliteit van een perceel een groot effect op de nodige voorbereidingswerken en dus ook op de prijs.

Wat bepaalt de prijs van een bouwgrond?

Een bouwgrond heeft 3 belangrijke parameters die de prijs bepalen:

  • De oppervlakte van de bouwgrond

Dit spreekt voor zich: hoe meer vierkante meters een perceel telt, hoe duurder het is ten opzichte van andere bouwgronden uit de omgeving. 

  • De ligging en de oriëntatie van de bouwgrond

Een lot bouwgrond op een toplocatie heeft een hogere marktprijs. Hoe goed een locatie is, hangt dan weer af van de omgeving (zijn er hoge bomen of gebouwen in de buurt die zonlicht wegnemen?) en de buurt (zijn belangrijke diensten vlot bereikbaar, zoals scholen, ziekenhuizen, winkels, openbaar vervoer, snelwegen?).

Daarnaast moet je ook op de oriëntatie letten: een Zuidgerichte woning vangt meer zonlicht en is bijvoorbeeld geschikter voor zonnepanelen of een zonneboiler.

LET OP!

Percelen krijgen van de overheid verschillende bestemmingen toegekend. Het is dus niet omdat een bepaald perceel in een woongebied ligt, dat het automatisch een bouwgrond is. Is het wél een bouwgrond, dan kunnen er nog bouwkundige beperkingen op liggen: een limiet op het aantal verdiepingen, een verbod op open of halfopen bebouwing, een maximum bouwoppervlakte of een verbod op bepaalde bouwmaterialen.

Vraag bij het omgevingsloket een stedenbouwkundig attest aan om te checken wat je mag bouwen op een specifiek perceel – of neem contact op met de bevoegde dienst in je gemeente. Controleer meteen ook de bestemming van de omliggende percelen om te weten of dit landbouw-, industrie-, natuur-, of woongebieden zijn. Zo kan je het toekomstige uitzicht van de omgeving inschatten, net als eventuele onteigeningsrisico’s.

  • De staat of kwaliteit van de bouwgrond

Afhankelijk van hoe je bouwgrond eraan toe is, kan het je voor of tijdens het bouwen heel wat extra geld kosten. Het is dus erg belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Lees hieronder verder over de effecten van de kwaliteit van een bouwgrond op je totale kostenplaatje.

Op welke manieren heeft de kwaliteit van een bouwgrond een effect op het kostenplaatje?

  • Opruimwerken

Sommige percelen staan vol met bomen en struiken die voor het bouwen gerooid moeten worden. Of er staan koterijen en constructies om af te breken, puin om te ruimen, enzovoort. Spreek bij de verkoop goed af wie voor die extra kosten moet opdraaien: jij of de verkoper.

  • Draagkracht

Een bouwperceel moet genoeg draagkracht hebben om je constructie op te zetten. Is dat niet het geval, dan moet je bijkomstige funderingswerken laten uitvoeren om verzakkingen en instortingen in de toekomst te vermijden. Je moet dus eerst je bodemkwaliteit controleren. Dat doe je ten eerste door het bodemattest dat een verkoper verplicht moet voorleggen in het geval van voorafgaande vervuiling.

Met de app Virtuele Boring krijg je snel inzicht in de ondergrond (tot wel 5 km diep!) van je perceel. De app vervangt natuurlijk geen echte grondboring. Bij twijfel vraag je dus best een analyse of sondering aan. Dit kost € 500 tot € 1.000.

  • Bijkomende eigenschappen van je bouwgrond

Om dure graaf- en ophogingswerken te vermijden, moet je bouwgrond op een perfecte hoogte liggen ten opzicht van het straatniveau. Om dezelfde reden kies je ook best voor een vlak terrein. Zijn er toch hoogteverschillen? Praat dan eerst met je architect. Die kan daarmee rekening houden in het ontwerp.

Wil je graag een kelder? Controleer dan op voorhand het grondwaterpeil onder je bouwgrond. Als dat hoog is, dan bemoeilijkt dat een onderkeldering.

Verborgen kosten van een bouwgrond

Het is duidelijk dat de kwaliteit en eigenschappen van een bouwgrond je een boel extra kosten kan opleveren. Goed geïnformeerd zijn vooraleer je een verkoopovereenkomst tekent, is dus de boodschap!

Naast de verkoopprijs zijn er ook nog de notariskosten, registratierechten, meetkosten en aktekosten waar je rekening mee moet houden.  

 

Een nieuwbouwwoning bij Huysman Bouw?

Die zetten we op welgekozen percelen en bouwgronden in een ideale woonomgeving

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in